Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic destina 200.000 euros a projectes de recerca i difusió

Hi poden optar els ens locals, les universitats públiques i privades, les associacions, les fundacions, les empreses i particulars

query_builder   1 març 2022 10:12

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic destina 200.000 euros a projectes de recerca i difusió

Hi poden optar els ens locals, les universitats públiques i privades, les associacions, les fundacions, les empreses i particulars

.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat avui la convocatòria de subvencions, en règim de concurrència pública, a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. Hi poden optar ens locals, universitats públiques, universitats privades, associacions, fundacions, empreses i particulars que treballen en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica.

Àmbits de les subvencions

En concret, el Memorial Democràtic subvencionarà projectes relacionats amb el coneixement de la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil, les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, la repressió de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, els valors i les accions de l’antifranquisme, i totes les tradicions de la cultura democràtica.

La finalitat dels projectes que es presentin ha de ser donar a conèixer el passat recent, d’una manera científica i objectiva, i estimular la comprensió del temps present. Tots ells s’han d’acollir a un dels quatre àmbits que estableixen les bases:

a) Àmbit 1. Actuacions commemoratives d’esdeveniments o bé actuacions d’homenatge a persones físiques o jurídiques que s’hagin significat pel seu compromís amb la lluita per la defensa i el restabliment de les llibertats i la democràcia.

b) Àmbit 2. Actuacions de difusió i formació: inclou l’organització de congressos, seminaris, exposicions, productes audiovisuals de no ficció, edició de publicacions i projectes educatius, pedagògics, culturals o artístics.

c) Àmbit 3. Projectes de recerca: inclou les investigacions inèdites en matèria d'història i de memòria que utilitzin fonts arxivístiques, visuals, orals i escrites, entre d’altres.

d) Àmbit 4. Projectes destinats a la catalogació, l’inventari i la digitalització de fons documentals.

Dotació i destinataris

El Memorial Democràtic destinarà 200.000 euros a donar suport als projectes dels ens locals, associacions, fundacions, universitats, empreses i particulars que treballen, des de l’acció cívica, en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica. Cada sol·licitant pot presentar un projecte.

Els imports destinats a cada àmbit són:

- Àmbit 1: 47.000 euros (màxim concedit per projecte: 4.000 euros).

- Àmbit 2: 76.000 euros (màxim concedit per projecte: 7.000 euros).

- Àmbit 3: 47.000 euros (màxim concedit per projecte: 4.000 euros).

- Àmbit 4: 30.000 euros (màxim concedit per projecte: 4.000 euros).

El procediment de concessió és el de concurrència competitiva.

Terminis i resolució

El formulari de sol·licitud i la documentació es poden presentar des de demà, 2 de març, fins al 12 d’abril. El Memorial Democràtic notificarà la resolució a les entitats beneficiàries mitjançant la publicació al taulell electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (http://tauler.gencat.cat), en un termini màxim de sis mesos, a partir del 2 de març.

Sessions formatives

El 15 i 16 de març tindran lloc dues sessions informatives en línia, una per a ens locals i universitats públiques i una altra per a entitats, persones físiques i persones jurídiques privades.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia