• S’ha creat en el marc del grup de seguiment de la situació en aquest país, encapçalat pel president Aragonès, que estudia l’evolució dels esdeveniments i les seves conseqüències
  • El Govern dona suport als catalans que són a Ucraïna, que es poden dirigir al telèfon d’Atenció Ciutadana des de l’estranger (00 34 932 142 124) i a la bústia d’emergències (emergencies.exteriors@gencat.cat)
  • Manté contacte permanent amb el consolat d’Ucraïna per escoltar i donar curs a peticions concretes en matèria d'ajut humanitari
  • Acollirà els turistes ucraïnesos que han quedat a Catalunya a través de la xarxa d’albergs de la Generalitat
  • Ha posat a disposició acompanyament psicològic, servei d’intèrpret i assessorament jurídic a les persones d’Ucraïna que arribin fugint de la guerra

El Govern ha constituït un comitè tècnic per coordinar l’acció d’ajut i resposta a la situació d’Ucraïna, coordinat pel Departament d'Acció Exterior i Govern Obert i integrat per membres dels altres departaments de la Generalitat que tenen competències directament vinculades als sectors afectats: Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Presidència; Interior; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball; Drets Socials i Salut.

Aquest comitè s’ha creat en el marc del grup de seguiment de la situació a Ucraïna, que estudia l’evolució dels esdeveniments i les seves conseqüències. A la primera reunió, celebrada aquest matí, han analitzat l’informe de situació elaborat pel CIDOB. El grup, encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, està format pel vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena; Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; Igualtat i Feminismes, Tània Verge; Empresa i Treball, Roger Torrent; Drets Socials, Violant Cervera; i Salut, Josep Maria Argimon. Aquest grup para especial atenció a la preocupant crisi humanitària que se’n pot derivar i la resposta que es pugui donar des de Catalunya. També vol ser d'utilitat als ciutadans i empreses catalanes establerts a la zona i als ciutadans ucraïnesos que resideixen o es troben a Catalunya.

L'objectiu, tant del grup de seguiment com del comitè tècnic, és minimitzar els efectes negatius d’aquesta situació sobre la societat catalana, però també per fer una aportació a la minimització dels efectes d’aquest conflicte a escala global.

Contacte permanent amb el consolat d’Ucraïna

El Govern, a través del Departament d’Acció Exterior, està en contacte permanent amb el consolat d’Ucraïna, després de reunir-se ahir amb el cònsol general del país per conèixer la situació sobre el terreny. En aquest sentit, ha donat curs a algunes de les peticions concretes que han fet en matèria d'ajut humanitari i també pels ucraïnesos turistes que han quedat a Catalunya sense vol de tornada, unes 500 persones aproximadament segons dades del consolat. El Departament de Drets Socials els acollirà a través del pla d’albergs per poder-los oferir allotjament i règim de pensió completa.

També s’han establert reunions diàries per fer seguiment del conflicte i coordinar les accions que s’estan duent a terme. D’altra banda, es fa seguiment per ajudar els catalans que estan intentant sortir d'Ucraïna, que es poden dirigir al telèfon d’Atenció Ciutadana des de l’estranger (00 34 932 142 124) i a la bústia d’emergències (emergencies.exteriors@gencat.cat) per contactar amb la Generalitat. En aquest sentit, el Govern ha començat a rebre peticions de persones de la comunitat ucraïnesa de Catalunya, unes 22.000, que sol·licitaven informació sobre com portar familiars. Si la trucada és des de dins de Catalunya, poden contactar a través del 012.

Dues de les delegacions del Govern de la Generalitat a l’exterior, la dels Balcans i la de l’Europa Central, han establert contacte amb els catalans que es troben als diferents països fronterers amb Ucraïna per tenir un mapa de la situació i com a mesura preventiva en cas que es compliqués la situació a la zona. Des de Cooperació s’ha establert contacte amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) respecte a les necessitats amb relació als refugiats als països limítrofs, especialment a Moldàvia.

Acompanyament psicològic i assessorament jurídic

 Per la seva banda, el Departament d’Igualtat i Feminismes, ha posat a disposició acompanyament psicològic, servei d’intèrpret i assessorament jurídic a les persones d’Ucraïna que arribin fugint de la guerra. Poden contactar amb la Generalitat a través del servei especial habilitat dins el telèfon 012 o a través del correu comiteacollida.igualtat@gencat.cat.

També ha convocat de forma immediata la permanent del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades amb l’objectiu d’intercanviar informació sobre la situació, fer un mapatge de recursos i traçar un pla d’acció coordinat. Aquest comitè és l’òrgan d’assessorament, de participació i de coordinació de la Generalitat, els ens locals i les entitats i organitzacions socials que actuen en l’àmbit d’acollida de les persones demandants de protecció internacional o refugiades a Catalunya.

Monitoratge d’empreses a través d’Acció

El Departament d’Empresa i Treball ha posat la seva estructura, especialment, la xarxa internacional d’oficines d’Acció, al servei de les 1.350 empreses catalanes que tenen relacions comercials a Ucraïna, per fer una tasca de monitoratge amb aquelles que es posin en contacte amb Acció.

A més, el Govern està ajudant els turistes russos i ucraïnesos a contactar amb els seus consolats.

3  

Imatges

El president Aragonès ha encapçalat la reunió de seguiment de la situació a Ucraïna

El president Aragonès ha encapçalat la reunió de seguiment de la situació a Ucraïna 184

Reunió de seguiment de la situació a Ucraïna

Reunió de seguiment de la situació a Ucraïna 148

Reunió de seguiment de la situació a Ucraïna

Reunió de seguiment de la situació a Ucraïna 118