Drets Socials

Façana d'un edifici amb terrasses

La nova web de l'Índex de referència de preus de lloguer ja emet certificats amb el preu que cal incloure en els contractes de lloguer

query_builder   9 març 2022 14:11

event_note Nota de premsa

La nova web de l'Índex de referència de preus de lloguer ja emet certificats amb el preu que cal incloure en els contractes de lloguer

  • La consulta permet obtenir un certificat, amb el preu al qual s’ha d’ajustar la renda del lloguer, que especifica d’on s’han obtingut les dades
  • La base de dades sobre la qual es fa el càlcul de preus s’actualitza anualment i ja són 137 els municipis que disposen d’índex
Façana d'un edifici amb terrasses

El Departament de Drets Socials, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha actualitzat la base de dades sobre la qual treballa l’Índex de referència de preus de lloguer, que actualment compta amb 319.449 mostres, corresponents a 137 municipis, sobre els quals es pot fer la consulta de l’Índex. D’acord amb la metodologia d’elaboració de l’índex, s’han incorporat les dades de l’any 2021 i s’han tret les corresponents a 2018.

El web de l’índex de referència de preus de lloguer a Catalunya funciona com un cercador, obert a tothom, des de l’any 2017, però des de 2019, amb l’aprovació del decret llei 17/2019 i la posterior Llei 11/2020, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes, és una eina indispensable per a formalitzar tots els nous contractes d’arrendament que estan obligats a complir-la.

La novetat que ha incorporat la web de l’Índex és que permet accedir a  la informació sobre la superfície útil dels habitatges que consta en la cèdula d’habitabilitat i obtenir un certificat amb tota la informació. Aquesta informació es pot consultar  directament si és té el número de cèdula, o accedint a la informació del cadastre, per obtenir la referència cadastral. En cas que l’habitatge no disposi de cèdula d’habitabilitat o no es tinguin les dades per consultar-la, la web de l’Índex també permet introduir la informació sobre els metres útils que té l’habitatge de manera  manual, com es feia fins ara.

El certificat que s’emet al final de la consulta, en format pdf i que conté un codi QR, informa del preu de l’habitatge consultat i si aquest s’ha obtingut mitjançant dades de la cèdula d’habitabilitat o amb dades aportades per la persona que ha fet la consulta.  

Exemple de certificat

El decret llei 17/2019 ja va establir que en el contracte d’arrendament s’ha de fer constar l’Índex de referència del preu del lloguer aplicable a l’habitatge i que amb la formalització del contracte, els ocupants tenen dret al lliurament del document acreditatiu de l’índex de referència del preu aplicable a l’habitatge, obtingut a aquest efecte mitjançant el sistema de consulta pública de l’índex establert pel departament competent en matèria d’habitatge.

La Llei 11/2020 estableix que la superfície a tenir en compte a l'hora de fixar el preu del lloguer d’un habitatge han de ser els metres quadrats útils que habitualment s’informen en la cèdula d’habitabilitat, document que és imprescindible tenir actualitzat per a formalitzar un contracte de lloguer. És per això que s’ha millorat la informació que s’obté quan es consulta l’índex i ara s’obté un certificat que emet l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 514

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia