Empresa i Treball

El Departament d'Empresa i Treball impulsa la digitalització de 1.000 pimes catalanes

El Departament d'Empresa i Treball impulsa la digitalització de 1.000 pimes catalanes

query_builder   9 març 2022 10:41

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball impulsa la digitalització de 1.000 pimes catalanes

  • Mitjançant el programa ProACCIÓ 4.0 s’han destinat 12,5 milions d’euros en ajuts directes en els darrers dos anys per impulsar la transformació tecnològica d’empreses catalanes, principalment, dels sectors de la maquinària, l’alimentació i la metal·lúrgia
  • Amb aquests ajuts atorgats per ACCIÓ les empreses beneficiàries han pogut incorporar noves tecnologies vinculades a la indústria 4.0 com la intel·ligència artificial, la impressió 3D, l’IoT o el ‘big data’
  • El ProACCIÓ 4.0, que ha estat reconegut per la Comissió Europea com a bona pràctica en l’acceleració de la Indústria 4.0, doblarà el seu abast per arribar a 2.000 pimes industrials digitalitzades l’any 2024

 

El Departament d’Empresa i Treball ha impulsat la digitalització de 1.000 pimes catalanes des del llançament del programa ProACCIÓ 4.0 l’any 2019. En el marc d’aquesta iniciativa s’han destinat 12,5 milions d’euros mitjançant ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- en ajuts directes destinats a 984 projectes de petites i mitjanes empreses, bàsicament de l’àmbit industrial.

Mitjançant el programa ProACCIÓ 4.0, que compta amb dues línies en funció del nivell de digitalització de l’empresa, les pimes catalanes han pogut realitzar una diagnosi destinada a establir plans de transformació digital (amb un ajut de fins a 8.000 euros) o implantar aquesta estratègia i incorporar així noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el ‘big data’ o la intel·ligència artificial (amb un ajut de fins a 20.000 euros).

D’aquest miler d’empreses que han pogut impulsar els seus processos de digitalització, destaquen les del sector de la maquinària i els béns d’equip (13% del total), l’alimentació i productes gurmet (11%), la metal·lúrgia i productes metàl·lics (6%) i les infraestructures i construcció (6%).

Pel que fa al repartiment territorial, els ajuts s’han distribuït al llarg de gairebé la totalitat de comarques catalanes, amb presència en 37 d’elles. La que concentra més projectes que han rebut ajuts és el Barcelonès (21%), seguida del Vallès Occidental (16%), el Baix Llobregat (9%), el Gironès (7%) i el Vallès Oriental (7%).

Des de la primera convocatòria de Cupons 4.0 d’ACCIÓ, l’any 2019, dotada amb dos milions d’euros, el pressupost ha anat incrementant passant dels 4,49 milions d’euros del 2020 als sis milions d’euros de la darrera convocatòria al 2021. En total s’han rebut més de 1.700 sol·licituds per accedir als ajuts, de les quals han estat aprovades gairebé un 60%.   

Per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, “aquest balanç permet tancar la primera etapa del ProACCIÓ 4.0 complint tots els compromisos amb l’impuls a la digitalització de 1.000 pimes de la pràctica totalitat del país, la formació de més de 200 professionals en tecnologies avançades d’Indústria 4.0, més de 350 proveïdors de tecnologies 4.0 acreditats i la publicació d’una metodologia de Diagnòstic avançat 4.0”. Segons Mas, el ProACCIÓ 4.0 “evoluciona ara cap a una transformació digital més avançada, amb l’acompanyament a la introducció de tecnologies més punteres i l’objectiu d’arribar a 2.000 empreses al 2024”.

En aquest sentit, Mas destaca la importància per al teixit industrial “d’adoptar i integrar les tecnologies que estan transformant els processos productius per seguir sent competitius”. Per Mas, “la digitalització és l’única via per garantir que disposem de més i millor indústria, la que genera valor afegit i llocs de treball de qualitat”.

El ProACCIÓ 4.0 ha estat reconegut pel programa Interreg Europe de la Comissió Europea com a bona pràctica de política pública en l’acceleració de l’ecosistema innovador de Catalunya i la transformació de les pimes cap a la Indústria 4.0. Engegat el novembre de 2019, impulsat per ACCIÓ, té l’objectiu d’accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, especialment de les pimes, en col·laboració amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria Sabadell-1559.

Fins ara, a banda d’oferir suport en la diagnosi o implantació de plans de transformació, s’han dut a terme més de 180 jornades de sensibilització arreu de Catalunya que han comptat amb la participació de més de 4.600 professionals.

El ProACCIÓ 4.0 incorpora una metodologia de diagnòstic avançat 4.0

En el marc del programa ProACCIÓ 4.0 s’ha llançat aquest passat mes de gener una metodologia de Diagnòstic avançat 4.0, disponible al web d’ACCIÓ, i dirigida a l’ecosistema de proveïdors de digitalització i empreses. Aquesta guia ofereix la possibilitat de traçar un pla de transformació digital de l’empresa en quatre fases: descripció, inspiració, visió i actuació. Cada fase consta de tres activitats que utilitzen diverses eines que també es poden descarregar amb la mateixa guia. Aquesta metodologia pròpia, un dels compromisos inicials en el llançament del ProACCIÓ 4.0, ha estat elaborada per un grup de treball amb presència tant d’empreses industrials, entitats com el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya o Eurecat.i la participació d’assessors acreditats per ACCIÓ en Indústria 4.0.

1.111 empreses treballen en la indústria 4.0 a Catalunya

A Catalunya són 1.111 les empreses que treballen en indústria 4.0, segons l’informe La indústria 4.0 a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i disponible en aquest enllaç. Es tracta d’un ecosistema en creixement que ja acumula una facturació agregada superior als 5.500 milions d’euros i genera 26.400 llocs de feina. A més, un 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida, el 28,5% són startups i prop d’un terç són exportadores (31,3%).

La tecnologia que predomina entre les empreses que treballen amb Indústria 4.0 a Catalunya és la ciberseguretat, amb 361; tot i que les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a intel·ligència artificial i a internet de les coses (IoT).

La gran majoria d’aquestes empreses que ofereixen solucions d’Indústria 4.0 també formen part del Catalonia Industry Suppliers. Es tracta de la plataforma en línia per trobar proveïdors industrials i tecnològics a Catalunya, que aquest mes de març ha actualitzat la seva base de dades i ja reuneix més de 4.600 empreses catalanes. Aquesta eina, creada al març de 2020, incorpora des d’enguany noves empreses tecnològiques i de serveis consolidant-se com l’espai de referència per posicionar internacionalment el potencial industrial de Catalunya.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia