• Es publica el darrer informe de l’Estratègia, que recull que un 90% de les mesures s’han iniciat o completat
El desplegament de l’Estratègia de lluita contra la corrupció i l’enfortiment de la integritat pública ha arribat a la seva fi després de dos anys de feina i d’implementació adreçats a crear recursos i eines per fomentar la integritat pública i millorin la qualitat democràtica a Catalunya. L’Estratègia ha permès, entre d’altres, incrementar la protecció de les persones alertadores de corrupció amb la creació de la Bústia Ètica de la Generalitat de Catalunya, així com desplegar actuacions en matèria de prevenció del frau fiscal i de millora en la gestió de les relacions entre l’Administració i grups d’interès. Segons el darrer informe de seguiment publicat, que presenta les fites assolides, aquestes actuacions han estat completades en la seva totalitat.
Cal destacar també l’impuls d’actuacions que han permès crear un marc institucional d’integritat a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i a Catalunya. Algunes de les actuacions executades en aquest sentit són l’aprovació del Codi ètic del Servei Públic de Catalunya; la incorporació d’experts externs en el Comitè Assessor d’Ètica Pública; l’impuls de la Xarxa de Comitès d’Ètica; i la formació bàsica i obligatòria en ètica i integritat per alts càrrecs i personal directiu de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic.
La secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, ha destacat el fet que l’Estratègia “ha suposat un punt d’inflexió en l’abordatge de les polítiques públiques d’integritat i ha situat en l’agenda política la lluita contra la corrupció”. Crosas ha posat en valor “el model de lideratges compartits” amb el conjunt de departaments de la Generalitat i la ciutadania a l’hora d’implementar les mesures, avaluar-les i, també, retre comptes. Per a la secretària, la col·laboració amb la societat civil i la ciutadania ha estat “importantíssima” a través d’espais “innovadors” com l’Espai de Participació Ciutadana de seguiment de l’Estratègia, que, segons Crosas, “pot servir com a referència per altres actuacions de la Generalitat”.
Un 90% de les mesures de l’estratègia, completades o iniciades
L’Estratègia de lluita contra la corrupció i l’enfortiment de la integritat pública, aprovada pel Govern el 15 de gener de 2020, va establir 25 actuacions, desplegades en 89 subactuacions, a implementar durant un període de dos anys. Segons l’últim informe de seguiment i avaluació, del total d’actuacions previstes, un 90% de les mesures s’han iniciat o completat. Concretament, 58 subactuacions han estat completades (65,17%) i també s’han iniciat 23 subactuacions (24,7%), mentre que només quatre no han estat iniciades (4,49%). En aquest sentit, l’informe detecta un avenç del 13% del compliment respecte al darrer trimestre de 2021, i d’un 20% respecte a l’últim informe semestral.
Aquest darrer informe fa un anàlisi en profunditat sobre la implementació de l’Estratègia i aporta elements d’avaluació, com ara dades destacades sobre la seva implementació desglossades per unitats departamentals, àmbits d’actuació o grau de compliment assolit al mes de desembre de 2021. També inclou els indicadors o dades disponibles fins a l’actualitat i presenta una proposta d’indicadors que les unitats responsables podran utilitzar un cop les actuacions estiguin completades o quan avaluar-les aporti informació rellevant al respecte. Les fitxes de seguiment de les actuacions recullen el detall de la implementació.
Una eina d’impacte i col·laboració innovadora
L’Estratègia de lluita contra la corrupció i l’enfortiment de la integritat pública va ser aprovada fa dos anys, el 15 de gener de 2020 i ha posat en marxa el desplegament de 25 actuacions per impulsar la integritat pública i millorar la qualitat institucional. El procés per elaborar aquesta estratègia va ser igual de rellevant que les mesures que va aprovar, ja que es van tenir en compte l’experiència i el coneixement de professionals i organismes específics d’aquest àmbit, com ara l’Oficina Antifrau de Catalunya, i es van analitzar les evidències internacionals.
A més, el model d’implementació de l’Estratègia ha permès, per una banda, implementar les mesures aprovades en el termini establert, i per l’altra, retre comptes del procés d’implementació, dels resultats i de la seva avaluació. El seguiment ha estat realitzat tant per institucions independents de l’Administració com per part de l’Espai de participació ciutadana creat amb aquest objectiu.
Cal destacar també que hi ha hagut més de 18 unitats de la Generalitat de Catalunya implicades en un exercici de col·laboració interdepartamental de gran impacte. Finalment, la pàgina web de l’Estratègia ha tingut més de 4.000 visualitzacions el darrer any i més de 1.500 descàrregues.