Els hospitals gironins han ingressat més de 12.000 persones afectades pel virus

 

El desplegament de la campanya de vacunació ha permès que el 75,8% de la població gironina estigui immunitzada 

El 28 de febrer de 2020 l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta va atendre la primera pacient infectada de Covid-19 a la Regió Sanitària Girona, tres dies després que es detectés el primer cas a Catalunya el 25 de febrer. Aquell va ser l’inici d’una pandèmia que s’ha allargat dos anys, fins l’actualitat, i que ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent també el sistema sanitari. En aquest període, a la Regió Sanitària s’han confirmat 260.966 contagis de coronavirus i s’han lamentat 2.592 defuncions. Per contra, la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha avançat a bon ritme, ja s’han administrat 1.664.209 dosis i s’ha assolit una immunització del 75,8% de la població en pauta completa.

En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha sigut fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. El màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener de 2022, -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 5.685 positius a Girona. Les proves diagnòstiques han sigut l’element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica pogués fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir al seu correcte aïllament i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió.

La capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha anat en augment al llarg de la pandèmia. Actualment, la Regió té una major capacitat de processament de proves que durant la primera onada, a més d’estar àmpliament normalitzades i a l’abast de tothom mitjançant la venda de TARs en farmàcies. Precisament en els darrers dos anys s’han realitzat a la regió més de 2 milions de testos -PCR (1,2 milions) i TAR (821.395)- amb una positivitat mitjana del 10,7%.  La mitjana d’edat de les persones positives a Girona ha variat en el transcurs de la pandèmia i actualment se situa en 37 anys i  el 52,9% de les persones contagiades són dones.

Per a la realització de gran part d’aquestes proves s’han desplegat 9 equips mòbils d’extracció de mostres distribuïts arreu de la regió i vinculats al Centre d’Atenció Continuada Güell de Girona. En un inici, i durant els primers mesos de pandèmia, es van desplegar tres equips centrats aleshores en la presa de mostres a domicili. Progressivament i amb l’evolució de la pandèmia van assumir noves tasques i es van incorporar nous equips. La seva activitat s’ha centrat majoritàriament en cribratges en residències i en centres escolars i s’han realitzat també cribratges poblacionals en municipis on es detectava una major incidència del virus.

Més d’1,6 milions de vacunes

Una de les actuacions mes destacades en aquests dos anys ha sigut el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer als residents i treballadors de les residències de gent gran i al personal sanitari. Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre la ciutadania. El desplegament de la campanya ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries i jubilades que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències. En el conjunt de l’estratègia vacunal hi han treballat més de 1.300 infermeres i infermers i prop de 650 personal administratiu. En total s’han administrat més d’1,6 milions de dosis a la RS  Girona i s’ha assolit una cobertura en pauta completa del 75,8% i un 41,7% en la dosi de record. Fins i tot en les franges de col·lectius vulnerables es frega quasi el 100% de cobertura vacunal. És, per exemple, el cas de les persones institucionalitzades, que se situa en el 98,6% en pauta completa.

Hospitals i atenció primària

Pel que fa a la incidència hospitalària, en el transcurs d’aquests dos anys, fins el febrer del 2022, els hospitals de la Regió Sanitària Girona han registrat 12.669  ingressos per coronavirus. D’aquests, 2.405 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, el que representa el 18,9% de les hospitalitzacions. En el conjunt de la pandèmia, el dia de major ocupació de pacients COVID ha sigut el 5 d’abril de 2020 –durant la primera onada- quan hi havia un total de 654 persones ingressades, 105 de les quals estaven en una situació crítica. El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser tres dies després, el 8 d’abril, amb 108 llits ocupats per pacients COVID-19. El pic de víctimes mortals per la COVID també es va produir l’abril de fa dos anys, la setmana del 3 al 9 d’abril amb 151 defuncions.

A l’atenció primària, els seus professionals s’han convertit també en una peça fonamental en la lluita contra la pandèmia. Una mostra de la tasca realitzada és que des del mes de març del 2020 fins l’actualitat els CAP gironins han realitzat 1,3 milions de visites relacionades amb la COVID,  amb un màxim de 53.833 visites setmanals entre el 16 i el 22 de gener d’enguany.