Empresa i Treball

.

TREBALL-IGUALTAT

El SOC obre la convocatòria ACOL per fomentar la contractació de persones en situació administrativa irregular

query_builder   22 febrer 2022 10:44

event_note Nota de premsa

TREBALL-IGUALTAT

El SOC obre la convocatòria ACOL per fomentar la contractació de persones en situació administrativa irregular

.
  • Empresa i Treball publica una línia de subvencions perquè persones que compleixen els requisits de l’arrelament social puguin accedir a un contracte d’un any a jornada completa, requisit per a l'autorització de residència i treball
  • S’hi destinen 8 milions d’euros, que finançaran 400 contractes de treball per a la realització de tasques d’interès social en entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals
  • El Departament d’Igualtat i Feminismes acompanya els processos d’inserció laboral per facilitar els tràmits de regularització administrativa


El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Treball, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha publicat una nova convocatòria de la línia de subvencions ACOL (d’acollida) de foment de la contractació de persones en situació administrativa irregular que compleixen els requisits per tramitar un arrelament social. Enguany s’hi destinen 8 milions d’euros, més del doble que l’any 2020, que permetran la contractació d’unes 400 persones amb problemes d’accés al mercat de treball i, per tant, en veritable risc d’exclusió social per les dificultats de regularitzar la seva situació administrativa.

Amb aquesta línia, el SOC finança un contracte de treball de 12 mesos a jornada completa, un dels principals requisits que la llei d’estrangeria demana a les persones migrades extracomunitàries per poder aconseguir l’autorització de residència i  treball. La subvenció s’atorga a entitats sense ànim de lucre i, com a novetat aquest any, a ajuntaments i consells comarcals, perquè contractin aquestes persones i, si ho consideren necessari en cada cas, hi facin acompanyament. Al finalitzar el contracte de treball, si les persones participants compleixen els requisits, poden renovar el seu permís de residència i treball amb una durada de dos anys.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, considera que “aquestes persones viuen aquí i són els nostres veïns i veïnes; fer com si no existissin i negar-los la possibilitat de residir i treballar legalment significa condemnar-los a l’explotació i la marginalitat, i té un cost molt alt per al conjunt de la societat en tots els termes: democràtics, econòmics i socials”. Segons Torrent, “les més de 400 persones contractades els darrers tres anys gràcies a la línia ACOL i que han aconseguit regularitzar la seva situació administrativa al nostre país demostren que es tracta d’una política d’ocupació, però també d’integració social i d’igualtat d’oportunitats, exitosa, necessària i que havíem de potenciar”.

En paraules de la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, “l’ACOL no és només una oportunitat de feina: és una oportunitat de vida, perquè ofereix a persones que viuen en situació d’irregularitat no desitjada la possibilitat de poder viure i treballar sense el temor constant a ser considerades persones de segona categoria”. Per això, Mata deixa clar que “l’ACOL no és només un any de contracte: és una oportunitat que et reconeguin com a persona treballadora, contribuent, subjecte de drets i deures”.

La convocatòria s’ha publicat al DOGC aquest dilluns, 21 de febrer. El termini de sol·licituds de les subvencions d’aquesta convocatòria s’inicia avui, 22 de febrer, i finalitzarà el 7 de març. Els contractes s’hauran de formalitzar com a molt tard el 30 de desembre de 2022 i hauran de finalitzar com a màxim el 29 de desembre del 2023.

Requisits de les persones beneficiàries

Els principals requisits que es demanen per poder accedir a un contracte a través de la línia ACOL són:

  • Ser persona extracomunitària i no familiar de persona d’un país membre de la UE a la qual li sigui d’aplicació el règim comunitari.
  • Poder acreditar, mitjançant el padró, una permanència continuada a Espanya els darrers tres anys, els dos darrers anys dels quals han de ser a Catalunya.
  • No tenir antecedents penals.

 

La línia ACOL ha subvencionat 418 contractes en tres anys

Les persones migrades en situació administrativa irregular conformen un dels col·lectius més vulnerabilitzats i amb més risc d’exclusió social, ja que la manca d’autorització de residència i treball els impedeix l’accés al mercat laboral. Aquesta situació no només provoca que les persones que s’hi troben únicament puguin realitzar treballs precaris en l’economia informal per poder subsistir, sinó que les invisibilitza a les polítiques públiques.

 

En aquest sentit, si la crisi provocada per la covid-19 va tenir greus conseqüències en l’economia i en les persones treballadores en general, per a aquelles en situació irregular van ser devastadores, ja que no es van poder acollir a expedients de regulació temporals d’ocupació o a prestacions socials com la renda garantida de ciutadania o l’ingrés mínim vital.

Però no només això: obtenir una autorització  de residència i treball no és una tasca fàcil. Es requereix que el contracte de treball sigui a jornada completa i que tingui una durada mínima d’un any, dos requisits que contrasten amb la realitat del nostre mercat laboral, amb alts índexs de temporalitat i  parcialitat. A més, a les desigualtats referides s’hi afegeixen altres formes de discriminació que sovint pateixen aquestes persones, associades a l’origen, el fenotipus, la cultura, la procedència o la religió.

Davant la necessitat de donar resposta a la situació d’aquestes persones per tal que no quedin excloses socialment, l’any 2018 el SOC va posar en marxa la línia ACOL. Els bons resultats obtinguts aquests tres anys pel que fa a la inserció sociolaboral de les persones participants demostren que cal reforçar aquest tipus de polítiques d’ocupació, i per això enguany se n’ha incrementat significativament el pressupost. A més, el programa ha tingut bons resultats també per les entitats que hi han participat en edicions anteriors ja que han pogut ampliar la seva plantilla.

En l’impuls de la línia ACOL, el SOC rep el suport de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme (DGMRA) de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, que col·labora en la difusió de la convocatòria i en l’acompanyament a les persones i entitats que presenten les seves sol·licituds. En concret, la DGMRA facilita els tràmits de regularització administrativa i interlocuta amb les oficines estatals d’estrangeria.

En total, les tres convocatòries anteriors van permetre la contractació de 418 persones

 

Pressupost

Nombre de contractes

Nombre

d’entitats

2018

1.761.171 euros

94

47

2019

2.510.850 euros

130

69

2020

3.770.738 euros

194

101

2021

2022

 

8.000.000 euros

400 (previsió)

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia