El Consell Executiu ha aprovat avui la creació de la Comissió Interdepartamental de mediació i resolució de conflictes – Comissió ADR- per promoure i intercanviar bones pràctiques entre els diferents departaments i unitats de l’Administració que fan servir la mediació a l’hora de dirimir conflictes amb o entre els ciutadans. Mitjançant aquesta Comissió, s’unificaran criteris i formes de treballar a l’hora d’aplicar la resolució alternativa de conflictes per part de l’Administració.
El nou ens elaborarà un mapa dels diferents serveis que es presten per part dels diferents departaments de la Generalitat que ofereixen la mediació com a eina per resoldre els conflictes com ho pot ser en l’àmbit de la seguretat, el consum, l’habitatge, educació, treball o els conflictes comunitaris o familiars. A més, també s’impulsarà la col·laboració entre la Generalitat i altres administracions i organismes públics que fan servir la gestió alternativa de conflictes com ara ajuntaments, diputacions o consells comarcals.
Comissió ADR
La Comissió està formada per una presidència que correspon a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; tres vicepresidències i les diferents vocalies que recauran en una persona representant de cadascun dels departaments de la Generalitat i els titulars de les direccions generals d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Agència Catalana de Consum, del Departament competent en matèria de treball, Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament competent en matèria d’educació, la Junta d’Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu, Junta Arbitral del Transport i, l’Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i No-Discriminació.
La secretaria de la Comissió correspon a la directora del Centre de Mediació de Catalunya, Elisabeth Saltor, que actuarà també com a vocal.
ADR: Alternatives Dispute Resolution
Els mètodes alternatius a la resolució dels conflictes tenen com a objectiu evitar la judicialització de determinats conflictes, agilitar el treball dels tribunals de justícia i obtenir solucions responsables autogestionades que assegurin el posterior compliment dels acords entre les parts. Els ADR s’han de regir pels principis de voluntarietat, imparcialitat, confidencialitat i neutralitat de la persona mediadora.