Igualtat i Feminismes

Dues dones riuen. Són dones d'edats, estètiques i trets diversos.

Avança el Pacte Social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH

query_builder   1 març 2022 14:42

event_note Nota de premsa

Avança el Pacte Social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH

  • En el Dia de la Zero Discriminació, la secretària d’Igualtats subratlla que “el desplegament de la Llei 19/2020 suposarà una clara millora en l’atenció i la lluita contra les discriminacions”.
  • Per tal de desenvolupar aquesta norma, Igualtat i Feminismes preveu posar en marxa al llarg de 2022 l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació.
Dues dones riuen. Són dones d'edats, estètiques i trets diversos.
Cada 1 de març es commemora el Dia de la Zero Discriminació. La data, inicialment molt vinculada a la lluita contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, és actualment una referència per a la reivindicació del dret de totes les persones a viure una vida lliure i digna. Per tant, des d’una perspectiva interseccional, s’han incorporat a aquesta commemoració les desigualtats i les discriminacions que viuen les persones en situació de pobresa, les dones, les que formen part del col·lectiu LGBTI+, les que integren pobles minoritzats, les que tenen diversitat funcional, etc.

Enguany, el Programa Conjunt de Nacions Unides sobre el VIH/Sida (ONUSIDA) ha escollit com a lema per al Dia de la Zero Discriminació “Eliminem les lleis que perjudiquen, creem lleis que empoderen”. És precisament en aquesta línia que s’emmarca la commemoració que el Govern fa d’aquest 1 de març, posant en valor el desplegament de la Llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació, i l’avenç del Pacte Social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH.

En relació amb aquest últim, el Departament d’Igualtat i Feminismes està elaborant un pla de treball que estarà enllestit al mes de juliol. El pla, que establirà mesures per a la prevenció i detecció de situacions de discriminació, serà acordat i validat pel conjunt d’integrants del Pacte Social, és a dir, per representants d’entitats, col·legis professionals, partits polítics, agents socials i pel mateix Govern. L’objectiu del Pacte Social és canviar la percepció del VIH a la societat catalana, per tal que sigui conscient de la seva persistència i es comprometi en la lluita contra la serofòbia, i garantir l’accés igualitari als serveis, a les prestacions i al treball, evitant qualsevol forma de discriminació en l’àmbit privat i també en els serveis públics.

Pel que fa al desplegament de la Llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha subratllat la importància que reconegui explícitament, en el seu primer article, la discriminació per serofòbia. “El desplegament de la Llei 19/2020 suposarà una clara millora en l’atenció i la lluita contra les discriminacions”, ha dit Mata, que ha recordat que al llarg de 2022 es posarà en marxa l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia