Oficina del President

Parlament

President Aragonès: "Amb Ucraïna, no hem esperat que ens facin la feina, estem treballant des del primer moment"

query_builder   9 març 2022 12:50

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Amb Ucraïna, no hem esperat que ens facin la feina, estem treballant des del primer moment"

  • El cap de l’Executiu ha defensat el posicionament i l’acció del Govern davant el conflicte polític durant la sessió de control al Parlament
  • Aragonès ha explicat que s'està treballant en l’acolliment de persones refugiades, l’enviament d’ajut humanitari i com pal·liar els efectes econòmics de la crisi
El president durant la seva intervenció al ple. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció al ple. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha posat en valor la tasca que ha dut a terme el Govern per pal·liar els efectes de la crisi derivada de la invasió russa a Ucraïna, en el decurs de la sessió de control d’avui al Parlament. “No hem esperat que ens facin la feina”, ha deixat clar, i ha reivindicat que s’està treballant en l’acollida de les persones refugiades, en l’ajuda de material humanitari, així com amb els sectors econòmics afectats, i en expressar tot el suport polític als representants del poble d’Ucraïna a Barcelona. “El món ha canviat i Catalunya té lloc en aquest món”, ha reblat.

Així, Pere Aragonès ha detallat, en el decurs de la seva intervenció, les actuacions que el Govern està duent a terme en relació amb aquesta crisi. En primer lloc, ha explicat, “s’ha preparat tot el dispositiu per a l’acollida de persones refugiades que vinguin a Catalunya”; i  tot i ésser conscient que “hi ha una part important com és el reconeixement d’asil i refugi que és competència de l’estat, les necessitats habitacionals, d’educació, salut, d’acompanyament psicològic i laboral correspondran a Catalunya”.

El president ha indicat també que s’han posat en marxa també els operatius per “vehicular tota l’ajuda humanitària”, que ha demanat “sigui ordenada perquè hi pugui arribar bé”. Tot i agrair la voluntat d’ajuda que hi ha des de Catalunya, Aragonès ha recordat que tenim  “ONGs especialitzades per fer treball sobre el terreny, que disposen de fortes aliances internacionals i una altíssima qualitat, també per a la recollida en trànsit de les persones refugiades”. Per això, el president ha volgut fer una “alerta especial” en el cas de l’acolliment dels menors: “per molta voluntat que hi hagi de tothom, hem de seguir les instruccions  de la DGAIA, s’han de protegir els drets dels menors que en un conflicte són sempre les primeres víctimes”.

El cap de l’Executiu s’ha referit també a la preocupació del Govern per “l’augment del preu de l’energia i de determinades matèries bàsiques, així com el trencament de cadenes de subministrament, especialment en l’àmbit alimentari”. Aragonès ha explicat que  “estem treballant amb organitzacions sindicals, patronals i cambres de comerç per fer un seguiment quirúrgic” de la situació. I ha afegit “estarem molt atents, però no ho podem arreglar tot nosaltres sols, caldrà que l’estat i la UE n’arbitrin mecanismes, i la voluntat de participar de Catalunya és plena”.