Economia i Hisenda

Imatge de la reunió de la CMAEF, celebrada avui

(AQUESTA NOTA SUBSTITUEIX L'ANTERIOR)

La Generalitat i l'Estat acorden la liquidació definitiva dels deutes de la Disposició addicional tercera del 2008 i del finançament del cos de Mossos d'Esquadra

query_builder   2 març 2022 19:23

event_note Nota de premsa

(AQUESTA NOTA SUBSTITUEIX L'ANTERIOR)

La Generalitat i l'Estat acorden la liquidació definitiva dels deutes de la Disposició addicional tercera del 2008 i del finançament del cos de Mossos d'Esquadra

  • Catalunya ingressarà 695 milions corresponents a aquests dos deutes pendents entre els anys 2023 i 2024
  • Els 359 M€ corresponents a la DA3 del 2008 es destinaran a inversió en infraestructures de mobilitat de la Generalitat
  • El conseller Jaume Giró ha encapçalat la delegació catalana a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat (CMAEF), que s’ha celebrat aquesta tarda a Madrid
Imatge de la reunió de la CMAEF celebrada avui

La Generalitat de Catalunya ingressarà 695 M€ en els exercicis 2023 i 2024 per la liquidació dels deutes de l’Estat corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut (DA3) per al 2008 i al finançament del cos de Mossos d’Esquadra del període 2010-2020. La liquidació definitiva d’aquests dos deutes històrics és un dels acords que han tancat avui a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat (CMAEF) la delegació catalana, encapçalada pel conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i els representants de l’Estat, encapçalats per la ministra d’Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero.

D’aquesta manera, l’Estat saldarà íntegrament el deute que arrossegava per l’impagament de la DA3 de l’Estatut de l’any 2008, que ascendia a 759 M€. D’aquests, l’Estat en va abonar 200 M€ el 2021, mentre que està pressupostat l’abonament de 200 M€ més aquest any. Pel que fa als 359 M€ restants, a la CMAEF s’ha establert el pagament de 200 M€ el 2023 i de 159 M€ el 2024. Aquests imports es destinaran a inversió en infraestructures de mobilitat de la Generalitat per part del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori.

En la trobada, també s’ha tractat sobre el traspàs integral del servei de Rodalies. En aquest sentit, el conseller Giró ha reclamat més agilitat per part de l’Estat a l’hora de concretar aquest traspàs que, tal com marcava la llei dels Pressupostos Generals de l’Estat, s’hauria d’haver produït abans de finalitzar l’any 2021. El conseller ha recordat que només s’han produït dues reunions del grup de treball Generalitat-Estat, que la primera d’aquestes es va celebrar el 15 de desembre de 2021, i ha assegurat que la disposició de la Generalitat és de reunir-se amb més periodicitat per acordar i fer efectiu el traspàs al més aviat possible.

Igualment, una vegada acordada la liquidació del deute corresponent a la Disposició Addicional Tercera del 2008, el conseller Giró ha reclamat la necessitat d’establir un espai de negociació per acordar el traspàs dels gairebé 3.000 milions pendents del període 2009-2013.

 

Finançament dels Mossos d’Esquadra

En relació amb el finançament dels Mossos d’Esquadra pel període 2010-2020, el deute de l’Estat ascendia a 1.009 M€, dels quals es van pagar 336,3 M€ el 2021 i es preveu que es paguin 336,3 M€ més el 2022. L’acord d’avui permetrà que, l’any 2023, l’Estat transfereixi els 336,3 M€ pendents de calendaritzar, de forma que l’any vinent quedarà liquidat tot el deute per aquest concepte.

També en l’àmbit del finançament dels Mossos d’Esquadra, la Comissió ha acordat la creació d’un grup de treball per analitzar i quantificar el cost de l’increment de 3.739 agents, tal com es va acordar la Junta de Seguretat del 5 de novembre del 2021. Igualment, s’ha arribat a un acord per crear un grup de treball per estudiar l’equiparació mossos-cossos seguretat estatals pel que fa a la jubilació anticipada. Aquest grup de treball té tres mesos per tancar una proposta, amb l’objectiu que la Generalitat ingressi l’import abans d’acabar l’any 2022.

Pel que fa a l’àmbit de Justícia, s’ha informat dels traspassos efectuats a la Generalitat per al funcionament de l’Administració de Justícia, acordats el desembre del 2020 i el novembre del 2021 en la subcomissió de valoració de traspassos de serveis de l’Estat a la Generalitat, que no excedeixin els 10 milions d’euros. Aquests traspassos, que ja s’han efectuat, ascendeixen a 7,4 milions per a despeses d’inversió i dos milions d’euros per a despeses de lloguer i funcionament.

 

Balances fiscals, fons Covid i cànon de residus

En el marc de la Comissió, el conseller Giró també ha plantejat diverses qüestions d’interès per Catalunya. Per una banda, ha reiterat a la ministra Montero la necessitat que el Govern espanyol activi un fons extraordinari Covid per fer front a les despeses extres que es derivaran aquest 2022 de la pandèmia, i que Catalunya calcula en uns 1.600 milions d’euros.

D’altra banda, Jaume Giró també ha demanat a la ministra d’Hisenda que faciliti la informació necessària perquè el Departament d’Economia pugui elaborar les balances fiscals, en compliment de la Llei 10/2012, de publicació de les balances fiscal. El Govern espanyol no facilita aquesta informació necessària per poder elaborar les balances des del 2017.

Finalment, el conseller d’Economia també ha defensat que Catalunya pugui mantenir el cànon de residus, una taxa que gestiona des de fa 17 anys, i amb el qual, aquest any, es preveu recaptar 120 milions, que es destinen majoritàriament als municipis. El conseller ha recordat que aquest cànon té com a objectiu fomentar el reciclatge, i que la seva aplicació ha situat Catalunya al capdavant de les comunitats que més reciclen i l’ha acostat als nivells de reciclatge que estableix la Unió Europea.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 217

Fotografia 2

Fotografia 2 222

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 102

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia