Servei Meteorològic de Catalunya

Turó de l'Home

El Servei Meteorològic de Catalunya recupera el Turó de l'Home l'any del seu centenari

query_builder   18 febrer 2022 20:00

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya recupera el Turó de l'Home l'any del seu centenari

  • L’observatori del Turó de l’Home, una iniciativa científica d’àmbit mundial
  • Després de 83 anys tornarà a ser patrimoni de la Generalitat de Catalunya

Avui la Comissió Bilateral Estat-Generalitat ha signat la cessió a favor de la Generalitat de Catalunya de la titularitat dels immobles i del terreny de l’Estat on es troba situat l’observatori meteorològic al cim del Turó de l’Home, al terme municipal de Fogars de Montclús.

Amb aquesta cessió el Servei Meteorològic de Catalunya recupera un símbol emblemàtic de la seva història.

 

Antecedents històrics

El segon Any Polar Internacional va ser una iniciativa científica d’àmbit mundial que va tenir com a objectiu ampliar els coneixements de meteorologia i magnetisme a les regions polars. Aquesta campanya internacional es va estendre entre l’1 d’agost de 1932 i el 31 de desembre de 1933, uns cinquanta anys després del primer. 

L’SMC es va implicar activament en aquesta empresa col·laborant en un dels objectius del seu programa: la investigació de la circulació atmosfèrica entre regions polars i baixes latituds. Per a fer-ho va proposar la construcció de dos observatoris de muntanya: un al cim de Sant Jeroni, a Montserrat, i un altre al Turó de l’Home, al Montseny. 

L’instrumental de l’observatori era l’habitual d’una estació meteorològica ben equipada: termòmetre i higròmetre inscriptors dins l’abric meteorològic, pluviòmetre i heliògraf, per la mesura de les hores de sol. Pel vent, s’utilitzà un anemòmetre Richard, protegit dins una gàbia, com el que hi havia instal·lat al cim de Sant Jeroni, però també es va instal·lar un anemòmetre Robinson suplementari, per no perdre mesures en cas que el primer deixés de funcionar. Mentre va durar l’Any Polar Internacional, a l’observador se li va encarregar anotar els registres cada dues hores. 

Foto Turó de l'Home
Observatori del Turó de l'Home Font: Família Gil - Oliveras

L’estació de muntanya del Turó de l’Home es va projectar amb la idea que,amb el curs dels anys, esdevingués un observatori de muntanya de referència al sud-oest d’Europa, ja que l’estació en altura més meridional fins aleshores era la del Pic del Migdia de Bigorra a la banda francesa dels Pirineus.

El projecte del turó de l’Home va ser finançat directament per la Generalitat de Catalunya, que el va considerar de gran rellevància. Va començar les observacions el 19 de novembre de 1932 i es va mantenir en funcionament fins a l’any 2004. 

El 26 de gener de 1939 les tropes franquistes van destruir les instal·lacions de l’SMC i van requisar els arxius amb tots els registres acumulats durant disset anys d’observacions, els milers de clixés de núvols i les dades de l’observatori del Turó de l’Home. Després de la desaparició del Servei Meteorològic de Catalunya, totes les competències en aquesta matèria les va assumir el Servicio Nacional de Meteorología.

 

Recuperació del Servei Meteorològic de Catalunya

El 14 de novembre de 2001 es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de Meteorologia, per la qual va ser creat el Servei Meteorològic de Catalunya com una entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya amb personalitat jurídica pròpia i adscrita al Departament de Medi Ambient. La finalitat d’aquesta Llei era donar resposta a les necessitats d’informació meteorològica i climàtica, com a element bàsic per al suport, assessorament i informació en matèria de meteorologia en l’àmbit de la Generalitat.

Malgrat la recuperació del Servei Meteorològic de Catalunya, el Turó de l’Home va seguir sent propietat del govern espanyol.

 

18 de febrer de 2022

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia