- La guia s’ha presentat en el marc d’una jornada que ha conclòs la consellera Jordà
- Vol esdevenir un document útil i de referència per a totes les empreses del sector
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Rourà, ha tancat l’acte de presentació de la Guia de bones pràctiques per a la igualtat de gènere a la indústria agroalimentària. La guia, que ha estat elaborada amb el suport tècnic de la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, vol esdevenir un document útil i de referència per a totes les empreses del sector, tant per a aquelles de més de 50 treballadores i treballadors que han de desenvolupar un pla d’igualtat, com per a les que no estan obligades per llei a tenir-lo. S’ha presentat en el marc d’una jornada que també ha inclòs una taula rodona sobre polítiques d’igualtat a la indústria alimentària, on han participat representants d’UGT, PIMEC, Embotits la Selva i la Universitat de Girona.
La voluntat és inspirar noves pràctiques i experiències que permetin desenvolupar de manera sòlida polítiques de gènere a les empreses per erradicar la desigualtat entre dones i homes i assolir més fàcilment els reptes que es plantegen en els plans d’igualtat i en els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
El document es divideix en dues parts diferenciades, la primera inclou aspectes teòrics i la segona planteja recomanacions i mesures per assolir la igualtat de gènere a través de 20 exemples de bones pràctiques, classificats per àrees: reclutament, selecció, promoció, prevenció de l’assetjament, retribució, comunicació, corresponsabilitat, conciliació i gestió del temps, formació i cultura organitzativa.
En la seva intervenció, Jordà ha destacat que “tot i els avenços que s’han fet en polítiques de gènere, la realitat segueix mostrant evidències de la presència de desigualtats i desavantatges que afecten les dones”. Segons les dades recollides a l’estudi La dona a la indústria alimentària a Catalunya que el Departament va encarregar abans de l’elaboració d’aquesta guia, la bretxa salarial entre homes i dones a la indústria agroalimentària catalana és del 23,19%. Així mateix, el 37,4% de les dones disposa de contracte a jornada completa, mentre que aquest percentatge és del 81% per als homes.
La consellera ha explicat que “per tot plegat, des de l’Administració tenim l’obligació d’impulsar polítiques d’igualtat, no només per una qüestió d’ètica i justícia, sinó de pragmatisme: la igualtat d’oportunitats entre homes i dones és una necessitat per garantir la viabilitat del sector agroalimentari”. “Sense el talent que elles aporten, la supervivència del sector no serà possible”, ha dit Jordà.
En aquest sentit, des del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya 2021-2026 s’imposa el repte d’augmentar en un 10% anual el nombre de dones titulars d’empreses agroalimentàries, i també la seva participació en els òrgans de decisió i de representació, que actualment és molt baixa (de les 1.785 persones que són membres dels consells rectors de les cooperatives, només un 5,5% són dones).