Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, al costat del cònsol japonès Yasushi Sato i de la directora general Muntsa Vilalta, a la reunió plenària del Pla Japó al Palau de Pedralbes.

Consellera Alsina: "Treballem per convertir Catalunya en una de les grans portes d'entrada a Europa per als països de l'Àsia-Pacífic, on el Japó hi juga un rol clau"

query_builder   14 març 2022 12:28

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Treballem per convertir Catalunya en una de les grans portes d'entrada a Europa per als països de l'Àsia-Pacífic, on el Japó hi juga un rol clau"

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert obre la reunió plenària anual del Comitè Catalunya-Japó, que fa seguiment permanent de les relacions amb el país asiàtic i coordina les iniciatives de col·laboració en el marc del Pla Japó
  • El Pla Japó és un programa de col·laboració institucional del Govern que té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó, i consolidar-ne la relació prioritària
La consellera Alsina, al costat del cònsol japonès Yasushi Sato i de la directora general Muntsa Vilalta, a la reunió plenària del Pla Japó al Palau de Pedralbes.
La consellera Alsina, al costat del cònsol japonès Yasushi Sato i de la directora general Muntsa Vilalta, a la reunió plenària del Pla Japó al Palau de Pedralbes.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha donat la benvinguda aquest dilluns a la reunió plenària del Comitè Catalunya-Japó. “Catalunya treballa des de fa anys per ser present a l’Àsia-Pacífic i per convertir-nos en una de les grans portes d’entrada a Europa d’aquesta regió”, on el Japó hi juga “un rol clau”, ha subratllat. Aquest comitè és la principal eina de seguiment i coordinació de les relacions de Catalunya amb el país asiàtic en el marc del Pla Japó del Govern, que encadena quatre plans consecutius i que plasma el compromís mutu de més d’una dècada de relacions institucionals. “Aquesta maduresa farà aquest any un pas endavant amb l’obertura d’una Delegació del Govern a Tòquio”, ha subratllat Alsina des del Palau de Pedralbes, on s’ha celebrat la sessió. La consellera ha afirmat que l’obertura de l’oficina “permetrà estimular i potenciar les relacions i intensificar el diàleg”.

Des del Govern reiterem la nostra convicció que Catalunya es projecta al món des de l’espai euromediterrani i amb una mirada d’horitzó llarg, que troba complicitats en la societat japonesa”, ha explicat la titular d’Acció Exterior i Govern Obert en el seu discurs. En aquest sentit, Alsina ha posat en valor “el creixement exponencial” en els àmbits polític, econòmic i estratègic de la regió de l’Àsia-Pacífic, una creixent influència que, segons ha recordat la consellera, la Unió Europea “valora altament” i, per això, “inverteix en estrènyer relacions amb aquests països”.

A la reunió, que havia quedat ajornada a causa de la pandèmia de la COVID-19, també hi ha participat el cònsol general del Japó, Yasushi Sato, la directora general de l’Acció Exterior, Muntsa Vilalta, i representants de diferents departaments del Govern que formen part dels diferents grups de treball que faciliten la col·laboració institucional en el marc del Pla Japó, entre ells Interior, Salut, Empresa i Treball i l’Agència Catalana de Turisme, Recerca i Universitats, i Cultura.

El Pla Japó, més d’una dècada de relacions entre Catalunya i el Japó

Actualment està vigent el Pla Japó 2020-2023, el quart pla consecutiu de la Generalitat, que se suma als dels períodes 2009-2011, que va ser el primer pla país del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, 2012-2015 i 2006-2019, que va marcar el desè aniversari del pla. Aquesta continuïtat al llarg de més d’una dècada ha consolidat el marc de treball estable amb el Consolat General del Japó a Barcelona, amb qui el Govern manté un contacte permanent. Com a novetat respecte als anteriors, el pla vigent compta amb una dotació pressupostària del Departament i, fill de l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 el 2020, incorpora actuacions per promoure la col·laboració entre Catalunya i el Japó en matèria sanitària i d’emergències.

L’actual Pla Japó compta amb 41 accions en els principals sectors d’interès comú: l’empresarial, el turístic, el cultural i l’acadèmic-científic. Les accions previstes al pla, però, augmenten fins a 51 en total en haver inclòs necessàriament accions per fer front al context de la pandèmia global de la COVID-19, una xifra que fa d’aquest el Pla Japó més exhaustiu fins ara. En aquest sentit, s’han incorporat deu accions coordinades amb els departaments de Salut i d’Interior derivades de la crisi sanitària per promoure específicament la col·laboració entre Catalunya i el Japó en matèria sanitària i d’emergències.

El vincle entre Catalunya i el Japó a escala empresarial prové d’una relació estreta establerta fa dècades. Després de més de 50 anys, Catalunya és la principal destinació de la inversió japonesa a l’Estat espanyol. A més, l’exportació catalana cap al Japó va ser el 31% del total de l’Estat el 2021 i les importacions s’enfilen fins al 43%. D’altra banda, l’any 2020 Catalunya comptava amb 267 filials japoneses de 163 empreses matriu, una xifra que supera el 60% del total a l’Estat espanyol. El Japó, per la seva banda, acull 30 filials catalanes de 27 empreses matriu. Més enllà de dades econòmiques, també destaquen, entre d’altres, les turístiques –Catalunya rep cada any uns 372.000 turistes japonesa– i les culturals –hi ha fins a quatre lectorats de llengua i cultures catalanes en universitats nipones–.

2  

Imatges

La consellera Alsina, durant el seu discurs de benvinguda a la reunió plenària del Comitè Catalunya-Japó al Palau de Pedralbes.

La consellera Alsina, durant el seu discurs de benvinguda a la reunió plenària del Comitè Catalunya-Japó al Palau de Pedralbes. 2893

Pla general de la reunió del Pla Japó, presidit per la consellera Alsina, al costat del cònsol japonès Yasushi Sato i de la directora general Muntsa Vilalta.

Pla general de la reunió del Pla Japó, presidit per la consellera Alsina, al costat del cònsol japonès Yasushi Sato i de la directora general Muntsa Vilalta. 3558

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia