- El conseller Gonzàlez-Cambray ha fet aquest encàrrec en la primera reunió del Consell Assessor
- El nou òrgan ha celebrat la trobada, presidida per la lingüista Carme Junyent, amb la participació de 16 personalitats expertes en diferents sectors
El Consell Lingüístic Assessor ha celebrat aquesta tarda la primera trobada des de la seva creació dimarts passat en el Consell Executiu del Govern. Aquest òrgan consultiu definirà a partir d'ara les estratègies pedagògiques i lingüístiques per impulsar l’ús del català als centres educatius.
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha fet avui l’encàrrec al consell recentment constituït per tal que elabori propostes de millora en l’ús de la llengua catalana a escoles i instituts. A partir d’aquí, el Departament d'Educació treballarà per assolir el consens social i polític per desplegar la normativa que reforci el català al sistema educatiu, tenint en compte la situació actual del model lingüístic. L’encàrrec del Consell Assessor es presentarà en la propera Cimera per la llengua, així com als grups parlamentaris.
El conseller d’Educació ha manifestat que el document del Consell Lingüístic Assessor “ens ha de servir de base per al consens pedagògic. L’elaboraran experts que treballaran des de la transparència, l’objectivitat i l’expertesa i ens ha de servir com a base per elaborar una nova normativa que ha de tenir el consens social i el consens polític a través dels grups parlamentaris”.
Gonzàlez-Cambray ha afirmat que “fem un pas més, estem en una situació on hem d’incrementar l’ús del català i hem de passar a l’acció, estem desplegant un pla d’impuls i aquest és un pas més per incrementar el català als nostres centres educatius. Ho farem acompanyant els nostres mestres i ho farem en benefici de l’alumnat perquè el model d’escola catalana és garantia d’èxit i d’igualtat”.
El nou òrgan està presidit per la lingüista Carme Junyent i format per 16 experts de diferents àmbits, com ara acadèmics, docents, divulgadors, experts en dret, en divulgació, i del Consell Escolar de Catalunya, entre altres:
Jaume Ametller i Leal
Carla Benet Duran
Immaculada Buñuel Azor
Teresa Cabré i Castellví
Marina Gay Faura
Pol Gisé
Conxita Gimeno i Sorribas
Alba Granell Rosich
Marina Massaguer Comes
Eva Pons Parera
Joan Manuel del Pozo i Álvarez
Olga Quesada Baiges
Héctor Ruiz Martín
Màrius Serra i Roig
Jesus Viñas i Cirera
Per la seva banda, Carme Junyent ha manifestat que “si he acceptat la proposta del conseller va ser perquè per primera vegada un membre del Govern va dir públicament que la situació de la llengua no era precisament bona. Fa anys que ho veiem, des dels anys 90 la llengua ens estava avisant i no hi havia ningú que reaccionés i agraeixo al conseller que per fi algú que té responsabilitat ho hagi dit”.
Els membres del Consell aportaran els seus coneixements en els diferents àmbits que, d’una forma o l'altra, també incideixen en l’ús de la llengua. A partir d’aquí, proposaran les estratègies pedagògiques més adequades per actualitzar i refermar el model d’escola catalana a la realitat de les aules.
El passat novembre, Educació va presentar el Pla de promoció de la llengua catalana als centres, després que les dades recollides pel Consell Superior d’Avaluació dels darrers 15 anys evidenciessin que l’ús del català ha disminuït tant entre l’alumnat com en la relació entre el grup classe i el professorat. És per aconseguir revertir aquesta situació que el Departament va anunciar un seguit d’accions dins del Pla de promoció. Entre elles, l’anàlisi de la situació dels centres educatius, la formació del professorat i la creació dels Grups impulsors. Totes aquestes iniciatives es completaran amb el treball que durà a terme el Consell Lingüístic Assessor.
De forma paral·lela, Educació lliurarà aquest mes de març una enquesta sobre els usos lingüístics escolars a Catalunya a una mostra de 15.000 alumnes. Un qüestionari pilot que posteriorment s’estendrà a tot l’alumnat dels centres, i que ha estat elaborat per l’equip del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona.
1