Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Victòria Alsina amb l'alcalde Jaume Ars i representants de la comunitat ucraïnesa de Guissona

Consellera Alsina a la comunitat ucraïnesa de Catalunya: "El Govern és al vostre costat i s'està bolcant en ajudar amb tots els mitjans a l'abast"

La Conselleria d'Exteriors està fent un seguiment als catalans dins d'Ucraïna i els ofereix trasllat a Catalunya des de Polònia

query_builder   27 febrer 2022 14:59

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina a la comunitat ucraïnesa de Catalunya: "El Govern és al vostre costat i s'està bolcant en ajudar amb tots els mitjans a l'abast"

La Conselleria d'Exteriors està fent un seguiment als catalans dins d'Ucraïna i els ofereix trasllat a Catalunya des de Polònia

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha dit avui des de Guissona (la Segarra) que “Catalunya és una terra d’acollida” i “la voluntat del Govern és acollir totes les persones que puguem”.

“Volem fer polítiques d’estat, perquè no sempre cal tenir un estat per fer-les”, ha explicat. 

La Conselleria, a través de la Delegació del Govern a l’Europa Central, fins i tot està ja preparada per poder traslladar catalans o residents ucraïnesos a Catalunya en vehicle des de la frontera amb Polònia fins a Catalunya. 

La consellera Victòria Alsina amb l'alcalde Jaume Ars i representants de la comunitat ucraïnesa de Guissona

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha traslladat avui “l’escalf” del Govern a la comunitat ucraïnesa de Catalunya i “el suport incondicional a totes les mesures que està prenent la Unió Europea per tractar d’aturar l’agressió de Putin”.

Com a gest de suport, Alsina ha volgut ser al costat avui de la comunitat ucraïnesa de Guissona (Segarra), la més nombrosa de Catalunya. Aquest matí ha participat en la celebració religiosa dominical de la comunitat, que s’ha convertit en una pregària per la pau, i des d’allí li ha traslladat el suport del Govern “en aquests moments tan dolorosos”.

Posteriorment, acompanyada de l’alcalde de la localitat, Jaume Ars, la consellera s’ha reunit amb representants de la comunitat ucraïnesa a l’Ajuntament de Guissona. Allà s’ha posat a disposició dels ucraïnesos residents a Catalunya per tal de traslladar les seves principals necessitats al Govern. La consellera ja s’havia reunit poques hores després de l’esclat de l’ofensiva russa amb el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, per conèixer la situació sobre el terreny i oferir tot l’ajut al seu abast, i des de llavors hi manté un contacte diari per avaluar necessitats i fer seguiment.

“Ucraïna ha de ser el que vulgui ser, sense ingerències”, ha expressat la consellera durant la trobada. “Sou una comunitat molt estimada i aquest Govern estarà al vostre costat en la mesura de les nostres possibilitats i per acompanyar-vos de la millor manera en aquests dies tan dolorosos”, ha dit.

“Els hem volgut expressar el nostre rebuig a una guerra injusta, el nostre suport a la comunitat i poder escoltar de primera mà quines són les seves preocupacions i necessitats i traslladar-los  tot el què s’està fent des del Govern per atendre els ucraïnesos que han quedat atrapats al nostre país, i com se’ls està atenent a través de la xarxa d’albergs de Catalunya”. També els ha explicat “tot l’ajut humanitari que s’està planificant per enviar al país, a nivell sanitari i també a través de l’Agència Catalana de Cooperació”.

“El Govern no té la competència plena que voldria, i nosaltres, sense sobreactuar, sí que volem fer polítiques d’estat, perquè no sempre cal tenir un estat per fer-les”, ha explicat. I, per tant, “volem estar al  costat de la comunitat ucraïnesa de Catalunya, ajudar en la mesura de les nostres possibilitats a Ucraïna, i ajudar els catalans que han quedat al país”, ha reblat.

Alsina ha recordat que des del departament s’ha habilitat un número i un mail d’emergències, i està fent un seguiment a totes les peticions que està rebent. Pel que fa als catalans i ucraïnesos residents a Catalunya que truquen, ha dit: “Els mantenim informats i vetllem perquè les seves necessitats siguin ateses el més aviat possible”.

La Conselleria, a través de la Delegació del Govern a l’Europa Central, fins i tot està ja preparada per poder traslladar catalans o residents ucraïnesos a Catalunya en vehicle des de Polònia fins a Catalunya. La competència en repatriació és de l’estat però el Govern està en disposició d’esperar-los des de la frontera polonesa.

Amb més d’un miler d’ucraïnesos, Guissona és la població catalana que en concentra una comunitat més gran. Segons dades de l’Idescat, l’any 2020 hi havia 24.322 persones d’origen ucraïnès residint a Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia