Territori

Ports de la Generalitat

Ports inverteix 500.000 € en la reconstrucció d'una nau de mercaderies al port de Vilanova i la Geltrú

query_builder   4 març 2022 11:34

event_note Nota de premsa

Ports inverteix 500.000 € en la reconstrucció d'una nau de mercaderies al port de Vilanova i la Geltrú

  • La nau d’emmagatzematge de mercaderies, afectada per l’esclafit de 2019, es construeix de nou en un termini de quatre mesos i mig
  • El projecte de l’obra es fa amb el model BIM que permet un procés constructiu virtual, on tots els agents implicats poden treballar conjuntament per tal de fer un projecte complet, eficient i eficaç
L’empresa pública Ports de la Generalitat ha començat les obres per reconstruir una nau d’emmagatzematge de mercaderies al port de Vilanova i la Geltrú, que havia patit danys constructius amb l’esclafit a l’agost de 2019. En aquest projecte Ports fa una prova pilot amb el nou model “Building Information Modelling” (BIM), una visió integral i completa en el trajecte d’un projecte d’obres on intervenen tots els agents. Les obres tindran un termini d’execució de quatre mesos i mig, i un cost de 504.000 euros.
Ports de la Generalitat
Obres

La nau B és ubicada a la dàrsena comercial del port de Vilanova i la Geltrú, es destina a l’emmagatzematge de mercaderies i disposa d’una superfície útil de 1.055 m2. Les obres que s’estan executant tenen per objectiu deixar la nau en les mateixes condicions d’ús que es trobava abans de patir els danys constructius, provocats per l’esclafit de 2019.

L’actuació ha començat amb la retirada d’alguns elements de l’estructura anterior. La intervenció preveu refer els elements estructurals existents dels murs perimetrals i incorporar una nova estructura de formigó prefabricat. Es farà una façana, coberta amb algunes claraboies, tancaments i portes corredisses, adequades al pas de vehicles de treball amb càrregues de mercaderia. La façana i la coberta tindran un acabat preparat per a l’ambient marí. La il·luminació es farà amb llum natural a través de claraboies, amb tubs solars i enllumenat de focus amb energia LED, per estalviar recursos energètics.

El director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, ha posat en valor l’actuació que s’està executant al port de Vilanova i la Geltrú i ha explicat: “El Govern inverteix mig milió d’euros al port de Vilanova, per impulsar l’activitat comercial, dinamitzar econòmicament el port i fer un pas més cap a la mitigació del canvi climàtic”.

Sistema BIM

Ports de la Generalitat ha volgut fer aquesta obra de reparació d’una nau com a prova pilot amb el sistema BIM. El nou estàndard de la construcció d’obra pública que abasta tot el cicle de la vida d’un projecte constructiu, i passa de la visió que donaven els plànols d’obres en 2D a una visió multidimensional en 3D. L’obra s’executa físicament, però tot el procés es controla a través d’un sistema en què intervenen tots els actors conjuntament. Per exemple, si un electricista col·loca un dispositiu elèctric en la nau que s’està construint, en el model queda constància de la data de col·locació, la forma de la peça, les mides, el color, el preu i el nom de l’instal·lador.

El nou sistema transforma la metodologia de treball en una visió integral i completa en què els agents: dissenyadors, arquitectes, enginyers, constructors, fusters, planxistes, electricistes, clients, entre d’altres, col·laboren en la creació i la gestió del projecte constructiu, des de la fase de disseny, passant per l’execució de l’obra, la gestió, el manteniment fins a la conservació. Aquest sistema ha de permetre transformar aquest projecte en un sol procés intel·ligent i compartit, més complet, econòmic, eficient i eficaç.

4 de març de 2021

2  

Imatges

Imatge virtual de l'interior de la nau

Imatge virtual de l'interior de la nau 1604

Retirada d'elements de l'estructura anterior

Retirada d'elements de l'estructura anterior 479

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 480

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia