Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La consellera Jordà durant la visita a l'escorxador mòbil

Teresa Jordà referma el seu compromís amb un model agrícola i ramader de proximitat

La consellera ha assistit avui a la Catalunya Central a la posada en funcionament del primer escorxador mòbil de Catalunya per a petites explotacions

query_builder   17 febrer 2022 16:56

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà referma el seu compromís amb un model agrícola i ramader de proximitat

La consellera ha assistit avui a la Catalunya Central a la posada en funcionament del primer escorxador mòbil de Catalunya per a petites explotacions

El Pla de suport a petits escorxadors de proximitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va  donar suport l’any 2021 a 34 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya

La consellera Jordà durant la presentació

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha participat avui a Santa Maria de Merlès en l’acte d’arrencada del primer escorxador mòbil per a xais i cabres de Catalunya. Actualment estan autoritzades 2 explotacions per a poder fer ús a les seves instal·lacions d’aquest escorxador però a mesura que vagin complint els requeriments normatius se n’hi afegiran una desena d’Osona, Bages, Berguedà i Moianès.

Aquest escorxador mòbil és una instal·lació molt útil en aquelles zones que no disposen d’escorxadors propers. Té una capacitat petita però permet suprimir els costos de transport i d’intermediaris per als animals que se sacrifiquin i dona resposta a una demanda històrica dels petits productors de la Catalunya Central. A més, facilita el benestar dels animals al no haver de realitzar-se el trasllat fins arribar a l’escorxador.  

El projecte ha estat impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i dels Grups d’Acció Local (GAL). Cofinançat amb els fons FEDER i la Diputació de Barcelona s’ha treballat de manera coordinada amb el Departament de Salut per identificar els requisits i adaptar-los a la mida de les explotacions i així facilitar la feina tant als titulars de les granges com al titular de l’escorxador.

La consellera Jordà ha explicat que “amb l’autorització d’aquest primer escorxador mòbil obrim una línia de treball fins ara tancada que ens permetrà la posada en marxa d’instal·lacions similars en determinades zones on siguin necessaris”.  La consellera ha aprofitat per refermar el seu compromís amb la consolidació d’un model agrícola i ramader, d’explotacions familiars, de proximitat i de primeríssima qualitat. També s’ha referit al repte que s’està afrontant de manera conjunta amb el sector per “digitalitzar-lo, fer fer-lo sostenible ambientalment però també econòmicament”. Ha recordat que “el nostre sector agrari i ramader conserva el territori, els paisatges i el medi ambient, ajudant a fixar població”. “Els pagesos i pageses, i els ramaders i ramaderes són els artistes de Catalunya que modelen el territori, el cuiden i fan possible que cada dia tots nosaltres tinguem aliments a taula”, ha afegit Jordà

 

Pla de Suport als petits excorxadors

El Departament té en marxa un Pla suport als petits escorxadors per mantenir l’arrelament dels ramaders al territori i fomentar l’economia local. Es tracta d’ajudes que fan possible fer inversions a les instal·lacions existents i afavorir el desenvolupament de cadenes de distribució curtes i mercats locals impulsant el manteniment i la conservació del patrimoni i de l'ecosistema agroforestal i socioeconòmic.

L’any 2021 un total de 34 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya es van beneficiar de la línia d’ajuts que es destina a la millora dels processos productius i de l’eficiència de l’activitat de petits escorxadors d’ungulats domèstics. Es va concedir un total de 535.285,27 del qual es van justificar i subvencionar un total de 415.721,09 euros.

Per aquest any 2022 s’han acollit a l’ajut un total de 17 escorxadors, i se’ls ha concedit un total 528.690,14 euros, que es certificarà al darrer trimestre de 2022 per comprovar que han fet les actuacions pressupostades.

En els darrers anys, han tancat l’activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s’hagi de dur a escorxadors més allunyats. Aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n’ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol donar suport amb aquests ajuts a la millora i  la implantació de nous petits escorxadors que permetin la integració a la cadena agroalimentària de proximitat amb més garanties per als ramaders.

 

 

1  

Imatges

La consellera Jordà durant la visita al primer escorxador mòbil per a xais i cabres de Catalunya

La consellera Jordà durant la visita al primer escorxador mòbil per a xais i cabres de Catalunya 3400

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia