Recerca i Universitats

Consellera Geis

Compareixença de la consellera Geis i de la síndica d'Aran, Maria Vergés

La consellera Geis signa el conveni que permetrà als estudiants de l'Aran i l'Alta Ribagorça seguir fent les proves PAU a Vielha

query_builder   3 març 2022 18:07

event_note Nota de premsa

Compareixença de la consellera Geis i de la síndica d'Aran, Maria Vergés

La consellera Geis signa el conveni que permetrà als estudiants de l'Aran i l'Alta Ribagorça seguir fent les proves PAU a Vielha

  • Geis: “És essencial reconèixer la diversitat de Catalunya i tenim la voluntat d'escoltar i donar les màximes facilitats als estudiants”
  • La Universitat de Lleida (UdL) organitzarà i designarà el tribunal d’aquesta seu que facilitarà la mobilitat dels estudiants del Pirineu
Consellera Geis

Els estudiants de l’Aran i de l’Alta Ribagorça continuaran fent les proves d’accés a la universitat (PAU) a la seu de Vielha gràcies al conveni que avui han signat el Departament de Recerca Universitats i el Conselh Generau d’Aran. L’acord l’han signat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis i la síndica d’Aran, Maria Vergés. El conveni, que també subscriu la Universitat de Lleida (UdL), s’aplicarà a partir de les proves PAU d’enguany i tindrà una vigència inicial de 4 anys. Aquesta seu es va ubicar provisionalment a Vielha el 2019 arran de la pandèmia per facilitar la mobilitat dels estudiants del Pirineu i esponjar els espais disponibles per minimitzar el risc de contagi.

La consellera Geis ha afirmat que “el conveni forma part de la voluntat del Departament de vertebrar el país a través del coneixement. És essencial reconèixer la diversitat de Catalunya i tenim la voluntat d'escoltar i donar les màximes facilitats als estudiants”. La titular del departament de Recerca i Universitats ha destacat que “al territori hi ha excel·lència i recerca i cal reforçar totes les nostres polítiques al territori”.

Amb aquest acord, el Conselh Generau d’Aran es compromet, entre d’altres, a destinar els espais necessaris per a fer les proves i a gestionar l’allotjament de la presidència del tribunal així de com la de resta de membres que l’integrin, en cas que s’hagin desplaçar des de fora. El Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), es farà càrrec per la seva banda de les tasques que ja realitza habitualment amb la resta de tribunals PAU, com són l’elaboració i trasllat dels exàmens. Finalment, la Universitat de Lleida (UdL) organitzarà i designarà el tribunal PAU a Vielha i s’ocuparà de la recollida i custòdia dels exàmens un cop finalitzats.

Amb el manteniment d’aquest tribunal, les PAU 2022 tornaran a disposar, de manera generalitzada, dels tribunals que hi havia en la situació prepandèmica de 2019 però amb la incorporació d’onze més, entre els quals aquest de Vielha, que no existien prèviament.

Ajuts APA

Durant la visita al Pont de Suert, la consellera s'ha referit als ajuts universitaris APA (Alt Pirineu i Aran) a la mobilitat als estudiants i ha explicat que el Departament de Recerca i Universitats està estudiant l'ampliació d'aquests ajuts als estudiants d'altres comarques de muntanya que fins ara n’estaven excloses.

Actualment els ajuts APA beneficiaven als estudiants que resideixen a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès i Vall d’Aran. Aquest programa d’ajuts, que s’atorguen des de l’any 2004, només incloïa l’Alt Pirineu i l’Aran i el 2008 es va incloure també el Solsonès. L’última convocatòria d’aquests ajuts, corresponent al curs 2020-2021, va rebre un total de 412 sol·licituds, de les quals 289 van ser atorgades (70%). D’aquestes, 195 corresponien a dones (67,5%) i 94 a homes (32,5%). Els exclosos ho van ser per no presentar la documentació bàsica requerida o fora de termini, o per no complir alguna de les bases de la convocatòria

El finançament total d’aquesta convocatòria va ser de 392.000€ i l’import màxim que es pot donar per ajut és de 2.000 euros. El curs 2019-2020 es van atorgar 274 ajuts entre 487 sol·licituds rebudes, i el 2018-2019 van ser 326 els ajuts concedits entre 530 sol·licituds rebudes.

Convocatòries de recerca Joan Oró

En el transcurs de la visita a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, la consellera Gemma Geis ha pogut conèixer el Parc Astronòmic del Montsec, a Àger, i l’Observatori del Montsec (OdM), a Sant Esteve de la Sarga. Aquest observatori, gestionat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), acull el telescopi Joan Oró, el més gran i tecnològicament més avançat de Catalunya. És en aquest espai que la consellera ha avançat que amb motiu el 2023 de la commemoració del centenari del naixement de l’il·lustre científic català Joan Oró, des del Departament de Recerca i Universitats es batejaran dues convocatòries de recerca amb el nom del bioquímic lleidatà. La consellera Geis ha destacat la importància d’aquesta comarca i d’aquest observatori per a la recerca astronòmica i, en aquest sentit, ha dit que “el coneixement es genera al territori, allà on succeeixen les coses. El cel més fosc i de més qualitat està al Montsec, per això la millor recerca astronòmica es fa aquí”.

La primera serà la convocatòria dels ajuts per a la contractació de personal investigador predoctoral en formació, coneguda com FI, que es passarà a dir a partir del 2023 “Convocatòria Joan Oró d’ajuts a la contractació de personal investigador predoctoral". Aquesta convocatòria anual afavoreix totes les universitats públiques i privades, centres de recerca i infraestructures científico tècniques singulars (ICTS) amb el finançament de 260 contractes per un  import d’uns 18 milions d’euros.

La segona convocatòria que es batejarà amb el nom d’Oró serà la d’ajuts per al foment de la cultura científica que, des de l’any passat, convoca la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Aquesta convocatòria, que s’obrirà aquest 2022, està dotada amb 200.000€ i ofereix dues categories (per al talent jove i el talent consolidat) per a fomentar la cultura científica en llengua catalana.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia