- El Departament valora positivament l’increment del salari mínim però exigeix a l’Estat complir els compromisos econòmics per evitar un impacte negatiu als centres especials de treball
- El Govern català ha previst un increment del 6% del pressupost del 2022 destinat als CET, passant dels 100 milions l’any 2021 als 106 milions l’any 2022, amb fons propis per pal·liar l’infrafinançament d’aquests centres
El Departament d’Empresa i Treball reclama al Govern espanyol mesures concretes de finançament perquè l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) no afecti negativament en els llocs de treball de les persones amb discapacitat ocupades en els centres especials de treball (CET), on hi treballen unes 16.000 persones.
Empresa i Treball sosté que l’increment del SMI a 1.000 euros és positiu, encara que l’aposta del Govern de la Generalitat continua essent pel salari mínim de referència que a Catalunya es va establir en 1.239 euros l’any 2019, i que enguany s’actualitzarà.
Per tant, tot i valorar positivament la pujada a 1.000 euros del SMI, el Departament exigeix al Govern espanyol que l’acompanyi amb mesures de finançament concretes per tractar d’evitar possibles afectacions en l’ocupació de col·lectius vulnerables, con és el de les persones treballadores amb discapacitat als CET.
Empresa i Treball demana un cop més al Govern espanyol que no oblidi la realitat dels CET i acompanyi la pujada del SMI destinant el pressupost necessari per subvencionar aquests centres de treball, tal com estableix el nou Reial Decret 818/2021 de programes comuns sobre finançament dels CET, i que singularitzi i destini els diners necessaris per atendre els compromisos que el Govern espanyol va establir en relació a les persones amb discapacitat treballadores als CET.
Amb l’objectiu de pal·liar l’infrafinançament, El Govern de la Generalitat ja ha previst un increment del 6% del pressupost del 2022 destinat als CET, passant dels 100 milions l’any 2021 als 106 milions l’any 2022.
Aquesta pujada es suma als increments assumits pel Govern de la Generalitat els darrers anys, el que va suposar passar de 50M l’any 2015 a 106M per l’any 2022. El compromís del Govern català amb els CET es demostra amb l’increment del 112% del pressupost destinat a aquests centres els darrers sis anys.
Davant l’increment del SMI, Empresa i Treball reclama al Govern espanyol que compleixi amb els seus compromisos perquè sense mesures concretes de suport continua condemnant als CET a un infrafinançament crònic, la qual cosa podria causar més dificultats en la viabilitat d’aquests centres i generar riscos de pèrdua de llocs de treball.
Els centres especials de treball (CET) són empreses que actuen fent activitat econòmica amb una plantilla que té com a mínim un 70% de persones amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33%, i la seva finalitat última és la integració laboral d’aquestes.