- En formaran part els departaments de la Generalitat amb competències en aquesta matèria i hi tindran representació el món local, entitats de l’àmbit social, col·legis professionals, sindicats i persones expertes
El Govern crea la Taula per a la inclusió de joves en situació de vulnerabilitat, que vetllarà per garantir el suport als i les joves que necessiten un acompanyament en el seu procés d’emancipació i autonomia personal. L’òrgan està integrat al Departament de Drets Socials amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats en la transició a la vida adulta de nois i noies que es trobin en situació de vulnerabilitat.
Amb aquesta taula es genera un espai on poder desenvolupar actuacions coordinades per assegurar els drets d’aquests infants, adolescents i joves, i afavorir la seva recuperació i inclusió, incidint especialment en els de l’autonomia, la formació i el treball per a l’emancipació. En aquest sentit, un dels objectius principals serà la coordinació interdepartamental i amb altres administracions, organismes socials, col·legis professionals, sindicats, així com amb els agents de l’àmbit de la infància, l’adolescència i la joventut, amb l’objectiu de dur a terme accions conjuntes i unidireccionals.
Per a fer-ho possible, la Taula elaborarà una diagnosi compartida de la situació que identificarà les necessitats i dificultats d’aquest col·lectiu. També s’encarregarà d’identificar i desenvolupar projectes i activitats comunitàries per promoure la integració i atenció des de la proximitat i el territori, i proposar accions per a la seva participació plena i activa en la societat.
La Taula per a la inclusió de joves en situació de vulnerabilitat pren el relleu de la Taula d'atenció integral dels menors d'edat estrangers sense referents familiars, que va exhaurir la seva vigència l’any 2020. En aquest sentit, el Departament de Drets Socials considera imprescindible disposar d’un organisme per atendre els joves emigrats sols, ateses les especificitats i obstacles als quals s’enfronta aquest col·lectiu, i alhora ampliar l’acció a altres joves que també pateixen dificultats a l’hora d’emancipar-se i gaudir d’una vida autònoma.
El nou òrgan col·legiat tindrà una vigència de 4 anys prorrogables i es reunirà com a mínim dues vegades a l’any de forma ordinària i de forma extraordinària quan es consideri necessari.
Pel que fa a la composició, inclourà els departaments de la Generalitat amb competències que poden incidir en la matèria, i representació del món local, entitats del tercer sector, col·legis professionals, sindicats i persones expertes en la matèria, per poder incloure les seves perspectives, la seva experiència i capacitat d’intervenció.
Concretament,la presidència d’aquest òrgan l’ocuparà la consellera de Drets Socials, i les vicepresidències el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut; la directora general d’Atenció a la Infància, i el director general de Joventut. Pel que fa a la representació de la Generalitat de Catalunya, comptarà amb vocalies en matèria de Treball, Igualtat, Migracions, Acció Exterior, Educació, Salut, Interior, Afers Socials i Famílies, Habitatge, Cultura i Justícia.
El món local disposarà de 19 representants, mentre que els col·legis professionals en tindran 12, 4 els sindicats i fins a 16 membres les entitats socials de l’àmbit de la infància, l’adolescència i la joventut. Finalment, també conformaran la Taula fins a 10 persones d’altres organismes i institucions d’interès o persones expertes en la matèria, d’entre les quals un membre del Consell Nacional dels Infants i dels Adolescents de Catalunya (CNIAC) i una representació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).