El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha comparegut avui a la Comissió d’Estudi del Model Policial del Parlament per presentar les línies bàsiques del nou model policial que s’està treballant des del Departament.
Elena ha avançat que el Departament està elaborant una nova Llei de Policia que substitueixi la vigent aprovada l’any 1994: “Hem constituït un grup de treball que està elaborant un document de bases que obrirem a debat a l’abril, i preveiem que el Govern aprovi l’avantprojecte de Llei el darrer trimestre d’enguany”. Segons Elena, “la nova llei és urgent, tant pel que fa a regulació de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, en tant que policia integral i nacional de Catalunya, com la del cos de la Policia Local de Catalunya o el cos d’Agents Rurals”. “Posarem tot l’esforç i tota la participació amb els diferents actors per generar un consens que ens permeti assolir la fita”, ha reiterat.
El conseller ha recordat que el marc normatiu en matèria de seguretat pública a Catalunya fa anys que ha esdevingut obsolet i necessita una revisió i un nou impuls per donar resposta als canvis que s’han produït en la societat com l’increment de la complexitat de la lluita contra la delinqüència, l’aparició de nous tipus de delictes, l’amenaça creixent d’un nou tipus de terrorisme, així com les noves formes de criminalitat o l’augment de la sensibilització ciutadana davant de determinats fenòmens com la violència masclista.
Pel conseller Elena, “estem davant de l’oportunitat per definir i dissenyar un nou sistema de seguretat pública; un nou model policial que consolidi i garanteixi l’evolució del sistema de Policia de Catalunya integrant alhora els mossos d’esquadra, les emergències i la protecció civil”.
Pel conseller, la nova Llei “és una excel·lent oportunitat per evidenciar un gir social, democràtic, feminista, ambiental i de modernització encaminat al model de seguretat pública que volem”, ha destacat. “Volem una policia democràtica que garanteix drets i llibertats, una policia integral amb voluntat plena de desenvolupar totes les competències i una policia comunitària, vinculada i arrelada al país i a la societat a la qual serveix. Present arreu: per terra, mar, aire i en l’espai digital”, ha concretat.
Elena ha assegurat que la Policia de Catalunya “ha de ser una policia de proximitat, present al carrer i que dia a dia es guanya la confiança de la gent, amb vocació de servei públic, coordinada amb la resta de serveis públics, sobretot aquells que gestionen polítiques socials, i amb les institucions democràtiques”. També ha afirmat que ha de ser una policia descentralitzada, amb compromís social i compromís amb els drets humans, amb especial cura de les persones més vulnerables; i que sigui igual de diversa i plural que la societat. I, a més, “ha de posar l’accent en el principi d’intervenció mínima, l’ús de la força ha de ser sempre l’últim recurs, una policia que cerqui l’eficàcia, amb un alt nivell de formació i capacitació”, ha puntualitzat.
Elena ha destacat que “la nova llei ha d’afrontar el repte de regular el subsistema de policia de Catalunya, fet que comportarà la revisió i la reforma de la Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, deixant de ser una llei de contingut essencialment policial i passant a ser una llei de sistema de seguretat pública integrat pels tres subsistemes: el subsistema de policia, el subsistema d’emergències i protecció civil i el subsistema de formació, selecció i recerca, amb l’ISPC al centre”.
El conseller ha valorat que “tenim al davant l’oportunitat més important dels darrers 20 anys per posar al dia allò que ja fa anys que s’hauria d’haver fet, i fer que les polítiques de seguretat contribueixin a construir una societat més integradora, social, democràtica, segura i justa”.
La Comissió, una eina per bastir consensos
El titular d’Interior ha subratllat la importància d’aquesta comissió, “una eina per bastir consensos sobre com volem que sigui el model policial del nostre país”. “Hi tinc tota la confiança dipositada, perquè és amb la reflexió i el diàleg com s’avança”, ha explicat.
Durant la seva compareixença, el conseller ha fet un repàs de les fites assolides amb l’horitzó del projecte Mossos 2030 com l’ampliació del sostre de plantilla de Mossos a 22.006 agents i la jubilació anticipada, elements que “permetran garantir un bon dimensionament de la plantilla i el relleu generacional”. “Era molt necessari, ja que sense això el cos hauria estat abocat a una greu crisi que hagués condicionat enormement la seguretat al nostre país”, ha advertit.
El titular d’Interior s’ha referit també a la feminització del cos de Mossos d’Esquadra, a partir del Pla d’Igualtat del cos i la reserva d’un 40% de places per a dones en les convocatòries d’accés i ha remarcat l’avanç en la feminització també pel que fa a la cúpula. “Hem passat d’un 11 a un 25% de dones en llocs de comandament i ens aproximem a l’objectiu de legislatura que, com ja vaig dir, és assolir un mínim d’un terç de dones en llocs de comandament” ha precisat.
Elena ha destacat altres fites aconseguides com dotar el cos dels mitjans i recursos necessaris, i les mesures per fomentar la transparència i la qualitat democràtica, com ara la introducció del nou número d’identificació NOP als agents de l’ARRO o el canvi de criteris jurídics per preservar l’exercici de drets fonamentals.