Drets Socials

La consellera intervé en el CGSS

Cervera anuncia l'eliminació del termini suspensiu de 18 mesos de la prestació de persones cuidadores no professionals

query_builder   21 febrer 2022 17:05

event_note Nota de premsa

Cervera anuncia l'eliminació del termini suspensiu de 18 mesos de la prestació de persones cuidadores no professionals

  • La mesura beneficiarà a 6.400 persones a partir del mes de març i comptarà amb una inversió d’1,4 milions d’euros mensuals
  •  Aquest 2022 es destinaran uns 255 milions a la prestació de persona cuidadora no professional, que reben 80.000 persones a Catalunya
La consellera durant la seva intervenció

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha intervingut avui al ple del Consell General de Serveis Socials per anunciar que, a partir del mes de març, s’elimina el termini suspensiu de 18 mesos de la prestació de persones cuidadores no professionals. La mesura compta amb una inversió mensual d’1,4 milions d’euros –que pot variar en funció dels beneficiaris que es vagin incorporant al sistema–, i beneficiarà 6.400 persones, que a finals de març rebran la prestació, ha detallat durant la reunió del consell que presideix. “Un dels nostres principals objectius és el de treballar per a la reducció dels terminis de gestió de les sol·licituds de la dependència i per la reducció de la llista d’espera per accedir a prestacions i serveis”, ha afirmat la consellera en la seva intervenció.

El 2012 el Govern de l’Estat va establir que, un cop aprovada la resolució favorable, el cobrament d’aquestes prestacions econòmiques se suspenien durant un termini màxim de dos anys. El 2017 el Departament va aplicar una millora d’aquest termini suspensiu, passant dels 2 anys als 18 mesos. Cervera ha considerat que “esperar 18 mesos per a cobrar és un temps massa llarg per a la persona amb dependència i per a les seves famílies”.

S'anomena cuidador o cuidadora no professional aquell familiar fins a tercer grau de parentiu, que conviu amb la persona en situació de dependència i l’atén de forma continuada. Actualment, a Catalunya 80.000 persones reben la prestació de cuidador no professional, a la qual es va destinar l’any passat 234 milions d’euros. En el pressupost 2022 està previst una inversió de 255 milions per cobrir la nòmina ordinària, en els quals estan inclosos 17 milions anuals de la nova mesura.

La presidenta durant la intervenció, acompanyada de representants del Departament

Per avançar en la reducció dels terminis en dependència, el Departament també automatitzarà el procés de descàrrega de la documentació electrònica; implementarà la signatura biomètrica dels acords PIA a finals d’any 2022, el que “agilitarà la tramesa i la gestió dels acords PIA per part dels ens locals”, i implantarà diversos programes informàtics a tot el territori que permetran agilitar els acords PIA.

En aquest sentit, Cervera ha explicat que es realitzarà una inversió de 27 milions d’euros provinents dels Fons Europeus per a la transformació dels sistemes d’informació de serveis socials, amb l’objectiu d’agilitar la resposta a les persones, simplificar processos administratius, disposar d'informació que ajudi a planificar, entre d’altres.

A més, continuem treballant per millorar la sincronia entre el nostre sistema de la dependència, el SIDEP, i el sistema de la dependència estatal, amb l’objectiu que les dades que consten a ambdues aplicacions siguin cada cop més similars”, ha afegit.

Un sistema públic de serveis socials fort

La consellera ha destacat que al Consell hi son presents representants del tercer sector social, sindicats, ens locals, professionals dels serveis socials, i també d’altres departaments de la Generalitat: “Ens cal la complicitat de tots per endegar les millors polítiques possibles i crear un sistema públic de serveis socials fort. Hem de ser capaços d’estructurar un sistema que doni resposta a les necessitats de la gent. Que posi les persones al centre, que respecti la seva llibertat de triar i s’adapti a les seves necessitats i les del seu entorn familiar”.

Pla general del conjunt del Consell reunit

El Departament de Drets Socials té entre els seus objectius prioritaris posar la persona al centre de totes les polítiques, amb una gestió humana i propera, que alhora respongui a criteris d’eficiència i eficàcia: “Això implica treballar per la desburocratització dels processos, la millora de la informació i l’atenció, la proximitat del servei, el respecte al dret a triar i, evidentment, l’agilitat en la resposta”.

Cervera ha observat que "el sistema de serveis socials ha patit un enorme desgast: han sigut la darrera línia de defensa de milers de ciutadans durant aquests darrers anys, sobretot durant la pandèmia”. “Per aquest motiu, apostem per a reforçar els serveis socials i per continuar consolidant un model d’atenció social més proper i adaptat a les necessitats de la població d’avui, proactiu, preventiu i comunitari”, ha dit.

Per això, el desembre es va signar l’acord marc del  nou contracte Programa 2022-2025 amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que reforçarà el sistema de serveis socials amb els ens locals, amb més inversió i noves accions i serveis. El Departament destina al nou contracte programa 1.408 milions d’euros fins al 2025, amb un total de 320 milions aquest 2022 (incrementant el pressupost en 76,5 milions).

5  

Imatges

La consellera durant la seva intervenció

La consellera durant la seva intervenció 85

La consellera en el ple

La consellera en el ple 105

Ple del consell

Ple del consell 126

Ple del consell

Ple del consell 154

La consellera en el ple

La consellera en el ple 107

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia