Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Programa d'inspecció ambiental

Acció Climàtica inspeccionarà enguany més de 700 establiments d'incidència ambiental potencialment elevada

query_builder   7 març 2022 15:19

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica inspeccionarà enguany més de 700 establiments d'incidència ambiental potencialment elevada

  • Aprovat el Programa d’inspecció ambiental integrada 2022, que preveu dur a terme 714 inspeccions programades per verificar el grau de compliment de les autoritzacions ambientals de les instal·lacions
  • També es faran inspeccions no programades per comprovar el cessament d’activitats, investigar denúncies, accidents i incidents o per supervisar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions anteriors
Imatge Programa d'inspecció ambiental

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha aprovat el nou Programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per a l’any 2022. Enguany s’inspeccionaran 714 establiments classificats en quatre grups d’activitats:

  • 257 activitats industrials/energètiques, com són cicles combinats per a la producció d’energia elèctrica, refineries de petroli, fabricació de ciment, vidrieres, indústria química de base, foneries, indústria tèxtil o indústria agroalimentària;
  • 87 activitats de gestió de residus;
  • 27 dipòsits controlats de residus;
  • 343 grans explotacions ramaderes per a la cria de gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores.

Menys inspeccions per als EMAS

Les inspeccions permetran comprovar el grau de compliment de les prescripcions i les determinacions fixades en les autoritzacions ambientals dels establiments seleccionats. Els criteris per seleccionar aquests establiments es fonamenten en una avaluació del seu risc, prenent en consideració els nivells i tipus d’emissions, la sensibilitat del medi local, el risc d’accident, l’historial de compliment de l’autorització i la participació en el sistema de gestió ambiental EMAS.

Aquest any el Programa reduirà novament la categoria del risc avaluada per a aquells establiments registrats en el sistema EMAS que en les darreres inspeccions hagin acreditat un compliment satisfactori o adequat de l’autorització ambiental. Aquesta reducció de la categoria de risc (criteri introduït l’any 2018) comporta una reducció de la periodicitat d’inspecció.

Informació ambiental transparent

D’altra banda, es duran a terme inspeccions no programades per verificar el cessament d’activitats, investigar denúncies, accidents i incidents o per comprovar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions “programades” anteriors.

Els informes de les inspeccions són públics, amb les úniques limitacions contingudes en la normativa que regula el dret d’accés del públic a la informació ambiental. Actualment estan disponibles en la pàgina web els informes de les inspeccions realitzades entre el 2014 i el 2020. També es poden començar a consultar els informes finalitzats corresponents a l’any 2021.

Més de 5.000 inspeccions en sis anys

El nou Programa s’executa en el marc d’implementació del Pla d’inspecció ambiental integrada 2020-2022 i pren en consideració l’experiència assolida al llarg de la implementació dels plans anteriors –Pla d’inspecció 2014-2016 i Pla d’inspecció 2017-2019–, en el marc del quals s’han fet més de 5.000 actuacions d’inspecció ambiental. Així mateix, manté la coherència amb les polítiques europees que s’inspiren en la Directiva d’emissions industrials (Directiva 2010/75/UE, de 24 de novembre) i en la Recomanació del Parlament Europeu sobre criteris mínims de les inspeccions ambientals (Recomanació 2001/3312, de 4 d’abril).

El Pla 2020-2022 cobreix el seguiment i vigilància ambiental de 1.595 establiments, tots els autoritzats a Catalunya que es classifiquen a l’annex I.1 de la normativa de prevenció i control ambiental (Llei 20/2009, del 4 de desembre), que són els considerats de potencialment alta incidència ambiental.

En el document adjunt trobareu la distribució territorial del Programa d'inspecció.

1  

Fitxers adjunts

Distribució territorial

Distribució territorial
DOCX | 88

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia