IDESCAT

Imatge decorativa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades definitives. Febrer del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al febrer, en relació amb l'any anterior

La variació mensual també és positiva a pràcticament totes les comarques

query_builder   11 març 2022 10:03

event_note Nota de premsa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades definitives. Febrer del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al febrer, en relació amb l'any anterior

La variació mensual també és positiva a pràcticament totes les comarques

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta un 3,7% al mes de febrer respecte a l’any anterior i se situa en 3.337.453 persones, segons dades definitives de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment interanual d’afiliats es produeix a totes les comarques i Aran. Els increments més intensos es presenten a Aran (16,3%), l’Alta Ribagorça (8,7%) i la Cerdanya (8,4%). Pel que fa a les 3 comarques més poblades de Catalunya, que agrupen més de la meitat dels afiliats, segueixen registrant increments interanuals inferiors a la mitjana catalana: el Barcelonès (3,3%), el Vallès Occidental (2,6%) i el Baix Llobregat (2,5%).

Mapa comarcal. Evolució interanual (%). Febrer 2022

En relació amb el mes de gener del 2022, el nombre d’afiliats ha augmentat un 0,5% al conjunt de Catalunya. L’augment s’ha traslladat a pràcticament la majoria de comarques i també a Aran que les encapçala amb l’augment més elevat (1,7%), seguit del Baix Empordà (1,6%), l’Alt Empordà i la Selva (totes dues un 1,5%). D’altra banda, hi ha 5 comarques amb variacions lleugerament negatives (entre el -0,1% i -0,2%) en relació amb el mes anterior: l’Alt Camp, les Garrigues, el Bages, la Conca de Barberà, i el Vallès Oriental.

L’augment interanual del nombre d’afiliats és més elevat en les dones (4,0%) que en els homes (3,4%), al febrer

Al mes de febrer i respecte del mateix mes de l’any anterior, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta lleugerament per sobre del d’homes (59.706 afiliades enfront dels 58.931 afiliats), cosa que suposa un augment interanual del 4,0% i 3,4%, respectivament, al conjunt de Catalunya. Per comarques, totes augmenten tant el nombre d’afiliats com d’afiliades, excepte la Terra Alta, on els homes afiliats disminueixen lleugerament (‑0,9%).

El nombre d’afiliats de menys de 30 anys és el que més augmenta (11,0%) i el de 30 a 44 anys és l’únic que disminueix (0,1%)

Per edats, al febrer el 16,2% dels afiliats a Catalunya són menors de 30 anys; els de 30 a 44 anys representen el 36,3%; els de 45 a 54, el 28,6%, i els de 55 anys o més, el 18,9% del total.

En relació amb el mateix mes de l’any anterior tots els grups d’edat han augmentat el nombre d’afiliats, excepte el de 30 a 44 anys, que ha disminuït lleugerament al conjunt de Catalunya (‑0,1%). Per comarques, el grup de 30 a 44 anys és l’únic que ha registrat disminucions, i ho ha fet a 26 comarques.

El col·lectiu més jove ha augmentat, percentualment, molt per sobre que la resta de grups i ho ha fet a totes les comarques (excepte a la Terra Alta). Al conjunt de Catalunya els afiliats de menys de 30 anys han augmentat un 11,0% i on ha estat més elevat és a Aran (40,6%), l’Alta Ribagorça (29,3%), i la Cerdanya (23,7%).

Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten un 4,0% al conjunt de Catalunya i a totes les comarques, amb la variació més elevada a Aran (15,1%) i a la Cerdanya (9,6%). D’altra banda, els de 55 anys o més augmenten un 4,9% al conjunt de Catalunya i a totes les comarques, especialment a Aran (11,9%) i al Baix Penedès (10,6%).

L’augment interanual del nombre d’afiliats estrangers (9,4%) és més intens que el d’afiliats de nacionalitat espanyola (2,7%) a totes les comarques

Al febrer, el 84,6% dels afiliats a Catalunya són de nacionalitat espanyola, mentre que els afiliats estrangers representen el 15,4% del total. L’augment interanual d’aquests últims és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola al conjunt de Catalunya (9,4% i 2,7%, respectivament) i a totes les comarques i Aran.

La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada (30,9%) i dobla la mitjana catalana. També tenen proporcions elevades el Barcelonès (22,0%) i l’Alt Empordà (21,8%) i, en canvi, l’Anoia, el Berguedà i el Vallès Oriental són les comarques on és més baixa, per sota del 9%.

El sector serveis és l’únic que incrementa les afiliacions a totes les comarques al febrer, en relació amb el mateix mes de l’any anterior

El sector serveis, que representa el 78,5% de les afiliacions, ha augmentat en 117.806 afiliacions al febrer respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment interanual del 4,5%, el més elevat de tots els sectors. D’altra banda, totes les comarques han augmentat el nombre d’afiliacions als serveis. En nombres absoluts, destaquen els creixements del Barcelonès (33.968), el Vallès Occidental (10.803), el Vallès Oriental (4.570) i el Baix Llobregat (9.637); en canvi, en nombres relatius, les comarques que registren les taxes de variació més elevades són l’Aran (20,3%), la Cerdanya (11,0%) i l’Alta Ribagorça (10,4%).

El sector industrial ha augmentat un 1,8% el nombre d’afiliacions al febrer en relació amb un any enrere (8.702 afiliacions). La indústria ha augmentat les afiliacions a totes les comarques excepte a l’Aran, el Barcelonès, el Garraf i el Moianès, amb disminucions que oscil·len entre el -0,2% i el -0,6%. En nombres absoluts, els augments més elevats es localitzen al Vallès Oriental (1.017), al Maresme (609) i al Gironès (568).

La construcció, amb un increment de 6.873 afiliacions a Catalunya respecte del mateix mes de l’any anterior, ha augmentat un 3,3% interanual. Per comarques, totes excepte 4, augmenten el nombre d’afiliacions. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Barcelonès (1.916), mentre que en nombres relatius, l’increment més elevat és el de l’Alta Ribagorça (10,7%).

L’agricultura és l’únic sector que ha reduït el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social (‑706), fet que representa una disminució de l’1,3% interanual. Per comarques, el nombre d’afiliacions ha disminuït a 26 comarques. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Segrià (73 afiliacions), mentre que la disminució més elevada és al Barcelonès (‑115 afiliacions).

La proporció més alta d’afiliacions a jornada parcial és a la Cerdanya

Al mes de febrer, el 21,6% de les afiliacions per compte d’altri són a jornada parcial i en el cas de les dones la proporció és del 29,4%, més del doble que la dels homes (13,8%). La Cerdanya és les comarca on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada (26,5%) seguida per l’Alt Urgell, el Barcelonès, el Pallars Jussà, el Priorat i el Solsonès (totes elles amb percentatges a l’entorn del 24%). Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (17,1%). Cal tenir en compte que les afiliacions estan sotmeses a l’efecte estacional.

Les proporcions més elevades de contractes temporals en les afiliacions per compte d’altri són a l’Alta Ribagorça i Aran

Al mes de febrer el 23,8% de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d’altri són de caràcter temporal al conjunt de Catalunya. Les comarques amb un grau de temporalitat més elevat són l’Alta Ribagorça (36,4%) i Aran (33,9%). Per contra, la que mostra el grau de temporalitat més baix és el Baix Llobregat (21,0%).

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 360

Taules

Taules
XLSX | 63

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia