Interior

Acord sindical Mossos

El Departament d'Interior i les organitzacions sindicals de Mossos d'Esquadra signen un acord estratègic i amb suport majoritari de la part social

L'acord inclou mesures relacionades amb la nocturnitat, els vals de roba de paisà, la reclassificació de llocs de comandament i el teletreball per a l'escala de suport

query_builder   3 març 2022 17:41

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior i les organitzacions sindicals de Mossos d'Esquadra signen un acord estratègic i amb suport majoritari de la part social

L'acord inclou mesures relacionades amb la nocturnitat, els vals de roba de paisà, la reclassificació de llocs de comandament i el teletreball per a l'escala de suport

Acord Sindical Mossos

Aquest dijous, 3 de març de 2022, s’ha signat un acord entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i organitzacions sindicals del cos de Mossos d’Esquadra. La signatura ha estat rubricada pel conseller d'Interior Joan Ignasi Elena i els representats dels sindicats SAP, SPC, SME, SEGCAT, SAME i CATME (escala bàsica), SEIME i SEI (escala intermèdia), SICME (escales executiva i superior) i AFITCME (escala de suport).

Sostenibilitat, conciliació i igualtat com a objectius

L’Acord s’incardina en el marc dels objectius departamentals i el pla #Mossos2030. Així, configura un torn nocturn voluntari per fer compatible la prestació del treball en torn nocturn amb l’exempció del torn de nits a partir dels 55 anys, tenint en compte la piràmide d’edat del cos.

D’altra banda, per primera vegada es regula la classificació dels llocs de treball de comandament, determinant les categories que corresponen per a cada tipus de lloc. Això ha de permetre planificar les necessitats de plantilla de cada categoria, amb l’objectiu de completar l’any 2026 aquest desplegament. D’aquesta manera, s’incorpora la distribució per categories a la planificació estratègica de l’assoliment del nou llindar de 22.006 efectius pactat a la Junta de Seguretat de Catalunya.

La reclassificació de llocs de comandament, conjuntament amb la promoció interna territorialitzada (incorporada amb la darrera modificació de la Llei 10/1994 de la PG-ME), permetrà també garantir l’equilibri territorial en la distribució de comandaments.

També per primera vegada s’incorpora la voluntat de la persona treballadora com a element a tenir en compte en l’assignació del torn de treball. Aquesta opció s’orienta a la millora de la conciliació del treball amb la vida familiar i serà una línia de treball en què seguir aprofundint en el Grup de Treball d’Horaris i Conciliació amb les organitzacions sindicals. La incorporació del teletreball en l’escala de suport és una altra acció orientada a afavorir la conciliació.

Així mateix, l’Acord permet continuar avançant en l’execució de mesures incorporades en el Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes del CME, recentment rubricat amb la part social, com són les millores esmentades en matèria de conciliació i la substitució del val de roba de paisà, fins ara lliurat físicament, per una indemnització que s’abonarà directament a la nòmina. Aquest canvi resoldrà les dificultats que plantejava l’anterior model quant a la diferent disponibilitat de botigues de vestuari masculí i femení associades al val de roba.

L’actualització formativa de comandaments de les escales intermèdia i executiva en matèria de gestió d’equips i persones a desenvolupar els anys 2022 i 2023 també incorporarà formació en matèria d’igualtat, segons es preveu en el Pla d’Igualtat.

Millores llargament reivindicades per la part social

Les mesures que es recullen en aquest Acord responen a reivindicacions històriques per part de les organitzacions sindicals representatives del cos de Mossos d’Esquadra.

En primer lloc, s’incrementa l’import del complement per cada hora nocturna treballada, que passa de 2,95€ a 3,47€ (17,6% d’increment) amb l’objectiu de compensar les condicions de penositat que suposa el treball nocturn. Aquest increment, en tant que obeeix a l’aplicació de l’increment del 0,3% addicional de l’any 2020, s’aplicarà amb efectes retroactius a 1 de gener de 2020 i suposa un increment del pressupost anual de 2.239.235 €, que s’afegeixen als 1.709.644 € anuals que ja s’havien destinat a la millora d’aquest complement de nocturnitat amb l’Acord de 2 de juliol de 2020, posant de manifest un esforç important en recompensar l’esforç dels mossos i mosses que treballen de nits.

Es generalitza l’exempció de nocturnitat a partir dels 55 anys, en el sentit d’evitar condicionar-la a un topall de % d’efectius exempts de nits per unitat. Per fer viable aquesta mesura i mantenir la prestació del servei, es vincula a l’establiment d’un torn de nits voluntari, que s’autoritzarà a un màxim del 50% del nombre d’exempts (per edat o per adaptació del lloc de treball) i de reduccions de jornada en torn nocturn. Aquest torn de nits voluntari s’estableix per un màxim d’un any, prorrogable per un altre si no hi ha més voluntaris, per evitar afectacions a la salut de les persones treballadores.

També ha estat una reivindicació història la substitució del val de roba de paisà que fins ara es lliurava físicament per una indemnització que es carregarà directament al compte corrent dels agents. A més, s’incrementa en 50 euros l’import brut per compensar la cotització i es preveu un increment del 10% l’any 2023, en funció de la disponibilitat pressupostària. La mesura afectarà sobretot a les unitats d’investigació però també a altres unitats que treballen ordinàriament de paisà, com ara escortes.

Finalment, també s’atén el compromís establert a l’Acord de 2 de juliol de 2020 de realitzar un estudi de les càrregues de treball i responsabilitats de les escales intermèdia, executiva i superior amb la finalitat d’aconseguir una distribució més adequada dels nivells retributius, resolent una reclamació de la part social que es remunta a l’any 2008.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia