Cultura

Tribuna

16 conferències donaran a conèixer les investigacions més rellevants dutes a terme al país al cicle Tribuna d'Arqueologia 2022

query_builder   21 febrer 2022 10:22

event_note Nota de premsa

16 conferències donaran a conèixer les investigacions més rellevants dutes a terme al país al cicle Tribuna d'Arqueologia 2022

  • La Tribuna d’Arqueologia canvia a un nou format anual, de febrer a novembre
  • Les sessions es podran seguir de manera presencial a Palau Marc i en directe pel canal de YouTube de patrimoni.gencat
Tribuna

El pròxim dimecres 23 de febrer a les 18 h, es presenta la Tribuna d'Arqueologia 2022, el cicle de conferències que organitza el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, en què es donen a conèixer les novetats de les investigacions arqueològiques i paleontològiques dels últims anys al territori català. La presentació anirà a càrrec de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, que donarà pas a la primera conferència del cicle. Serà l’equip del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries qui parlarà del port d’Emporion i de les noves dades recollides a l’excavació arqueològica del sector nord de la ciutat grega.

El cicle de la Tribuna d’Arqueologia 2022 tindrà 16 conferències, presentades sempre en dimecres, a les 18 hores, de manera presencial a la sala d’actes de Palau Marc, seu del Departament de Cultura (La Rambla, 8) o de forma virtual pel canal de YouTube de patrimoni.gencat. Un cop finalitzades les conferències, els vídeos quedaran a disposició dels al canal de YouTube, així com al blog de la Tribuna d'Arqueologia.

Aquest any comença una nova etapa al iniciar la temporada al mes de febrer i acabar al novembre, i no d’octubre a juny, com s’havia fet fins ara. A més de les novetats arqueològiques dels últims estudis, es presentarà el projecte “AgriChange”, que ha estudiat evidències relacionades amb les pràctiques agrícoles de diversos jaciments, clau per al neolític del nord-oest de la Mediterrània.

Només una conferència, la prevista pel dia 9 de març, en la qual s’exposarà el projecte «AgriChange», no es podrà fer de manera presencial i caldrà seguir-la en línia.

Com sempre, la temàtica de les sessions serà molt diversa, amb un ampli ventall cronològic i una destacada representació de tot el territori català, com es detalla al programa d'aquesta temporada 2022.

La Tribuna d'Arqueologia

El Servei d'Arqueologia i Paleontologia va iniciar aquest cicle anual de conferències l'any 1982. Des d'aleshores, tant el cicle de conferències, com la publicació de la revista amb les conferències impartides, s'han desenvolupat ininterrompudament. Aquesta llarga tradició ha fet de la Tribuna d'Arqueologia el calidoscopi que ha recollit la realitat arqueològica i paleontològica de Catalunya des de múltiples vessants: la recerca, els canvis en el marc legal, l'adequació dels jaciments per a la visita, etc. Tota una plataforma de referència en el món acadèmic i cultural.

L'any 2011 es va iniciar una nova etapa amb la creació del web de la Tribuna d'Arqueologia. Aquesta pàgina ha permès ampliar l'abast que fins aleshores havia tingut el cicle de conferències i establir un contacte constant entre el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i els diversos sectors, tot dinamitzant la relació i l'activitat de la comunitat científica vinculada al món de l'arqueologia i la paleontologia. A més s’han anat incorporant nous continguts com notícies, articles, publicacions i documents del Servei, reculls bibliogràfics i de recursos, accés al contingut de totes les Tribunes d'Arqueologia publicades i vídeos de les conferències des de la temporada 2007 i el fòrum de participació, entre d’altres.

La revista de la Tribuna d’Arqueologia, publicada en paper a l’inici, va passar a ser exclusivament digital a partir de la temporada 2011-2012. I va ser arran de la pandèmia de la Covid-19, que la Tribuna d'Arqueologia es va veure obligada a buscar una nova manera d'arribar al seu públic i comença a oferir les conferències en directe pel canal de YouTube. Aquest espai acull una llista de reproducció on es poden trobar totes les sessions realitzades amb aquest nou format i ben aviat s’hi podran consultar totes les Tribunes d'anys anteriors.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia