Igualtat i Feminismes

D'esquerra a dreta: secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo; consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i president de la Mesa, Albert Salvadó Fernández; i directora general per a l'Erradicació de la Violència Masclista, Laia Rosich Solé.

Tània Verge: "La transformació feminista la volem ara, no podem esperar més"

query_builder   4 març 2022 14:57

event_note Nota de premsa

Tània Verge: "La transformació feminista la volem ara, no podem esperar més"

  • La consellera visita Tortosa en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
  • Representants d’Igualtat i Feminismes exposen el treball del Departament en matèria de violències masclistes a la Mesa Institucional del Circuit per a l’abordatge de la Violència Masclista a les Terres de l’Ebre.
D'esquerra a dreta: secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo; consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i president de la Mesa, Albert Salvadó Fernández; i directora general per a l'Erradicació de la Violència Masclista, Laia Rosich Solé.
La transformació feminista la volem ara, no podem esperar més”. Així de contundent s’ha mostrat aquest divendres la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en la seva visita a Tortosa. Verge s’ha desplaçat aquest matí a la capital del Baix Ebre per participar en una de les trobades de la Mesa Institucional del Circuit per a l’abordatge de la Violència Masclista a les Terres de l’Ebre, i en l’acte commemoratiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Ho ha fet acompanyada de la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo; la directora general per a l’Erradicació de la Violència Masclista, Laia Rosich Solé, i la coordinadora territorial d’Igualtat i Feminismes a Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño.

En l’obertura de la reunió de la Mesa Institucional, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i president de la Mesa, Albert Salvadó Fernández, ha posat en valor les novetats incorporades amb la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. En aquest sentit, Salvadó ha destacat que el reconeixement de nous àmbits i tipus de violències “reflecteix els canvis que s’estan produint en la societat”; canvis que també s’han fet visibles en els avenços del Circuit per a l’abordatge de la Violència Masclista a les Terres de l’Ebre.

A continuació, la consellera ha presentat a la Mesa el Departament d’Igualtat i Feminismes i ha exposat les mesures del Pla de Govern per garantir el dret de les dones a l’erradicació de les violències masclistes. En paraules de Verge, s’ha compartit “davant dels diferents serveis territorials, entitats, agents socials i econòmics, i col·legis professionals del territori, quines són les noves metodologies, eines i protocols que estem treballant, i com volem enfocar l'abordatge integral de les violències masclistes, incorporant de manera molt ferma tot allò que té a veure amb les polítiques de prevenció i de reparació.” En relació amb aquesta última qüestió, la reparació, la consellera ha posat en relleu la “responsabilitat directa” que els poders públics tenen respecte de les violències masclistes, ja que són un fet estructural. “Hem de poder donar una resposta adequada no només a les víctimes, sinó també als entorns familiars propers, i acompanyar-los perquè hi hagi una recuperació plena”, ha subratllat Verge.

La consellera ha destacat que la Mesa “recull tota l’experiència que té Terres de l’Ebre en el treball en xarxa per a l’abordatge de les violències masclistes, en la coordinació entre tots els serveis i en la bona feina feta en els darrers anys”. Ara, amb una nova llei i una nova conselleria, les administracions públiques tenen “una nova responsabilitat de lideratge i de coordinació”, ha dit Verge. En aquest sentit, la consellera ha expressat el compromís del Departament per continuar treballant en cooperació amb la resta d’institucions i serveis territorials per avançar en l’erradicació de les violències masclistes.

Després de la intervenció de la consellera, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha presentat una proposta per al nou marc de funcionament de la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista. De nou, Pineda ha posat en valor la trajectòria de la Mesa, que “ens ajuda i empeny en el canvi que necessitem per avançar en l’erradicació de les violències masclistes”.

Finalment, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, ha presentat el Protocol d’actuació davant els feminicidis de la Generalitat de Catalunya i el nou Protocol Marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista. Rosich ha destacat que aquests instruments “se situen en el marc de garantia dels drets humans” perquè, “com a poders públics, tenim l’obligació de garantir que les dones visquin lliures de violències masclistes”.

Cap a una normalitat feminista

Després de la reunió de la Mesa, les representants del Departament d’Igualtat i Feminismes han assistit a l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones, conduït per la periodista Anna Ferràs. En el marc de l’acte, s’ha presentat la campanya que el Departament d’Igualtat i Feministes està impulsant amb motiu del 8 de març, i que té per lema “Cap a una normalitat feminista”.

La campanya s’ha construït per reivindicar que la realitat d'allò que es considera normal ha de ser molt millor. Així ho ha explicat Tània Verge: “Sortim d’una pandèmia, i se suposa que avancem cap a la normalitat; però de quina normalitat estem parlant? Per les dones, aquesta és una normalitat patriarcal, en què només pel fet de ser dones cobrem menys per la mateixa feina, tenim feines més precaritzades, assumim la major part de les tasques de cura d’infants i de persones dependents, i hem de demostrar molt més per accedir a qualsevol càrrec o lloc de direcció. Les nostres aportacions són sovint invisibilitzades, també als mitjans de comunicació, i rebem interrupcions constants quan exposem les nostres idees i arguments”. Per això, és fonamental trencar el miratge de la igualtat, que fa creure que ja s’ha avançat molt i que les dones tenen tots els drets garantits. “No tenim encara una igualtat efectiva i el que necessitem és una transformació feminista urgent”, ha dit Verge. Sobre aquesta transformació, en què ja s’està treballant des de les institucions juntament amb la ciutadania, les entitats i el moviment feminista, no es pot esperar que la gaudeixin les generacions futures: “La necessitem ara, i la farem ara”, ha insistit la consellera.

Durant l’acte commemoratiu, representants de diverses entitats i col·lectius feministes han llegit la declaració institucional aprovada en el marc d’aquest 8 de març. L’artista Mari Chordà ha estat l’encarregada de presentar la conferència central, “Art i feminismes”.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia