Direcció General de Comunicació

El Govern habilita un circuit d'urgència per a l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

El Govern habilita un circuit d'urgència per a l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

query_builder   15 març 2022 12:40

event_note Nota de premsa

El Govern habilita un circuit d'urgència per a l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals

  • Es tracta d’un mecanisme bàsic per garantir els drets dels infants sense tutors que arribin a Catalunya fugint del conflicte i que agilitza i simplifica l’acollida
La invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades, que s’han vist obligades a fugir del seu país, entre les quals hi ha menors d’edat no acompanyats. Per tal de garantir al màxim els drets dels infants que arriben al nostre país sense tutors legals, el Govern ha creat un circuit d’urgència per acollir-los amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar aquest procediment.

L’entrada i gestió inicial dels expedients dels menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Aquest òrgan farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna. La DGAIA, doncs, és qui assumeix la tutela i n’atorga la guarda provisional a la família d’acollida. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció formalitzarà l’acollida i en farà el seguiment. El Departament també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

D’altra banda, també s’ha elaborat un model d’informe per notificar la situació d’infants i adolescents provinents d’Ucraïna sense tutors legals a Catalunya dels quals calgui regularitzar la situació d’acolliment. D’aquest imprès se n’ha fet la corresponent difusió a diversos estaments, entre els quals es troben els departaments de Salut i Educació, el cos dels Mossos d'Esquadra, serveis socials, etc.

Així mateix, i en relació amb el Consolat General d’Ucraïna, es mantindrà la col·laboració necessària i habitual per a la gestió i tramitació de la documentació dels menors d’edat que així ho requereixin, ja sigui perquè arriben al nostre país sense documentació, per haver-la deixat al país d’origen ateses les presses que genera la fugida d’una guerra, bé perquè no en tenen, o qualsevol tràmit o comunicació administrativa. La DGAIA comunicarà al Consolat totes les resolucions que es dictin a efectes de protecció relatives a infants i adolescents provinents d’Ucraïna.

En el supòsit que sigui localitzat un infant o adolescent no acompanyat indocumentat i del qual la minoria d’edat no es pugui establir amb seguretat, els cossos i forces de seguretat de l’Estat, han de posar el fet en coneixement immediat del Ministeri Fiscal.

L’Acord de Govern també recorda que la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència estableix que els ciutadans que tenen coneixement de la situació de risc o desemparament en què es troba un infant o adolescent tenen el deure de comunicar-ho als serveis socials o al departament competent en matèria de protecció dels infants i els adolescents, al més aviat possible, perquè en tinguin coneixement.

Com acollir menors d’edat d’Ucraïna sense tutors legals a Catalunya

Els ciutadans que es vulguin oferir per acollir un menor d’edat ucraïnès sense tutors legals cal que emplenin un formulari o truquin al 900 500 912.

Aquelles famílies que ja tinguin acollit un menor d'edat sense tutor legal han de trucar al telèfon d’Infància Respon 116 111.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia