Acció Exterior i Unió Europea

Visita al hub logístic.

El Govern de Catalunya aporta gairebé 600.000 euros a dues actuacions d'agències de l'ONU per contribuir a pal·liar la crisi humanitària a Ucraïna

query_builder   11 març 2022 12:36

event_note Nota de premsa

El Govern de Catalunya aporta gairebé 600.000 euros a dues actuacions d'agències de l'ONU per contribuir a pal·liar la crisi humanitària a Ucraïna

  • El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, a través de l’ACCD, aporta 290.000 euros a l’ACNUR per atendre persones refugiades als països fronterers i 290.000 més a l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris
  • El vicepresident Puigneró i la consellera Alsina visiten el hub logístic habilitat pel Port de Barcelona a petició del Consolat d’Ucraïna per centralitzar l’enviament de material humanitari. La plataforma està gestionada pel Banc dels Aliments
Visita al hub logístic del Port de Barcelona.

El Govern de Catalunya ha aportat gairebé 600.000 euros a dues actuacions humanitàries d’agències de les Nacions Unides per contribuir a pal·liar el patiment de la població civil arran del conflicte a Ucraïna. Concretament, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, finança, d’una banda, una intervenció sobre el terreny de l’Agència de les Nacions Unides per les Persones Refugiades (ACNUR) de 290.000 euros i, de l’altra, aporta 290.000 euros més a l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA, per les seves sigles en anglès). Es tracta de dues de les agències de l’ONU amb més experiència en actuacions d’emergència i amb qui la cooperació catalana fa anys que treballa.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha subratllat que “la millor manera d’ajudar a Ucraïna és fer aportacions econòmiques a entitats i ONGs especialitzades amb recursos per respondre a aquesta crisi”, com ho són l’ACNUR i OCHA, ja que “tenen les capacitats per identificar i detectar les necessitats, aconseguir material humanitari localment i assegurar que l’ajuda arribi a qui més ho necessita”. Alsina ha explicat que el Govern està fent una tasca de sensibilització en aquest sentit i, entre d’altres, l’ACCD ha habilitat un espai web amb aquest objectiu i que recull un llistat d’organitzacions que estan donant resposta a la crisi.

A banda d’aquestes aportacions econòmiques, el Departament d’Acció Exterior farà pública en els propers dies la línia de subvencions per a ONGs que s’habilitarà per respondre a l’emergència humanitària a Ucraïna. Es tracta d’una xifra que s’està valorant a partir de la reunió del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) que es va convocar d’urgència dilluns passat per coordinar la resposta de la cooperació catalana a la crisi i per assegurar que aquest ajut arribi de la manera més ràpida i eficient. La consellera Alsina també ha anunciat que aquest matí s’activarà una pàgina web on es podrà trobar informació en relació a les principals consultes que es reben i les actuacions que es duen a terme per part del Govern (ucraina.gencat.cat i ukraine.gencat.cat).

Les necessitats humanitàries a la regió creixen cada dia que passa. Des de l’esclat de la guerra el 24 de febrer, més de dos milions de persones han fugit del país cap a països veïns, i centenars de civils han resultat ferits o han perdut la vida. Davant d’aquesta situació, l’aportació del Govern de 290.000 euros a l’ACNUR contribuirà a l’atenció a persones refugiades als països limítrofs. Pel que fa a l’aportació a OCHA, es tracta d’una contribució que el Govern fa anualment des del 2018 al Fons Central de Resposta a les Emergències a través del qual Catalunya contribueix a donar una resposta ràpida a les emergències humanitàries que sorgeixen arreu del món. En aquesta ocasió, i tenint en compte el context actual, l’aportació d’enguany es destinarà a pal·liar els efectes de la situació humanitària a Ucraïna.

Visita a la plataforma logística del Port de Barcelona

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, han visitat aquest matí la nau del Port de Barcelona que s’ha habilitat com a punt de recollida d’ajut humanitari per a Ucraïna. Aquesta plataforma logística, ubicada en un magatzem de 1.800 m² a la ZAL Port, s’ha posat en marxa en resposta a una petició que el Consolat d’Ucraïna, davant l’allau de solidaritat catalana, va fer a la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert i que Alsina va traslladar al Port de Barcelona. La nau centralitza el material que tant ciutadans com diferents entitats i empreses han fet arribar en solidaritat amb la població d’Ucraïna i que, un cop inventariades i preparades, s’aniran enviant progressivament al país. El Banc dels Aliments és qui en gestiona la logística i Open Arms, la distribució. Ja hi ha més de dos-cents palets de material i aquesta tarda sortiran dos tràilers cap a Ucraïna.

Puigneró i Alsina han visitat avui el Port acompanyats del seu president, Damià Calvet; el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov; i el director del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas. A la nau, un grup de voluntaris són els encarregats de la recepció de les mercaderies que arriben a la plataforma, de la seva classificació i preparació per al seu enviament posterior. Els productes que arriben a aquesta nau logística, procedents tant d’empreses com d’entitats diverses, són roba, aliments, medicaments i material infantil.

En una atenció a mitjans, el vicepresident Puigneró ha reclamat “el final de les hostilitats perquè aquest no és el camí cap a la resolució del conflicte”, alhora que ha posat de relleu que “preocupa des del punt de vista del respecte pels drets humans la decisió de Rússia de sortir del Consell d’Europa”. En aquest sentit, “això no farà més que evidenciar que aquesta situació que estem vivint per part de Rússia d’invasió d’Ucraïna no pot anar bé de cap manera”, ha afirmat. I ha afegit que “l’objectiu que potser podria perseguir Rússia respecte d’Ucraïna no es complirà: tindrem una Ucraïna més europea”. Així mateix, el vicepresident ha insistit en “la solidaritat que necessita avui Ucraïna pel seu dret a existir, pel seu dret a ser”.

D’altra banda, Puigneró ha manifestat la preocupació del Govern per l’afectació del conflicte en l’economia europea: “És evident que està afectant a l’economia del país, de la ciutadania i dels sectors afectats i hi ha mesures que es poden prendre per part de l’Estat. Estem analitzant quines són les possibilitats i instarem l’Estat que en pregui algunes d’aquestes mesures”.

En termes d’ajut humanitari, la consellera Victòria Alsina ha destacat que “la solidaritat del poble de Catalunya queda ben demostrada, un cop més, amb la quantitat de material que s’està dipositant en aquesta nau”. “Fem una crida a mantenir aquesta solidaritat quan arribin les persones refugiades a Catalunya”, ha insistit Alsina, que ha posat de relleu “la necessitat d’actuar pensant també en el mig i llarg termini”.

Per la seva banda, el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha afirmat que el port “és el principal hub de comerç internacional de Catalunya i també volem ser el principal hub logístic en la resposta solidària de Catalunya amb el poble d’Ucraïna”. Per això, ha afegit Calvet, “hem posat a disposició del Consolat i del Govern aquesta plataforma logística de 1.800 m² i, també, el nostre coneixement logístic per facilitar els enviaments de l’ajuda humanitària de la forma més ràpida i eficient”. “El Port forma part de la solució i ho fa de forma coordinada amb el consolat d’Ucraïna, amb la Generalitat i amb les ONGs amb les què treballem”, ha subratllat durant la visita.

Per últim, el director del Banc dels Aliments a Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha explicat que “el Banc dels Aliments contribueix responsabilitzant-se de gestionar la logística d’aquest magatzem centralitzador com una mostra més del suport que donem a les persones necessitades, en aquest cas, les que estan patint les conseqüències del conflicte bèl·lic desencadenat”.

El Port de Barcelona, el Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, el Consolat d’Ucraïna a Barcelona, el Banc dels Aliments i Open Arms han agraït el suport a totes aquelles persones, entitats i empreses de la Comunitat Logística Portuària de Barcelona que contribueixen desinteressadament al funcionament del hub logístic. Segons informa el Port de Barcelona, la plataforma logística de la ZAL continuarà donant resposta a l’emergència humanitària generada per la invasió russa a Ucraïna durant el temps que sigui necessari per cobrir les necessitats de la població del país.

2  

Imatges

Visita al hub logístic del Port de Barcelona.

Visita al hub logístic del Port de Barcelona. 328

Visita al hub logístic del Port de Barcelona.

Visita al hub logístic del Port de Barcelona. 319

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia