- Diferents equipaments i entitats culturals ja han mostrat el rebuig a la invasió i han emprés accions de suport
El Departament de Cultura de la Generalitat vol facilitar recursos culturals a la comunitat ucraïnesa refugiada a Catalunya com a conseqüència de la invasió del seu país per part de Rússia. Amb aquesta finalitat, està duent a terme un seguit d’accions per facilitar la seva acollida i contribuir a fer més fàcil l’adaptació al seu nou entorn i al canvi lingüístic.
Les biblioteques públiques de Catalunya es podran acollir al programa d’acollida de nouvinguts WelcomeBIB, impulsat pel Departament de Cultura, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Biblioteques de Barcelona, que facilita la integració a través de la biblioteca pública de col·lectius que arriben a Catalunya. Les primeres accions de suport se centraran en les biblioteques on ja existeix una comunitat ucraïnesa important, com Barcelona, Guissona o Lloret de Mar.
En el marc del WelcomBIB, s’està treballant en l’adquisició de fons bibliogràfics en ucraïnès en suport paper o digital, materials informatius en ucraïnès així com el disseny d’activitats de foment de la lectura i d’acompanyament emocional amb especial èmfasi en els infants. Des de les biblioteques es facilitarà a tots els refugiats que ho desitgin el carnet de biblioteca i l’accés a la plataforma pública de continguts digitals eBiblioCAT, que ja compta amb obres en ucraïnès.
Un altre dels projectes que s’han activat és Apropa Cultura, liderat per l’Auditori de Barcelona amb el suport de diferents departaments de la Generalitat, que vetlla per la inclusió cultural dels col·lectius més desfavorits en col·laboració amb els equipaments culturals i les entitats socials. Per fer front a l’actual situació, el Departament de Cultura i els responsables d’Apropa Cultural facilitaran que la comunitat ucraïnesa pugui participar de l’oferta cultural del país.
Els equipaments escenicomusicals d’àmbit nacional com l’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i el Palau de la Música Catalana han expressat també el seu rebuig a la invasió d’Ucraïna, i estan duent a terme diferents accions de solidaritat amb la ciutadania ucraïnesa.
Des del Departament de Cultura també es portaran a terme accions per a l’atenció lingüística de les persones refugiades d’Ucraïna. L’ucraïnès s’inclourà al Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges, una publicació adreçada a les persones que acaben d’arribar a Catalunya i no coneixen la llengua catalana. Té dues parts: una primera part de vocabulari en imatges i una segona part integrada per una guia de conversa molt breu. El vocabulari té més de 1.000 paraules en català, que apareixen associades a una il·lustració i estan agrupades per temes. Estarà a disposició dels ajuntaments, entitats i biblioteques que el sol·licitin, i també es podran trobar als centres del Consorci per a la Normalització Lingüística. Dins del web també es construirà un espai d’“Atenció lingüística als refugiats”. A més a més, des de l’Optimot s’actualitzaran totes les fitxes que fins ara feien referència a Kiev, i el topònim es canviarà per l’ucraïnès “Kíiv”.
Des de l’Institut Ramon Llull també s’estan desplegant diferents iniciatives en coordinació amb el Departament de Cultura per tal detectar les necessitats del col·lectiu cultural ucraïnès i facilitar l’acollida de creadors a les residències d’artistes del país.