Interior

Els cossos operatius de seguretat i emergències, activats per minimitzar riscos al Carnestoltes

query_builder   24 febrer 2022 09:35

event_note Nota de premsa

Els cossos operatius de seguretat i emergències, activats per minimitzar riscos al Carnestoltes

Protecció Civil, Mossos d'Esquadra, Bombers i el Servei Català de Trànsit reforcen el treball conjunt per aconseguir unes festes de carnaval segures.

 

  • Protecció Civil de la Generalitat recull en una nova pàgina web els principals consells de seguretat per a les festes i rues de carnestoltes, amb l’objectiu de minimitzar els riscos que hi pot haver en esdeveniments amb gran afluència de gent, sobretot infants i joves

 

  • La Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra ha definit un dispositiu policial per garantir la seguretat i una celebració pacífica de l'esdeveniment

 

  • El Servei Català de Trànsit coordina una campanya intensiva de drogoalcoholèmia i recorda que l’única taxa segura és la 0,0%

 

  • Els Bombers habilitaran diversos punts d'emplaçament dels vehicles operatius tant a Vilanova i la Geltrú com a Sitges els dies en què es preveu major afluència de públic.

 

 

Protecció Civil, els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat i el Servei Català de Trànsit han desplegat diverses accions dissenyades amb l’objectiu de viure unes festes de carnestoltes segures i minimitzar els riscos que es puguin produir en uns esdeveniments que preveuen gran afluència de gent, especialment d’infants i joves.

Consells de seguretat per reduir riscos

Protecció Civil de la Generalitat ha recollit en una nova pàgina web (interior.gencat.cat/carnestoltes) els principals consells de seguretat per a les festes i rues de carnestoltes que, després de la l’aturada per la pandèmia, es podran tornar a celebrar aquest 2022. L’objectiu d’aquestes recomanacions és minimitzar els riscos que hi pot haver en esdeveniments amb molta concurrència de gent, majoritàriament infants i joves.

Com a principals advertències destaquen: informar-se bé dels llocs per on ha de passar la rua, localitzar les vies d’evacuació i seguir les recomanacions del personal de seguretat; no pujar a baranes, reixes o altres elements inestables; posar als infants una polsera identificativa o targeta visible amb el nom i telèfon de contacte per si es perden; i travessar carrers i vies ferroviàries només pels passos habilitats. També és molt important que, si hi ha una emergència, mantinguem la calma i ens dirigim a les sortides pels llocs indicats sense aturar-nos ni córrer ni empènyer ni tornar enrere.

Els consells de Protecció Civil es divideixen en recomanacions a tenir en compte abans i durant la celebració; consells en el transport públic; recomanacions per a organitzadors i participants de cavalcades i rues, i finalment què fer en cas d’emergència. Aquestes recomanacions es poden trobar en català, castellà, anglès i occità a l’enllaç.

Els consells de seguretat s’han editat en diferents suports, com text, vídeo, infografies i gif, per així augmentar la seva difusió a través de les diferents xarxes socials d’@emergenciescat i de tots els municipis o entitats que vulguin fer-ne també difusió. 

Dispositius policials per garantir la seguretat i una celebració pacífica dels esdeveniments

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra es desplegarà entre el 24 del febrer i el 2 març en diferents punts del territori on hi haurà celebracions de carnestoltes per tal de garantir la celebració pacífica, la seguretat i el bon desenvolupament de la festa. Els dispositius policials es realitzaran amb la col·laboració i coordinació de les policies locals, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Bombers, Creu Roja i Protecció Civil.

Al carnaval de Sitges, amb l’objectiu de coordinar els diferents efectius policials de seguretat i d'emergències que treballaran durant aquests dies, es posarà un centre de comandament avançat integrat pels diferents operadors d’emergències. Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra activaran per primera vegada els drons per tal que des del centre de comandament es rebin imatges en directe dels diferents punts del dispositiu per tal de detectar possibles incidències i augmentar l’eficàcia i la rapidesa en la resposta policial. L’helicòpter dels Mossos d’Esquadra també s’incorpora en aquest operatiu policial.

A l'estació de trens de Sitges, i a l'interior dels diferents combois que facin el trajecte fins al municipi, els agents, conjuntament amb els vigilants de seguretat de l'operadora, realitzaran controls preventius de seguretat. Durant els dies en què es desenvolupi el Carnestoltes, i coincidint amb l'assistència massiva de vehicles a les zones d'oci de Sitges, els agents establiran controls d'alcoholèmia i drogues en diferents vies d'accés al municipi.

A Barcelona, s’activarà un dispositiu en diferents punts de la ciutat per garantir durant les nits les diferents celebracions que es desenvolupin al llarg d’aquest cap de setmana i també es reforçarà la vigilància al transport públic suburbà per part d’agents de l’ASTMET davant l’augment d’usuaris que utilitzin aquest transport per desplaçar-se per la ciutat. Agents de seguretat ciutadana, de paisà i uniformats, juntament amb efectius de l ’Àrea de Recursos Operatius i la Brigada Mòbil, vetllaran per la seguretat de les diferents rues i festes en un dispositiu que serà dinàmic i flexible.

A la resta del territori, els Mossos reforçaran la presència policial amb unitats de seguretat ciutadana, amb agents de paisà i d’ordre públic per garantir la seguretat i el bon desenvolupament dels actes programats.

Per Carnestoltes, dona negatiu 

El Servei Català de Trànsit (SCT), conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, desplegarà aquest cap de setmana coincidint amb la festa de Carnestoltes un dispositiu especial a les carreteres catalanes per augmentar la seguretat viària dels usuaris. Per una banda, es realitzarà una campanya intensiva de controls de drogoalcoholèmia i per l’altra s’adoptaran un seguit de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit de retorn del cap de setmana i també als accessos de poblacions amb festes de Carnestoltes concorregudes com Sitges.  

Per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues durant aquests dies de celebració de Carnestoltes, l’SCT coordina amb Mossos d’Esquadra i les Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia a carretera i zones urbanes entre dijous 24 de febrer i dimecres 2 de març.  

En concret, aquest cap de setmana, del 25 al 27 de febrer, els Mossos d’Esquadra tenen previst realitzar un total de 356 controls de drogues i alcohol a la xarxa viària catalana amb la participació de 1.040 efectius, per tal retirar de les carreteres el major nombre de conductors amb alcoholèmia/drogues positius i conscienciar els usuaris que l’única taxa segura és la 0,0

Amb motiu del Carnaval de Sitges, dissabte 26, diumenge 27, i també dimarts 1 de març, (des de les 19 a les 24 h), es tallarà al trànsit la sortida 30 (Sitges Centre) de la C-32/Autopista del Garraf en sentit sud. Així, per accedir al municipi de Sitges s’haurà d’agafar la sortida anterior de l’autopista, la número 31, senyalitzada com a Sitges Nord, o bé les posteriors, la sortida número 26, indicada com a Vilanova i la Geltrú, i la 28 Sant Pere de Ribes en sentit sud.

A més, s’establiran diverses mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit per afavorir la mobilitat de retorn del cap de setmana a la C-16 a Bagà, Cercs i Berga, a la C-55 entre Castellgalí i Manresa, a la C-17 a Ripoll i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles d’entrada a Barcelona. També diumenge a la tarda a l’AP-7, els vehicles pesants hauran de circular a una velocitat màxima de 80 km/h i no podran realitzar avançaments entre les 15 i les 22 hores en el tram Girona Nord - El Vendrell. 

Reforç del dispositiu dels Bombers de la Generalitat

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat habilitaran diversos punts d'emplaçament dels vehicles operatius tant a Vilanova i la Geltrú com a Sitges els dies en què es preveu major afluència de públic, diumenge 27 de febrer i dimarts 1 de març. D'aquesta manera es garantirà una ràpida resposta a qualsevol emergència en la zona per on transcorreran les rues de Carnestoltes en tots dos municipis. A Vilanova i la Geltrú, hi haurà dos punts d'emplaçament. Un serà a la plaça de la Vila i l'altre, a la plaça d'Eduard Maristany.

 A Sitges hi haurà set punts d'emplaçament dinàmics, de manera que un mateix camió podrà ser destinat en diferents punts segons l'hora del dia. Aquests dies, els vehicles de Bombers s'ubicaran en tres punts diferents del passeig de la Ribera, a la plaça del Baluard, la plaça de can Bota, el carrer sant Francesc i al Cap de la Vila.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia