Cultura

Cultura

La consellera Garriga visita la Fira Internacional d'Art Contemporani ARCO Madrid 2022, que compta amb la participació de 16 galeries catalanes

query_builder   24 febrer 2022 15:33

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga visita la Fira Internacional d'Art Contemporani ARCO Madrid 2022, que compta amb la participació de 16 galeries catalanes

  • La consellera Garriga mostra el suport del Govern als galeristes catalans, directors i directores de centres d’art, artistes i comissaris 

 

  • Garriga ha visitat aquest matí el Centre Cultural Blanquerna de Madrid, i ha assistit a la inauguració de l’exposició ‘Panta Rei. Todo fluye’ d’Antoni Llena i Lucía C. Pino, junt amb la delegada Ester Capella  

 

FOTO

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet avui una visita institucional a la Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO Madrid 2022, que compta amb la participació de 16 galeries catalanes. Al matí ha assistit al Centre Cultural Blanquerna i ha participat en la inauguració de l’exposició ‘Panta Rei. Todo fluye’, d’Antoni Llena i Lucía C.Pino, conjuntament amb la delegada Ester Capella i la comissària de la mostra, Maria Antònia Perelló. 

La consellera ha mostrat, al Centre Cultural Blanquerna, el suport del Govern amb els galeristes catalans, directors i directores de centres d’art, artistes, i comissaris: “Compteu amb el Departament de Cultura per donar suport a les arts visuals, i no dubteu en cap moment que teniu les portes de la institució obertes per a vosaltres”. 

“El món de l’art és un sector on hi participeu molts actors diversos: directors de museus, galeristes apassionats, artistes, i tantíssimes persones de gestió i muntatge que sovint queden invisibilitzades. Podem aprendre moltes coses, d’aquestes feines que es fan gràcies a la interrelació de tantíssimes persones. Feines que es basen en el coneixement, en el diàleg, en la mirada cap a tot allò que fan els altres, que creen els altres”, ha manifestat Garriga. 


Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO 

Les 16 galeries catalanes que participen a ARCO són ADN Galeria; Ana Mas Projects; Àngels Barcelona; Bombon Projects; etHALL; Galeria Alegria; House of Chappaz; Joan Prats; Marc Domènech; Mayoral; Miguel Marcos; Nogueras Blanchard; Polígrafa Obra Gràfica; ProjecteSD; RocioSantaCruz i Senda 

A més, la galeria Joan Prats participarà també en la secció commemorativa ARCO 40 (+1) Aniversario amb la presentació dels artistes catalans Perejaume, Hernández Pijuan i Ràfols Casamada. Joan Prats és l’única galeria catalana que ha participat ininterrompudament a ARCO des de la primera edició el 1982. 

Dels 17 projectes d’artista distribuïts per la fira que enguany es dediquen exclusivament a dones, quatre corresponen a galeries catalanes: María María Acha-Kutscher (ADN galeria), Ana Peters (Marc Domènech), Mar Arza (RocioSantaCruz) i Sandra Vásquez de la Horra (Senda). 

La Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO és un dels mercats més importants on poden trobar oportunitats de negoci lligades a la capacitat d’atracció de col·leccionistes i de galeries de prestigi internacional. 

Enguany, i com a novetat entre les Trobades Professionals, s’inclou el projecte Office: Open For Discussion: una sèrie de reunions privades que atrauran professionals d’interès que abordaran temes d’actualitat creativa i amb qui es vol generar un arxiu d’idees. Hi participaran diferents professionals catalans com Gloria Moure; Ángela Molina; Martí Manen; Tania Safura; Francesc Ruiz; Hasan G López i Elvira Dyangani Ose, qui també participarà a les trobades entre museus espanyols i institucions internacionals. 

Les col·leccions catalanes Beep i Art Situacions recolzen la compra d’art a través de la convocatòria dels seus premis. Per una banda, el Premi Beep d’Art Electrònic arriba a la 17a edició per premiar una de les obres exposades a la fira amb l’objectiu de promoure la investigació, la producció i l’exhibició de l’art vinculat a les noves tecnologies. I, per altra banda, el Premi ART Situacions Pilar Forcada en la seva cinquena edició reafirmarà el seu compromís amb la creació artística internacional unint l’art i la cultura amb la ciència i la tecnologia.   

Enguany ARCOmadrid torna a acollir, per setena vegada, ArtsLibris, la Fira Internacional del Llibre d’Artista i Edició Contemporània que va néixer a Barcelona el 2010, de la mà del Departament de Cultura, com un fòrum d’intercanvi, divulgació i venda de les publicacions d’artista contemporànies. Posteriorment, va evolucionar cap a una iniciativa privada que compta amb la col·laboració pública i que posa en relació agents diversos exercint una important tasca d’articulació del sector: artistes i artesans, biblioteques, editorials, antiquaris, llibreries, galeries, escoles, comissaris i curadors, col·leccionistes, museus i centres de creació i producció artística.  

Com a part del suport que l’ICEC ofereix a les galeries catalanes, les empreses d’aquest sector que participen a ARCO i a d’altres fires d’abast més petit que coincideixen aquests dies a Madrid poden optar a la convocatòria de subvencions per a projectes d’internacionalització per a galeries d’art que es publica cada any. L’any 2021, la dotació total de la convocatòria va ser de 340.000€, i van obtenir ajut 28 galeries catalanes, amb imports que anaven dels 1.900€ als 19.500€. Per aquest 2022 la dotació serà la mateixa i es preveu que la nova convocatòria es publiqui durant el mes de març. 

ARCO Madrid continua sent, després de 40 (+1) edicions, el mercat per excel·lència de les arts visuals a l’estat espanyol, un mercat que només representa, però, l’1% del mercat mundial. Des de la gran crisi del 2009, que va reduir enormement les vendes a la fira, ARCO va optar per intentar augmentar la qualitat de les galeries participants tot reduint el nombre d’expositors. L’aposta s’ha demostrat reeixida i, en aquests últims anys, ARCO ha recuperat el seu prestigi, s’ha expandit a Lisboa i atrau un gran nombre de galeries i bona part del col·leccionisme privat i institucional espanyol i internacional. 

4  

Imatges

ARCO_Sala de la galeria Joan Prats

ARCO_Sala de la galeria Joan Prats 155

ARCO_Sala de la galeria Joan Prats (2)

ARCO_Sala de la galeria Joan Prats (2) 167

Visita exposició Centre Cultural Blanquerna

Visita exposició Centre Cultural Blanquerna 444

Visita exposició Centre Cultural Blanquerna (2)

Visita exposició Centre Cultural Blanquerna (2) 531

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia