Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura Taula cogestió conill plana Lleida

El Departament d'Acció Climàtica intensifica les mesures per a pal·liar els danys dels conills als conreus de la plana de Lleida

query_builder   1 març 2022 15:33

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica intensifica les mesures per a pal·liar els danys dels conills als conreus de la plana de Lleida

Foto web reunió Taula cogestió conill Lleida
La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha presidit, aquest matí, la reunió de seguiment de la Taula de Cogestió del Conill a la Plana de Lleida.

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas, acompanyada del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, així com del subdirector general d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, Jordi Ruiz, i del director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garrós, ha presidit, aquest matí, la reunió de seguiment de la Taula de Cogestió del Conill a la Plana de Lleida, que s’ha celebrat a la seu del Departament a Lleida.

Anna Sanitjas ha posat en valor la bateria de mesures que el Departament ve implementant per a minimitzar els danys del conill als conreus, i que formaran part del nou Pla de xoc per al control de danys d’espècies cinegètiques, que es presentarà en breu. Així, Sanitjas ha subratllat “la forta aposta pel control de danys i l’equilibri de les poblacions cinegètiques a Catalunya en el marc de l’esmentat Pla, i estem preparant un Decret de danys per a poder donar solucions a aquesta problemàtica mentre treballem en una nova llei catalana de caça”.

En el marc de la trobada d’avui, s’ha exposat que els censos de seguiment de les poblacions de conill que efectua el Departament, en el conjunt de les comarques de la plana de Lleida ha disminuït lleugerament el cens de tardor (2020 vs 2021). Així, en el conjunt de rutes de cens de la Plana de Lleida ha baixat de 112 a 92 conills per km2 (tardor 2020 vs 2021), mentre a l’Urgell ha pujat de 35 a 45 conills/km2. A la resta de comarques s’ha produït una baixada si bé les densitats continuen sent excessives. Val a dir que aquest descens registrat no s’ha traduït en menys danys, sinó que han augmentat, hi han jugat en contra les circumstàncies climàtiques, sequera.

La reunió ha permès posar de relleu el Pla d’Acció per a pal·liar els danys dels conills als conreus que s’implementa al pla de Lleida, i que abasta mesures a curt, mig, i llarg termini, com ha explicat Ferran de Noguera.

Així, les mesures a curt termini se centren, entre altres, en:

  • Deixar caçar cada dia el conill de bosc i a partir del 15 d’agost. Atès que l’avançament de la temporada de caça s’ha demostrat molt positiu, la caça del conill de bosc en aquestes zones començarà el dia 15 d’agost d’enguany. Aquesta proposta ja va ser aprovada pel Consell de caça i entrarà en vigor aquesta propera temporada. Es tracta d’intensificar la caça d’agost a gener, abans que comencin els danys.
  • Prohibir la caça de la guineu. Actualment, està prohibia la caça de la guineu en aquelles Àrees Privades de Caça (APC) que hagin disposat d’autoritzacions de caça per danys. I a partir d’aquesta propera temporada de caça, la prohibició serà general per a tot l’àmbit on s’ha constatat abundància de conill que pot provocar danys. Aquesta mesura també es va aprovar en la darrera reunió del Consell de caça i entrarà en vigor la temporada d’enguany.
  • Cartografiar les zones d’alta intensitat de danys. S’està cartografiant aquestes zones, de manera que els propers mesos es tindrà definida la zona crítica de danys dins de cada APC. La caça en aquestes zones s’ha d’intensificar entre els mesos d’agost i gener, abans que es comenci a produir els danys; i centrar les actuacions en les esmentades zones. També s’ha adreçat a la subdelegació del Govern central a Lleida la cartografia corresponent a infraestructures viàries i ferroviàries de la seva competència per a què hi actuïn en la mateixa línia.
  • Tanques lineals o perimetrals per a llocs especialment problemàtics. Aquestes tanques es col·loquen desprès de la sembra en llocs estratègics i d’acord amb els propietaris, i es poden reciclar d’un any per l’altre.
  • Gàbies trampa per a conills.
  • La creació d’un banc de dades de caçadors voluntaris per a col·laborar en les tasques de minimització de danys dels conills als conreus, amb convenis amb entitats com la Federació Catalana de Caça.
  • Un sistema fàcil, àgil, i efectiu per a la declaració d’Emergència Cinegètica.

La partida pressupostària per a aquestes mesures de control dels danys del conill a la plana de Lleida és de 30.000 euros ampliable.

La reunió ha comptat amb la participació d’Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya Afrucat, la Federació de Caça de Lleida, a més dels representants dels Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i d’Interior.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 130

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia