Direcció General de Comunicació

Bellmunt

El Govern declara BCIN l'Església de Sant Josep de Bellmunt d'Urgell, a la Noguera

query_builder   22 febrer 2022 13:09

event_note Nota de premsa

El Govern declara BCIN l'Església de Sant Josep de Bellmunt d'Urgell, a la Noguera

  • L’interès del monument són els seus valors històrics, arquitectònics, artístics i culturals, que el fan mereixedor de gaudir d’una protecció adient

El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’església de Sant Josep, a Bellmunt d’Urgell, a la comarca de la Noguera, i n’ha delimitat un entorn de protecció.

L’església de Sant Josep, situada en el punt més alt del carrer Major de Bellmunt, ja havia estat construïda en la segona meitat del segle XVII, segons una citació de les Constitutiones Sinodales veteres et novae Abbatiatius nunc Archypresbyteratus Agerensis, de l’any 1648, en què apareix una referència a la «parrochialis de Bellmont», pertanyent a l’arxiprestat d’Àger i en aquell moment destruïda. Però l’edifici podria ser anterior i haver-se bastit en diferents etapes constructives, amb elements d’estil gòtic tardà i renaixentista. Entre aquests elements, destaca la portalada d’arc de mig punt amb entaulament sobre columnes, així com la rosassa.

L’església és un edifici d’una nau de planta rectangular amb quatre capelles laterals, cor sobrealçat, capçalera amb absis semicircular i coberta amb arcs diafragmàtics i nervadures. El campanar se situa a l'esquerra de la façana. La façana principal està orientada al sud i a la plaça Major.

L’interès del monument i que motiva la seva declaració com a BCIN són els seus valors històrics, arquitectònics, artístics i culturals, que el fan mereixedor de gaudir d’una protecció adient. L’església parroquial de Sant Josep és un dels edificis més prominents de la població i de la serralada de Bellmunt. Aquest temple, a més de servir per al culte al llarg dels temps, és també una mostra singular de l’evolució històrica i urbana del municipi.

La seva presència en el desenvolupament de la població i les qualitats artístiques que presenta són el contrapunt del conjunt de l’arquitectura domèstica i rural de la població. En certa manera, aquesta església s’ha convertit en la fita d’identitat de Bellmunt d’Urgell en el paisatge comarcal.

La situació d'aquest monument configura una imatge urbana d'interès en el marc territorial i comarcal que li dona suport. Al mateix temps, la relació entre aquest monument i l'espai físic on està situat ha establert un diàleg ambiental que, al llarg del temps, ha donat una gran entitat arquitectònica, urbanística, emblemàtica i cultural a la població de Bellmunt d’Urgell i a la comarca de la Noguera.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia