Empresa i Treball

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc d'una trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització

El Departament d'Empresa i Treball posa en marxa un paquet de mesures per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna a les empreses catalanes

query_builder   3 març 2022 13:43

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball posa en marxa un paquet de mesures per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna a les empreses catalanes

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc de la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització.
  • Mitjançant les 40 oficines d’ACCIÓ al món es donarà suport gratuït a les empreses que exporten, importen o tenen filials a Ucraïna i Rússia que vulguin diversificar mercats
  • L’oficina d’ACCIÓ a Moscou oferirà atenció personalitzada sobre el terreny a les 82 filials d’empreses catalanes a Rússia i Ucraïna
  • A més, s’atendrà en menys de 48 hores les consultes d’empreses catalanes que hagin de fer front a incidències vinculades a pagaments, disrupcions logístiques o problemàtiques en les operacions comercials en aquests països
  • Ho ha anunciat el conseller Torrent aquest dijous en el marc d’una trobada amb els Agents a la Internacionalització, durant la qual ha anunciat la creació d’un grup de treball per fer seguiment en temps real de la situació a Rússia i Ucraïna

El Departament d’Empresa i Treball, mitjançant ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- ha posat en marxa un paquet de mesures extraordinàries per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna a les empreses catalanes que tenen presència internacional. Aquesta estratègia té per objectiu donar suport a les empreses que tenen relacions comercials amb Ucraïna o Rússia i facilitar la internacionalització del teixit empresarial en el seu conjunt en un context de complexitat a causa de l’augment de tensions internacionals.

Ho ha donat a conèixer aquest dijous el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc d’una trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització, les entitats acreditades per ACCIÓ per donar suport als processos d’expansió internacional de les empreses catalanes. Durant la reunió de treball, Torrent ha anunciat la posada en marxa d’un grup de treball específic dins d’aquest òrgan de col·laboració público-privada per fer seguiment periòdic de la situació a Ucraïna i Rússia i la seva afectació a les empreses catalanes.

Torrent ha explicat que “davant de la guerra a Ucraïna, el Govern actua i actua ràpid, de manera concreta, amb relació a l’afectació al teixit empresarial català que un conflicte d’aquestes característiques pot ocasionar”. El conseller ha posat per exemple que “les empreses poden trobar-se amb problemes per fer les transaccions econòmiques, obstacles en la mobilitat de personal o, sobretot, barreres derivades per les dificultats del transport, sigui per carretera, marítim o aeri”. A més, “també haurem de fer front a les disrupcions en les cadenes de subministrament, particularment en determinades matèries com els cereals o derivats del metall, i l’afectació en el mercat energètic”, ha apuntat. Per tot plegat, el titular d’Empresa i Torrent ha assegurat que “hem proposat mesures concretes, que poden evolucionar en els pròxims dies amb noves iniciatives perquè la situació és molt dinàmica”.

Així, en primer lloc, la xarxa de 40 oficines d’ACCIÓ al món donarà suport gratuït a les empreses catalanes que exporten o tenen filials a Ucraïna o Rússia amb l’objectiu de diversificar mercats i trobar països alternatius per comercialitzar els seus productes o serveis a través de l’elaboració d’estudis de prospecció de mercat o la cerca de nous importadors, distribuïdors o proveïdors, per exemple. De fet, des de l’oficina d’ACCIÓ a Moscou es farà seguiment proactiu i personalitzat de la situació de les 71 filials de les empreses catalanes ubicades a Rússia i les 11 a Ucraïna.

Paral·lelament, a causa de la complexitat actual per fer negocis al món, ACCIÓ intensificarà l’impuls als projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana. En aquest sentit, es bonificaran en un 88% els projectes d’internacionalització personalitzats a qualsevol oficina d’ACCIÓ al món que tinguin per objectiu impulsar la diversificació de proveïdors, la captació de nous clients o l’augment de vendes a l’exterior, per exemple.

Finalment, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització (OTBI) d’ACCIÓ també intensificarà el suport i seguiment a les empreses catalanes que puguin veure’s afectades pels efectes derivats del conflicte en els fluxos de comerç internacional. D’aquesta manera, atendrà en menys de 48 hores les consultes d’empreses catalanes que hagin de fer front a incidències vinculades a pagaments, disrupcions logístiques o problemàtiques en les operacions comercials. A més, aquesta oficina també enviarà alertes periòdiques a les empreses catalanes perquè puguin conèixer de manera actualitzada i en temps real les afectacions que pugui provocar la guerra a Ucraïna a la seva activitat internacional.

Les relacions comercials amb Rússia i Ucraïna

L’any 2021 les exportacions catalanes a Rússia van assolir els 659,2 milions d'euros, un 15,3% més que l’any anterior i una xifra que representa el 0,8% del total de les vendes de Catalunya a l’exterior. Els principals productes de les exportacions catalanes en aquest país són peces de vestir (25,3% del total), maquinària (12,8%), productes de perfumeria i cosmètica (8,8%) i plàstics (8,0%). En total, 1.910 empreses catalanes exporten a Rússia, 643 de les quals ho fan de manera regular (els darrers 4 anys de manera consecutiva). D’altra banda, les importacions van registrar 562,4 milions d'euros el 2021 liderades pels combustibles (69,1% del total) i seguit de lluny per residus de la indústria alimentària (4,2%, fonamentalment polpa de remolatxa), i cereals (3,9%). Actualment 1.273 empreses catalanes importen d’aquest país.

En el cas d’Ucraïna, les vendes catalanes van registrar el 2021 els 151,6 milions d’euros, un 42,3% més que el 2020 (representa el 0,2% de les exportacions catalanes). Les empreses catalanes hi exporten sobretot peces de vestir (12,4% del total), maquinària (10,7%) i perfumeria i cosmètica (8,7%). El 2021 s’han registrat 1.356 empreses catalanes que exporten a Ucraïna, de les quals 417 regulars. Pel que fa a les importacions, que estan encapçalades per blat de moro (59,7% del total), oli de gira-sol (13,1%) i fosa de ferro i acer (7,3%), van assolir l’any passat els 372,2 milions d’euros. Hi ha 669 empreses catalanes que importen d’Ucraïna.

Riscos per a l’economia catalana

Precisament, segons l’estudi Anàlisi de riscos i tendències globals 2022 elaborat per ACCIÓ, el context geopolític és un dels 15 grans riscos als quals haurà de fer front l’economia catalana aquest 2022, conjuntament amb altres incerteses derivades de la profunda transformació mundial a causa dels canvis accelerats que ha impulsat la Covid-19, les desigualtats socials o la situació d’emergència climàtica. En l ’àmbit de l’activitat internacional, l’estudi subratlla també que el sector exportador català haurà de fer front a amenaces com la crisi d’aprovisionament i l’augment de preus del transport i matèries primeres a causa les tensions entre l’oferta i la demanda de productes i béns intermedis arran de la Covid-19, que també han comportat més complexitat logística a l’hora d’aprovisionar-se a l’estranger.

En aquest sentit, destaquen iniciatives posades en marxa per ACCIÓ com la nova Finestreta d’aprovisionament i logística, que contempla un paquet de serveis amb l’objectiu de mitigar l’afectació d’aquesta crisi a les pimes catalanes, o la Finestreta Brexit, que des del 2019 ha donat suport a 2.200 projectes d’empreses catalanes per adaptar-se a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

3  

Imatges

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc de la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc de la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització. 2243

El conseller Torrent en la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització.

El conseller Torrent en la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització. 2408

El conseller Torrent durant l'atenció als mitjans

El conseller Torrent durant l'atenció als mitjans 2795

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia