Igualtat i Feminismes

Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública.

Nou Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública

query_builder   16 febrer 2022 17:08

event_note Nota de premsa

Nou Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública

  • La Universitat de Lleida, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i el Departament d’Igualtat i Feminismes impulsen la primera titulació universitària de l’Estat espanyol especialitzada en polítiques públiques LGBTI.
  • El postgrau arrencarà el proper 6 d’abril i s’impartirà en modalitat semipresencial.
Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest matí l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida per participar en la presentació del nou curs de Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública. La titulació, primera a l'Estat espanyol especialitzada en polítiques públiques LGBTI, sorgeix de la col·laboració entre la Universitat de Lleida, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i el Departament d’Igualtat i Feminismes, amb el suport de la Diputació de Lleida.

En l’acte de presentació del postgrau, que ha tingut lloc al Saló Víctor Siurana, la consellera Verge ha reivindicat que es tracta d'"un postgrau pioner, i no és casual que ho sigui, perquè també va ser pionera la Llei 11/2014, una llei que ha permès desplegar tota la xarxa de serveis d’atenció integral i impulsar múltiples recomanacions i protocols amb perspectiva LGBTI”.

Verge també ha volgut ressaltar la importància de descentralitzar la formació. “Teníem claríssim que havíem de fer el postgrau en una universitat pública que no fos de Barcelona”, ha compartit la consellera. “No tot ha de passar a Barcelona. Aquesta també és la idea de la Catalunya sencera: des de l’oferta formativa també contribuïm a canviar imaginaris”, ha remarcat.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy Llorens, ha recordat que “si bé en els darrers anys els drets de les persones LGBTI han guanyat consideració social i política, són encara lluny de la plena normalització”. Per això, el rector ha refermat el compromís de la UdL per continuar impulsant accions que garanteixin el principi d'igualtat i la llibertat a la diversitat sexual i de gènere, com aquest postgrau. A més, ha esmentat altres iniciatives de la UdL amb aquest objectiu, com la recent aprovació del procediment de canvi de nom legal al nom d'ús comú per a les persones LGBTI+.

A més, la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps Mirabet, també coordinadora de la comissió acadèmica del postgrau, ha subratllat que “el coneixement, la formació, l’educació, la sensibilització i la recerca són elements clau que han de contribuir a l’erradicació de totes les desigualtats i violències; és en aquest marc que s’inscriu el postgrau”.



Un postgrau pioner i transformador

L’objectiu del postgrau és aportar els coneixements, competències i habilitats necessàries per a la construcció d’una gestió pública amb perspectiva LGBTI i interseccional, i formar al personal que presta servei a les administracions públiques catalanes en l’àmbit LGBTI.  En aquest sentit, “el postgrau facilita que tota la societat, i específicament les persones més vulnerables, es beneficiïn de tenir personal format a l’administració que els atén”, ha compartit el rector.

En aquest sentit, la formació facilitarà una experiència d’aprenentatge, teòrica i pràctica, per tal que l’alumnat pugui dissenyar, implementar i avaluar polítiques públiques per a la igualtat efectiva i l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

La titulació s’adreça preferentment al personal tècnic referent de polítiques LGBTI dels departaments i d’altres unitats especialitzades en LGBTI de la Generalitat de Catalunya, dels Serveis d’Atenció Integral LGBTI, de l’Administració Local i d’altres administracions públiques. Ara bé, també s’hi pot inscriure qualsevol persona interessada en la matèria.

El postgrau consta de 35 crèdits ECTS, que es distribueixen en cinc mòduls. Cada mòdul inclou treball presencial i en línia. El primer ofereix una mirada general cap al marc conceptual, històric i cultural en què s’emmarquen els estudis. El segon se centra en qüestions vinculades a la garantia de drets humans. El tercer aborda tècniques d’investigació i el treball final de postgrau. El quart s’enfoca en la gestió pública: contingut, aplicació i avaluació de les polítiques LGBTI. Per últim, el cinquè mòdul aporta una formació especialitzada en perspectiva interseccional.

En aquest sentit, Verge ha ressaltat la importància d’incorporar la interseccionalitat al postgrau, ja que “no entenem les polítiques feministes sense que incorporin la perspectiva LGBTI i viceversa, com tampoc entenem les polítiques feministes i LGBTI sense que siguin antirracistes i tinguin en compte els diferents eixos de discriminació”.

Entre altres competències, el postgrau proporcionarà la possibilitat d’adquirir i comprendre coneixements derivats dels estudis LGBTI, i la capacitat d’avançar-se a les problemàtiques a través de la prevenció, de detectar i documentar situacions de discriminació, i d’analitzar i gestionar problemes a nivell professional i comunitari.

El curs, que s'iniciarà el proper 6 d'abril i tindrà una durada d’un any, s'impartirà en modalitat semipresencial, en llengua catalana i castellana. Comptarà amb professorat d'universitats d'arreu de l'Estat i del Regne Unit, França i Argentina, així com amb professionals de l'administració pública catalana i amb altres persones expertes en aquest àmbit. El període d'inscripció estarà obert entre el 7 i l'11 de març, i la matrícula es podrà formalitzar entre els dies 21 i 31 del mateix mes. El curs disposa de 25 places que podrien ampliar-se, si fos necessari, fins a 35.

Verge ha conclòs la seva intervenció recordant que des del govern “volem tenir un país més lliure, on les persones siguin més lliures de LGBTIfòbia, masclisme i racisme. Lliures de ser, i lliures de fer”.



Un postgrau que dona compliment a la Llei 11/2014

La nova formació de postgrau expressa el compromís dels ens públics amb la garantia del principi d’igualtat i de la llibertat fonamental a la diversitat sexual i de gènere. Respon de manera clara al mandat de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La norma estableix, per a les administracions públiques, l’obligació d’impulsar i garantir la formació i la sensibilització dels i les professionals que fan tasques de prevenció, detecció, atenció, assistència i recuperació en els àmbits de la salut, l’educació, el món laboral, els serveis socials, la justícia i els cossos de seguretat, l’esport i el lleure, i la comunicació. Pel que fa a les universitats, la llei els obliga a incorporar, de manera transversal, mesures de protecció, suport i recerca per a la visibilitat de les persones LGBTI, així com mesures de sensibilització i no discriminació, juntament amb l’Administració de la Generalitat.



Visita a la Diputació de Lleida i a les entitats Colors de Ponent i Associació Antisida de Lleida


Abans de la presentació del nou postgrau, la consellera ha visitat la Diputació de Lleida, acompanyada del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé Barril; la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons. A la Diputació, la consellera ha signat el Llibre d’Honor i s’ha reunit amb el president, Joan Talarn Gilabert, i la diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez Siurana.

A la tarda, la consellera s'ha reunit amb representants de Colors de Ponent i de l’Associació Antisida de Lleida, dues organitzacions referents en la defensa dels drets LGBTI a la ciutat de Lleida.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia