La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha proposat una sanció de 91.000 euros a Mutua Universal, Mugenat, en detectar tres infraccions en matèria d’igualtat, la més important de les quals ha estat per discriminació salarial, tipificada de molt greu i valorada en 85.000 euros.

Les actuacions de comprovació, fetes a l’abril de 2021, constaten que dins l’empresa existeix una diferència retributiva dels complements salarials entre homes i dones del 27,6% en el cas de categoria directiva (55.187 euros els homes i 39.976 euros les dones), i fins al 77,8% pel que fa al perfil de tècnic/a (44.405 euros els homes i 9.899 euros les dones).

La ITC ha conclòs en el seu informe que, malgrat que els homes i les dones adscrites als llocs de treball referenciats ocupen una feina d’igual valor (definint-se la seva situació com a comparable i objectivament igual), «perceben retribucions diferents que responen, fonamentalment, al caràcter discrecional de la majoria de complements salarials abonats, sense que existeixi una justificació raonable i objectiva».

Paral·lelament, en el moment de l’actuació inspectora, Mútua Universal (amb una plantilla total de 1.888 persones), no comptava amb registre retributiu ni pla d’igualtat, motiu pel qual la Inspecció de Treball ha proposat una sanció per infracció de caràcter greu quantificada en 6.000 euros.

Des d’ahir, 7 de març, totes les companyies amb una plantilla superior a 50 treballadors/ores tenen l’obligació de validar el seu programa de paritat davant l’autoritat laboral.

La ITC continua prioritzant enguany la seva activitat planificada en l’àmbit d’igualtat, com ha estat fent en el darrer any. El 2021, la Inspecció va augmentar un 46,4% el nombre d’actuacions (808 en total) i un 281,6% d’infraccions (187) arreu de Catalunya.

La Inspecció catalana continua treballant per garantir que totes les empreses compleixin la normativa vigent en favor d’oferir les mateixes condicions laborals entre homes i dones i contribuir, així, a una societat més igualitària.