Esport

sge

La Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Futbol donen suport al Dia Internacional contra l'LGBTIfòbia en el Futbol

query_builder   18 febrer 2022 10:26

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Futbol donen suport al Dia Internacional contra l'LGBTIfòbia en el Futbol

La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Igualtat i Feminismes i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), i la Federació Catalana de Futbol se sumen un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia en el Futbol, que es commemora el 19 de febrer. Aquesta jornada té l’objectiu de garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

El Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia en el Futbol es commemora el 19 de febrer, dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic, d’origen nigerià, Justin va cursar la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. En record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge, va néixer la iniciativa per impulsar la data del 19 de febrer com a Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia en el Futbol.

La Generalitat de Catalunya uneix esforços per combatre l’homofòbia i aturar la discriminació LGBTI, i anima el sector esportiu, i concretament el món del futbol, “a fer-ne la màxima difusió i denunciar qualsevol tipus d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers aquest col·lectiu dins i fora del terreny de joc”, assegura la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula.

El Govern promou l’etiqueta #esportsegur per donar suport a les accions d’aquesta reivindicació, en el marc de la campanya impulsada per la SGEAF per informar, sensibilitzar i conscienciar les entitats i professionals de l’esport contra les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es puguin donar en aquest àmbit. La campanya, que inclou cinc vídeos, és una eina més de sensibilització, prevenció i actuació que posa en marxa el Govern enfront de qualsevol tipus de discriminacions per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.

Respectant en tot moment les mesures preventives i de seguretat per contenir el brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19, animem clubs, esportistes i persones vinculades al món del futbol a promoure alguna acció reivindicativa contra la discriminació de les persones LGBTI i a difondre vídeos, fotografies i missatges amb el cartell a través de les xarxes socials fent ús de la citada etiqueta.

La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI i evitar-los situacions de discriminació i violència, per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. La Llei introdueix criteris d’acció positiva contra qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere en les activitats, esdeveniments i instal·lacions esportives.

La Llei també estableix que les administracions públiques de Catalunya han de garantir la formació i la sensibilització adequada dels i les professionals que fan tasques de prevenció, detecció, atenció, assistència i recuperació en diferents àmbits, com el de l’esport.

Segons Anna Caula, “la diferència i la diversitat enriqueixen i transformen la societat, una transformació que s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut. L’esport i l’activitat física formen part de la vida de moltes persones i suposa una part essencial del seu benestar”.

Per la seva banda, el director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, Xavier Florensa, subratlla que “en tots els àmbits, també en el de l’esport, trobem persones del col·lectiu LGBTI que en algun moment han tingut la valentia de fer un pas endavant per canviar imaginaris i eixamplar les possibilitats de vida de totes persones. El 19 de febrer honorem aquesta valentia, que ens fa més lliures com a societat, i agraïm a persones com Justin Fashanu la seva contribució a la visibilitat de la diversitat sexual.”

“La lluita contra les discriminacions i violències dirigides contra persones LGBTI interpel·la al conjunt de la societat. Per això, necessitem que des de tots els sectors s’expliciti un posicionament ferm amb el respecte de la diversitat sexual i de gènere. Ho fem des del Govern i comptem també amb el compromís de la Federació Catalana de Futbol”, afegeix Xavier Florensa.

1  

Imatges

Cartel del Dia Internacional contra l'LGBTIfòbia en el Futbol

Cartel del Dia Internacional contra l'LGBTIfòbia en el Futbol 81

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia