- Drets Socials cedeix 470 m² contigus del Casal Cívic Barcelona La Pau, que suposaran un augment de la superfície del Centre d’Atenció Primària (CAP) La Pau del 39%
- El CAP s’incrementarà amb nou consultes, una sala de treball i una sala d’activitats comunitàries
- La redacció del projecte s’encarregarà al llarg d’aquest 2022
El Departament de Salut i el Departament de Drets Socials signen un conveni que permetrà incrementar en un 39% la superfície del CAP, amb la qual cosa s’arribarà als 1.673 m² en total. Drets Socials cedeix, en concret, la primera planta del Casal Cívic Barcelona La Pau, un espai de 470 m² contigu i fàcilment comunicable.
La cessió permetrà incrementar el CAP amb unes nou consultes, una sala de treball i una sala d’activitats comunitàries. “Es tracta d’una aposta per a la salut de la comunitat. És una ampliació molt esperada pels professionals del centre i de gran valor per a la ciutat de Barcelona”, remarca Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut. “Confort i seguretat per als professionals i la ciutadania, ja que veu augmentada la cartera de serveis amb un referent de benestar emocional i salut comunitària i, pròximament, un nutricionista a través del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària”. La redacció del projecte està prevista per a aquest 2022.
Per la seva banda, la directora general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, Cesca Domènech, ha explicat que “ara més que mai, totes les administracions ens hem d’aliar per millorar el servei a la ciutadania.” I ha remarcat que “aquest conveni posa l’accent en la mirada comunitària perquè incorpora els diferents actors d’un territori que tenen cura de les persones, a més a més, el barri de la Pau guanya un nou espai obert a la ciutadania llargament reivindicat pels veïns i les entitats”.
De la superfície cedida a la primera planta, 15 m² seran d’ús compartit entre ambdós departaments i permetran donar continuïtat al servei de podologia existent actualment al Casal Cívic. La part de la primera planta que restarà a càrrec del Departament de Drets Socials estarà separada físicament de l’espai del CAP.
La planta baixa del Casal Cívic continuarà formant part dels equipaments del Departament de Drets Socials per al desenvolupament de les activitats que li són pròpies.
El Servei Català de la Salut assumirà el cost de les obres necessàries per connectar els dos espais contigus a la planta primera, que sumaran un total de 860 m², incloent-hi l’adequació del nou espai i la reforma necessària de l’espai actual.
El CAP La Pau
L'Equip d'Atenció Primària (EAP) La Pau és l’equip de referència de la població de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Barcelona 10I al districte de Sant Martí de la ciutat de Barcelona, i té una població assignada de 13.689 habitants (2021). El Parc Salut Mar (PSMAR) és el seu centre hospitalari de referència.
El centre es va construir l’any 1967, es va realitzar una reforma i ampliació el 2002, i el 2009 va guanyar una consulta i un despatx per a treball social.
Hi treballen 42 professionals de l’Institut Català de la Salut: 11 infermeres de família i comunitària, 11 metges i metgesses de família i comunitària, 10 administratius i administratives, 3 tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), 2 infermeres pediàtriques, 1 infermera gestora de casos, 1 odontòleg, 1 pediatra, 1 treballadora social sanitària i 1 referent de benestar emocional i comunitària. També s’hi incorporarà una nutricionista territorial que donarà suport a tot el territori.
Els casals cívics
Els 133 equipaments cívics de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials són espais públics de participació i convivència oberts a tothom, amb la missió principal de vertebrar la comunitat per afavorir la cohesió social, l’equitat, l’arrelament i el sentiment de pertinença al país, i promoure la transmissió de valors cívics i comunitaris que permetin la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes mitjançant un conjunt de serveis i recursos a l’abast de tota la comunitat per tal de fomentar la convivència, les relacions intergeneracionals i la participació en la comunitat.