Direcció General de Comunicació

Moment de la reunió

El Govern reclama que la Comissió Bilateral Generalitat-Estat avanci més ràpid

query_builder   18 febrer 2022 20:28

event_note Nota de premsa

El Govern reclama que la Comissió Bilateral Generalitat-Estat avanci més ràpid

  • L’executiu català ressalta que s’han fet “avenços mínims, de poca entitat” com un preacord per a l’Ingrés Mínim Vital o la cessió de diverses finques i autovies
Moment de la reunió de la Comissió Bilateral que s'ha celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha reclamat avui que la comissió bilateral Generalitat-Estat avanci més ràpid i ha qualificat de “mínims” els acords que s’han tancat. “La construcció de la confiança es construeix amb resultats. Resultats més rellevants i tangibles que no s’han produït”, ha destacat la consellera de la Presidència, Laurà Vilagrà Pons, que ha presidit la reunió que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat i en la qual també hi han participat el vicepresident, Jordi Puigneró Ferrer, i el conseller d’Economia, Jaume Giró Ribas.

El vicepresident Puigneró també ha lamentat els pocs avenços que s’han fet i ha assegurat que “són avenços minsos, de poca entitat i massa lents”. Per ell, els pocs acords assolits són una mostra que Catalunya continua sense ser una prioritat per al govern espanyol. “Si fins ara teníem dèficit de finançament, dèficit d’inversions, ara tenim dèficit de traspassos”, ha reblat.

Algunes de les qüestions que s’han tancat són un preacord per començar a treballar en el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital, la cessió d’algunes infraestructures (com el Canal Xerta-Sènia o l’estació meteorològica del Turó de l’Home) o l’autovia B-23.

La consellera Vilagrà ha lamentat, per exemple, que el govern espanyol s’ha fet enrere en la negociació d’alguns traspassos que es van parlar a la primera bilateral del mes d’agost com els MIR o Salvament Marítim.

Pel que fa als acords ha posat èmfasi en l’Ingrés Mínim Vital o el “simbòlic” traspàs de l’estació del Turó de l’Home, que va començar a funcionar l’any 1932, en plena República i que va ser requisada pel franquisme.

 

Acords de la bilateral:

 

-Obrir ponència tècnica sobre beques i ajudes a l’estudi.

-Obrir ponència sobre assegurances escolars.

-Obrir ponència sobre els mòduls de valoració d’òrgans judicials.

 

Transmissions i/o cessions a la Generalitat

-Canal Xerta- La Sènia.

-Finques Arnui (Llavorsí); El Vilar (Basella) i Montsià (Ulldecona).

-Observatori meteorològic del Turó de l’Home (Fogars de Montclús).

-Autovia B-23 i començar a treballar en el traspàs de la B-30.

-Depuradores a Alguaire; Horta de Sant Joan; Ulldemolins; Térmens i Menarguens; Sant Jaume d’Enveja; Bellver de Cerdanya i Alcoletge; i obres que completen el conjunt de l’actuació “Reutilització de l’efluent de l’estació depuradora d’aigües residuals del Baix Llobregat”.

Al marge dels acords, la delegació catalana també ha exposat, en l’apartat de precs i preguntes, altres reivindicacions del territori com el traspàs a la Generalitat de convocatòries de places de secretaris municipals i interventors (una demanda del món municipal català); l’habilitació de nous accessos a l’AP-2 a les comarques del Segrià i les Garrigues, i el compliment de la disposició addicional tercera 2009-2013.

 

 

3  

Imatges

Moment de la reunió de la Comissió Bilateral

Moment de la reunió de la Comissió Bilateral 134

La consellera Vilagrà durant la roda de premsa

La consellera Vilagrà durant la roda de premsa 78

El vicepresident Puigneró durant la roda de premsa

El vicepresident Puigneró durant la roda de premsa 85

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia