Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

forum

El II Fòrum Catalan Food reivindica la competitivitat comercial de la proximitat

query_builder   10 març 2022 18:23

event_note Nota de premsa

El II Fòrum Catalan Food reivindica la competitivitat comercial de la proximitat

  • Més de 350 empreses, agents i professionals del sector de l’agroalimentació participen en el II Fòrum Catalan Food organitzat per Prodeca, que s’ha celebrat aquest matí a El Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona
  • El Fòrum Catalan Food es consolida com el principal punt de trobada empresarial del sector agroalimentari català, en una jornada de debat i networking sota el títol ‘L’origen com a valor
Més de 350 empreses, agents i professionals del sector agroalimentari català han participat aquest matí al II Fòrum Catalan Food,
Més de 350 empreses, agents i professionals del sector agroalimentari català han participat aquest matí al II Fòrum Catalan Food

Més de 350 empreses, agents i professionals del sector agroalimentari català han participat aquest matí al II Fòrum Catalan Food, organitzat per PRODECA,  del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La jornada, que s’ha celebrat a El Born Centre de Cultura i Memòria, ha recuperat el seu format presencial després de la cancel·lació de l’edició de l’any anterior per les restriccions de la pandèmia i també s’ha retransmès en directe a la web de Prodeca.

 

Sota el títol “L’origen com a valor”, la jornada ha tractat sobre estratègies competitives comercials al voltant de la proximitat dels aliments. L’esdeveniment ha comptat amb ponències de diversos experts que han aportat apunts i coneixement sobre com capitalitzar l'origen dels productes locals i un dinar networking entre els assistents, agents del sector i ponents.

 

La proximitat, una tendència comercial que es consolida

 

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents. En la seva ponència, Carmel Mòdol ha fet referència a l’aposta del Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya (PEAC) per al producte de proximitat.

 

Per la seva banda, el director gerent del Prodeca, Ramon Sentmartí, ha presentat al sector agroalimentari del ‘Mapeig sobre el consum i comercialització dels productes agroalimentaris locals i de proximitat’, un informe realitzat Prodeca amb l’objectiu de dimensionar el valor de mercat de productes locals i de proximitat a partir de la percepció de consumidors, distribuïdors i productors adherits al segell “Venda de proximitat”.

 

Segons aquesta radiografia d’un dels sectors més importants de la cadena alimentària de Catalunya, una immensa majoria (85,6% dels enquestats) dels consumidors catalans consideren important que els productes que adquireixen siguin aliments locals i prop de la meitat el prioritzen en la seva cistella de la compra.

 

El mapeig també ha preguntat sobre els canals de compra i venda per als consumidors, distribució i productors, posant de manifest la importància de l’experiència de compra i el contacte directe amb el producte i productor: malgrat la distribució afirma que ja ven en línia (67% dels enquestats), no és una opció estable per als consumidors i productors (només un 19% dels consumidors afirma comprar en línia i un 19% dels productors ven en línia).

 

Així, hi ha camí per recórrer, però les perspectives per al segment de la proximitat són molt positives i tant consumidors, distribuïdors i productors consideren que en els propers anys el consum dels productes locals i de proximitats augmentarà.

 

Com aportar valor des de la proximitat

 

El bloc institucional ha donat pas a les ponències d’experts en comercialització i innovació, que han aportat el seu punt de vista sobre com les oportunitats que ofereix la proximitat. El director d’alimentació de Kantar Worldpanel, Joan Riera, ha presentat les tendències de consum i com la proximitat ha passat de tendència a motor de compra. Mila Valcárcel, directora d’Eatable Adventures, ha plantejat com la sostenibilitat i l’origen es pot convertir en un element transformador per a les empreses alimentàries.

 

La jornada també ha posat l’accent en l’experiència de la gran distribució, a través d’una taula rodona moderada pel cap de l’àrea de coneixement de Retail i Alimentació d’AECOC, amb Joan Sabartés, director d’operacions de Bon Preu, Victor Asensio, director de frescos d’ALDI i José Carrasco, responsable d’estratègia de producte local a Catalunya de Carrefour. Els tres ponents han coincidit en assenyalar la importància que està prenent la localitat i la proximitat en els seus lineals a partir de la demanda creixement dels consumidors.

 

El darrer bloc del Fòrum Catalan Food ha tingut per protagonisme el futur, amb una primera ponència-entrevista a Antonio Turiel, investigador científic del CSIC, sobre els reptes del sistema alimentari en el present context i la importància de passar del volum al valor. Ha tancat la jornada Javier Sirvent, evangelitzador tecnològic, que ha plantejat als assistents com serà el futur tecnològic de l’alimentació.

 

Una jornada de debat i networking

 

La jornada també ha servit com a jornada de networking per al públic professional assistent amb un dinar d’Àpat Catalunya, càtering que se serveix en actes de representativitat institucional o empresarial catalana, tant en l’àmbit local com a l’exterior, basat en productes i gastronomia catalana.

 

El Fòrum Catalan Food també ha acollit l'acte de cloenda del projecte EUREGA, en el qual es presentaran els seus resultats i es debatrà sobre com promoure un sistema alimentari europeu més sostenible a través de la compra pública d'aliments.

 

Sobre Prodeca

Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans i el suport a la comercialització i internacionalització de les empreses catalanes del sector. Facilita la participació de les empreses catalanes a les principals fires agroalimentàries internacionals i nacionals, organitza trobades amb compradors i importadors del sector, ofereix programes de suport en comercialització i iniciació a l'exportació, elabora i implementa estratègies de posicionament de producte i de promoció de la marca Catalunya agroalimentària, fa assessorament en diversificació i consolidació comercial a països tercers, prepara informes de mercats i tendències, disposa d’eines d’autodiagnosi i d’anàlisi d’oportunitats en comercialització i internacionalització per a les empreses del sector, entre d’altres activitats.

 

Prodeca treballa coordinadament amb les associacions professionals, entitats i agents que intervenen en la promoció, comercialització i internacionalització agroalimentària, i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana i la Dieta Mediterrània, com a eines de valorització i millora del posicionament dels nostres productes i empreses, a Catalunya i al món.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia