Protecció Civil

comissio de proteccio civil

La Comissió de Protecció Civil adapta el Pla PROCICAT per preveure la resposta a crisis migratòries i emergències amb necessitats extraordinàries en l'atenció a les persones

query_builder   10 març 2022 13:33

event_note Nota de premsa

La Comissió de Protecció Civil adapta el Pla PROCICAT per preveure la resposta a crisis migratòries i emergències amb necessitats extraordinàries en l'atenció a les persones

  • La Comissió Permanent ha revisat el pla PROCICAT per preveure la resposta del sistema de protecció civil en emergències per crisis migratòries i altres emergències que generin necessitats extraordinàries en relació amb l’atenció a les persones
  • La Comissió ha homologat 31 plans d’emergències municipals i 43 plans d’autoprotecció d’activitats i instal·lacions

 

El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha presidit avui la Comissió Permanent de Protecció Civil de Catalunya, a la que també hi han assistit la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, els delegats territorials del Govern de la Generalitat i diferents representants d'altres direccions generals, organismes, departaments i entitats locals.

REVISIÓ DEL PLA PROCICAT I ACTUALITZACIÓ DELS PLANS PLASEQCAT I PLASEQTA

A la reunió d’avui s’ha revisat el Pla PROCICAT per incorporar la resposta del sistema de protecció civil en emergències per crisis migratòries i altres emergències que generin necessitats extraordinàries en relació amb l’atenció a les persones. L‘objectiu és preparar i estandarditzar una resposta coordinada del sistema de protecció civil de Catalunya per donar suport al sistema de serveis socials, migració i refugiats en cas de situació extraordinària per una arribada massiva, simultània i sostinguda de persones migrades o refugiats.

Així, s’ha incorporat un nou annex al PROCICAT que recull les especificitats relatives a l’habilitació dels espais d’acollida d’emergència en el cas de crisis migratòries que generin fluxos extraordinaris de persones en condició de vulnerabilitat els quals requereixin d’una atenció humanitària col·lectiva i urgent a Catalunya que no es pugui garantir amb els recursos habituals.

Aquests centres d’acollida d’emergència seran de caràcter temporal (48-72h) i actuaran com a espais de derivació en funció de les necessitats detectades. Els centres s’habilitaran com a suport des del sistema de protecció civil de Catalunya als organismes competents en matèria de migracions i refugiats, que són els encarregats de detectar la necessitat.

Els centres d’acollida hauran de complir uns estàndards quant a espais de registre, punt d’entrada, informació, atenció sanitària, social i legal, sales de reunions, espai de pernoctació, de lleure, cuina, menjador, d’higiene personal... També estableix els serveis i processos d’atenció a les persones en funció de les necessitats detectades, com ara primera atenció humanitària, atenció sanitària i social o atenció legal, entre d’altres.

Els espais també hauran d’estar adaptats per a persones amb discapacitat, diversitat funcional i/o necessitats específiques (nadons, discapacitat física...). A més, també s’hauran d’adaptar a les característiques culturals i religioses de les persones acollides.

El dimensionament i el perfil dels professionals per l’atenció a les persones en els espais d’acollida serà variable en funció de la valoració dels coordinadors del grups en relació a les necessitats dels afectats. En tot cas, es preveu la participació de Creu Roja i dels professionals de l’àmbit de treball social i de la resta d’organismes i professionals necessaris per garantir tots els processos d’atenció a aquestes persones.

La revisió del PROCICAT també incorpora els elements de coordinació dels serveis bàsics i d’atenció a la població afectada per una emergència greu ja treballats en la resposta a la pandèmia per la COVID-19 i previstos a través de protocols específics.  D’aquesta manera, es reforcen els mecanismes de seguiment i resposta del normal funcionament del subministrament de serveis bàsics en els diferents tipus d’emergències que es puguin produir.

Pel que fa a l’actualització del Pla PLASEQCAT, s’ha actualitzat l’anàlisi de risc de 7 empreses de risc químic (1 nivell baix i 6 nivell alt); s’ha incorporat una nova empresa (Henkel de Montornès del Vallès, nivell alt); una empresa ha incrementat el risc, passant de nivell baix a alt (Holding de Exclusivas de Sant Llorenç d’Hortons); i un municipi ha passat a estar obligat a fer el pla d’emergència municipal per risc químic (Sant Llorenç d’Hortons).

En referència al Pla PLASEQTA, s’ha actualitzat amb la incorporació de noves indústries al Pla: 1 Seveso nivell alt i 3 empreses de pirotècnia (fruit de la revisió de les empreses incloses al pla i que s’han incorporat pel seu nivell de risc). També s’han ampliat els municipis afectats pel PLASEQTA amb Vimbodí i Poblet i Rodonyà, hi ha hagut canvis en el grup sanitari a petició del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per millorar la coordinació interna i s’han fet esmenes puntuals de l’AEQT relacionades amb la seva funció, la denominació dels bombers d’empresa i les dades dels seus sensors.

 

HOMOLOGACIÓ DE PLANS DE PROTECCIÓ CIVIL

En el marc de la reunió d’avui, la Comissió Permanent ha homologat 31 plans d’emergències municipals i 43 plans d’autoprotecció d’activitats i instal·lacions PAU. Entre els plans homologats destaquen en nombre els que corresponen a instal·lacions industrials amb substàncies perilloses i, per la seva particularitat, el del Sincrotró Alba. Avui també s’han presentat 5 PAU a homologar parcialment i que corresponen a preses i basses.

PLANS LOCALS DE PROTECCIÓ CIVIL

Pel que fa als plans locals, la Comissió d’avui ha aprovat l’homologació de 31 plans municipals, 25 dels quals són nous i 6 en són revisions. Tots ells són homologacions del pla multi-risc DUPROCIM que inclou procediments pels diferents riscos (naturals i tecnològics) que afecten a cada municipi. Per territori, es distribueixen així:

Alt Pirineu i Aran: 2
Barcelona: 8
Catalunya Central: 8
Girona: 4
Lleida: 7
Tarragona: 2

 

PLANS D’AUTOPROTECCIÓ D’ACTIVITATS

Avui s’han homologat 43 Plans d’Autoprotecció (PAU) dels quals la majoria són de les comarques Barcelona (27), Tarragona (6), Catalunya Central (9) i Tarragona (1).

Entre els plans homologats, per tipologia hi ha 16 instal·lacions industrials amb substàncies perilloses o de risc químic; 2 centres productors d’energia elèctrica; 3 explotacions mineres; 1 afectada pel reglament d’explosius; 1 instal·lació amb presència de material nuclear i radioactiu (el Sincrotró Alba); 1 gasoducte de llarg recorregut; 4 edificis d’oficines; 2 hotels; 2 centres comercials; 2 espectacles de caràcter temporal; 2 fires de caràcter temporal; 1 càmping ubicat en zona de risc greu d’incendi forestal; i 1 festivitat popular.

Entre els PAU homologats avui destaquen els del Sincrotró Alba, el gasoducte d’Enagas, l’espai comercial Ikea de Badalona i el Centre Comercial Montigalà de Badalona i el Cirque du Solei, entre d’altres.

D’altra banda, s’han homologat parcialment 5 PAU, tots ells de la Catalunya Central, que corresponen a 3 preses (la Baells, Llosa de Cavall i Sant Ponç) i 2 basses d’aigua de gran capacitat (ambdues de l’estació d’esquí de la Masella). L’homologació parcial és una tipologia excepcional aplicable a determinades activitats i supòsits taxats en les instruccions tècniques de Protecció Civil. En el cas de preses i basses l’homologació parcial deriva de l’absència de sistemes acústics específics d’avís a la població afectada per trencament en l’entorn immediat. L’homologació parcial condiciona a aquestes activitats a implantar aquests sistemes en els propers 4 anys abans de la revisió del seu PAU. En absència d’aquests sistemes els PAU no es podran homologar en la propera revisió establerta d’aquí a 4 anys.

A la Comissió d’avui s’han presentat també 7 PAU que no han estat homologats (5 de Barcelona; 1 de la Catalunya Central 1 de Tarragona).

Per tipologia, es tracta d’1 edifici d’oficines, 2 hotels, 1 instal·lació industrial de risc químic, 1 instal·lació industrial de risc per càrrega de foc, 1 festivitat popular (carnestoltes) i 1 pavelló esportiu.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

A la comissió d’avui també s’han detallat les activacions de plans i les emergències més destacades a Catalunya des de la última comissió del passat mes de desembre de 2021. En total, aquest gener i febrer s’ha fet seguiment des del CECAT de Protecció Civil de 118 incidents de diferents tipologies; s’han gestionat 118 prealertes de plans i 3 alertes.

 

1  

Imatges

comissio de proteccio civil

comissio de proteccio civil 362

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia