Acció Exterior i Unió Europea

Recepció defensores.

Alsina rep les defensores acollides en la nova edició del Programa Català de Protecció: "L'acció exterior catalana no s'entén sense la defensa i protecció dels drets humans"

query_builder   1 març 2022 08:55

event_note Nota de premsa

Alsina rep les defensores acollides en la nova edició del Programa Català de Protecció: "L'acció exterior catalana no s'entén sense la defensa i protecció dels drets humans"

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert posa de relleu que el Programa “és una de les iniciatives més consolidades i clau” del Departament
  • El director general de Cooperació al Desenvolupament mostra “preocupació” per la situació de les persones defensores a Colòmbia, país prioritari per a la cooperació catalana i d’on provenen tres de les acollides
  • L’edició 2022 del Programa acull quatre activistes de Colòmbia i Mèxic que es troben en situació de risc per la tasca que fan a les seves comunitats
La consellera Alsina, al centre, amb les quatre defensores i el director general de Cooperació al Desenvolupament i la directora de l'ACCD.
La consellera Alsina, al centre, amb les quatre defensores acollides i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, i la directora de l'ACCD, Carme Gual.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha rebut les persones defensores de drets humans acollides enguany en la sisena edició del Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans, el programa del Govern adreçat a acollir temporalment persones d’aquest col·lectiu que es troben en situació de risc per la tasca que fan a les seves comunitats.

Es tracta de quatre persones defensores dels drets humans, tres de Colòmbia –dues de les quals han vingut com a una unitat familiar– i una de Mèxic, que han arribat a Catalunya entre els mesos de gener i febrer, on seran acollides durant un període de sis mesos. Els seus àmbits de treball estan centrats en la defensa dels drets indígenes i dels drets de les dones indígenes, la defensa de la terra, el territori i el medi ambient, i l’accés a la justícia i la lluita contra les detencions arbitràries.

Durant la benvinguda institucional de la consellera, Alsina s’ha interessat per l’arribada de les defensores a Catalunya i ha posat de relleu que el Programa “és una iniciativa molt consolidada i clau" per al Departament que encapçala. En aquest sentit, ha subratllat que l’acció exterior catalana “no s’entén sense la reivindicació, la defensa i la protecció dels drets humans”, com ho exemplifica el fet que des del 2017, de manera ininterrompuda, el Govern hagi acollit gairebé una vintena de defensores dels drets humans.

"Catalunya ha mantingut un compromís històric amb els drets dels pobles indígenes i la seva lluita per la defensa del territori, la cultura, la llengua i la identitat pròpies”, ha afirmat Alsina. En la seva conversa amb les persones acollides, la consellera Victòria Alsina ha destacat la seva joventut, fet que demostra “l’existència de nous lideratges”. També els ha traslladat “l’esperança” que durant la seva estada a Catalunya “puguin fer incidència, explicar la seva realitat i ampliar la seva xarxa de suport internacional”, així com, en acabar l’acollida, que puguin “continuar exercint la defensa dels drets humans als seus territoris”.

Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, ha posat èmfasi en el “compromís de la Generalitat de Catalunya amb la protecció dels defensors i defensores de drets humans, tant pel que fa a l'acollida temporal per aquelles persones en risc, com a través de projectes i programes de cooperació”. Desquens s’ha fixat especialment en els alts nivells de violència que pateixen tant Mèxic com Colòmbia i, sobre aquest darrer país, ha mostrat la seva preocupació per la situació de les defensores, d’on provenen tres de les persones acollides en l’edició del 2022 del Programa, sobretot en el context preelectoral. Segons l’Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz (Indepaz), més de 1.300 persones defensores han estat assassinades des de la signatura de l’Acord de Pau entre el Govern colombià i la guerrilla de les FARC-EP.

Colòmbia és una prioritat de la cooperació catalana des dels seus inicis i és el país que més Ajut Oficial al Desenvolupament català ha rebut”, ha explicat Desquens. A més, des de Catalunya “es dediquen esforços al compliment de l’Acord de Pau i també a la protecció de defensors i defensores dels drets humans”, ha dit el director general, que ha insistit que el Govern “està compromès fermament amb la pau i els drets humans” a Colòmbia.

Atenció integral durant l’acollida

L'objectiu de l'acollida a Catalunya és gaudir d’un espai de cura i seguretat orientat a la seva recuperació i descans, així com a reforçar la seva lluita a través de l’enfortiment de capacitats i l’ampliació de la seva xarxa de suport. En aquest sentit, les persones acollides seguiran un pla integral definit a partir de les seves necessitats i preferències, que inclou l’atenció psicosocial, la formació, la sensibilització i la incidència. Alhora, des del primer moment s’actuarà per procurar un retorn segur amb les seves entitats d’origen i les entitats acompanyants a Catalunya.

A la reunió de benvinguda institucional també hi han assistit representants de les entitats que han presentat les candidatures, dues d’individuals i una de familiar, en aquesta edició del Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans i que les acompanyen durant tot el procés d’acollida i retorn. En aquest cas, són el Col·lectiu Maloka, International Action for Peace – IAP Catalunya i la Taula per Mèxic.

Un programa consolidat

El PCPDDH és una iniciativa impulsada pel departament d’Acció Exterior i Govern Obert, que coordina els esforços de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria d’Igualtats, en la qual també col·labora l’Ajuntament de Sant Cugat i que gestiona la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. També hi participen entitats catalanes, que són les que presenten les candidatures de les persones defensores i les acompanyen durant tot el procés d'acollida.

El Programa es troba actualment en la seva sisena edició. Fins ara, s’han acollit 16 defensors i defensores en situació de risc: 3 homes i 13 dones de Colòmbia, Mèxic, Nicaragua i Filipines. El PCPDDH està vinculat amb el Programa de Protección y Acogida Temporal a Defensores de Derechos Humanos Amenazados de l’Oficina de Drets Humans del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol, com la resta de programes de protecció de defensores de drets humans de les comunitats autònomes.

El PCPDDH no és l’únic projecte del Govern de Catalunya en l’àmbit de la protecció de defensors de drets humans sinó que és una iniciativa clau d’una estratègia de treball més àmplia que inclou una línia de subvencions a ONGDs orientada a la protecció al territori. Alhora, l’ACCD participa en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, col·labora amb diversos actors europeus com Protect Defenders i és membre de la  la European Union Temporary Relocation Platform.

2  

Imatges

Rebuda de les defensores al despatx de la consellera Alsina.

Rebuda de les defensores al despatx de la consellera Alsina. 705

La consellera Alsina, al centre, amb les quatre defensores i el director general de Cooperació al Desenvolupament i la directora de l'ACCD.

La consellera Alsina, al centre, amb les quatre defensores i el director general de Cooperació al Desenvolupament i la directora de l'ACCD. 7197

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 236

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia