La consellera de Justícia anuncia que la nova Circular d’aïllament provisional i contenció mecànica, que entrarà en vigor l’1 d’abril, afegeix més supervisió mèdica d’aquestes mesures
Assegura que el nou Pla de prevenció dels suïcidis coordinat amb Salut farà un seguiment intensiu de les persones més vulnerables, amb problemes de salut mental i addicions
Lourdes Ciuró assenyala que cal “donar solució a les dues presons més antigues del país”: Dones de Barcelona i el Centre Penitenciari de Ponent
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha comparegut avui a la Comissió de Justícia del Parlament on ha defensat que el model d’execució penal català se sustenta en tres potes i que cap d’elles es pot desatendre si es vol “seguir aprofundint en la qualitat del sistema”. La primera és, segons ha dit la consellera Ciuró, “l’atenció, rehabilitació i reinserció de les persones amb mesures penals”; la segona, “la formació contínua i l’estabilització laboral dels servidors públics”, i, finalment, “l’adequació i manteniment d’uns equipaments dignes”. “És cert que aquest model té un cost pressupostari elevat”, ha reconegut la titular de Justícia, “però es tracta d’una inversió perquè té un retorn social important, com demostren les baixes taxes de reincidència”. Ciuró ha advertit que “si alguna d’aquestes tres potes es desestabilitza”, això repercuteix en l’èxit de la rehabilitació, que és la finalitat última del sistema.
Nova Circular per actuar davant de conductes agressives
”No entenem la rehabilitació sense seguretat”, ha defensat la titular de Justícia, per a qui és una obligació “articular eines per minimitzar i evitar riscos” per a tota la comunitat penitenciària. En aquest sentit, ha anunciat que s’ha elaborat una nova Circular per a l’aplicació dels mitjans coercitius d’aïllament i de contenció mecànica als centres penitenciaris de Catalunya, en casos en què les persones internes protagonitzen alteracions en la seva conducta que poden suposar un perill per a ells mateixos o per a la resta d’interns o treballadors.
La nova Circular “l’hem volguda fer participada per tothom”, ha manifestat la consellera. El text ha estat a disposició del Síndic de Greuges, el Consell de l’Advocacia de Catalunya, les entitats de drets humans i els representants sindicals, entre d’altres. El resultat és “una circular garantista, respectuosa amb els drets dels interns i escrupolosa amb el respecte als drets humans”, ha afirmat.
El text, que entrarà en vigor el proper 1 d’abril, afegeix més supervisió per part del personal mèdic en l’aplicació d’aquestes mesures i preveu la creació d’un grup de treball d’avaluació continuada i de recerca d’alternatives i “solucions encaminades a la contenció zero”. També acota un termini de 6 mesos per a la instal·lació de so en les cel·les de contenció que encara disposen només d’imatge: Brians 2, Quatre Camins i Joves. “Això és importantíssim per donar garanties a interns i professionals”, ha valorat Ciuró. Per últim, la circular obliga a fer un esforç en la formació continuada dels professionals per fer front a les situacions més complexes i delicades, com ara la reconducció de situacions de crisi mitjançant la interacció comunicativa amb l’intern, l’actuació en casos d’incendi o la pràctica d’escorcolls.
Juntament amb la formació continuada, la consellera ha situat la necessària estabilització de les plantilles, per “dignificar i consolidar les condicions laborals dels professionals”. La consellera ha defensat que “cal actualitzar l’acord de 2006-2009”, i ha explicat que ja s’ha començat a posar fil amb la jubilació anticipada, després d’arribar a un consens amb els representants dels treballadors el desembre passat.
Màxima atenció a la prevenció dels suïcidis a presons
La consellera de Justícia també ha detallat les actuacions del Departament en la prevenció dels suïcidis als centres penitenciaris que ha qualificat de “qüestió prioritària que involucra tots els operadors que treballen en l’àmbit penitenciari” perquè la població de presons presenta més factors de risc, com ara els problemes de salut mental i addiccions. “No podem deixar res a l’atzar perquè ens hi juguem massa: parlem de salvar vides”, ha subratllat la consellera, que ha detallat que, durant l’any passat, 461 persones es van sotmetre al Protocol de prevenció de suïcidis, i que els professionals dels serveis penitenciaris van intervenir en 152 temptatives. “Els treballadors de presons no només vigilen, salven moltes vides”, ha asseverat.
Ciuró ha explicat que el nou Acord de coordinació amb el Departament de Salut en matèria de salut mental i addiccions en l’àmbit de l’execució penal, que s’ha signat aquesta setmana, serà clau per aconseguir un triple objectiu: “reduir els casos de suïcidi, les agressions i autolesions i fer un seguiment més extens de les persones més vulnerables, amb problemes de salut mental i addiccions”.
Dignificació d’equipaments penitenciaris
Per últim, la consellera ha detallat les inversions previstes en infraestructures perquè “no podem parlar d’èxit en la rehabilitació i la reinserció si tenim presons tan velles”. Per a Ciuró, el Centre Penitenciari Dones de Barcelona cal que sigui reemplaçat com a molt tard el 2027 per un centre “pensat i dissenyat per a dones, una instal·lació amb visió de gènere i amb capacitat per acollir al voltant de 600 internes”, que suposarà una inversió de 90 milions d’euros. “Volem acabar amb el greuge històric que pateixen les dones”, ha dit la consellera.
Pel que fa a la segona presó més antiga, la de Ponent a Lleida, la consellera ha explicat que el Departament de Justícia analitza en aquests moments “si és millor fer-la nova o és més eficient fer-ne una rehabilitació integral”. I mentrestant, per garantir-ne el manteniment, s’hi fan actuacions amb una inversió de 2,8 milions d’euros.
Altres projectes previstos per millorar les instal·lacions són les obres a la cuina de Brians 1, per import de 6,5 milions d’euros, o acabar cobertes i obres de sanejament a Quatre Camins, amb una inversió de 5,1 milions d’euros.
En medi obert, Justícia té previst iniciar les obres de construcció del nou Centre Obert de Barcelona, que suposaran una inversió de 36,6 milions d’euros, i acabar el Centre Obert de Tarragona. La segona fase d’aquest darrer projecte ja s’ha adjudicat i permetrà que el Centre es posi en funcionament al novembre d’aquest any.