Direcció General de Comunicació

El Govern crea la Comissió per fer front als efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya

El Govern crea la Comissió per fer front als efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya

query_builder   15 març 2022 12:40

event_note Nota de premsa

El Govern crea la Comissió per fer front als efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya

  • L’objectiu d’aquesta comissió és agilitzar la presa de decisions i garantir una assignació eficient i eficaç dels recursos públics en la gestió d’aquesta crisi
  • Les primeres mesures adoptades per Govern han de donar una resposta integral a l’emergència humanitària que s’està produint, d’una banda, amb la mobilització de recursos d’emergència i, de l’altra, amb la posada a disposició de les persones desplaçades dels serveis públics que donin resposta a les seves necessitats
  • En l’àmbit econòmic, la Comissió treballarà per reorientar i donar suport als sectors empresarials amb relacions comercials amb Rússia i Ucraïna, especialment dels sectors agroalimentari, ramader, automobilístic i turístic

El Govern ha aprovat la creació de la Comissió de Govern per al seguiment del conflicte bèl·lic a Ucraïna i per fer front als efectes que generi a Catalunya. L’objectiu d’aquesta comissió, com ja es va fer amb la gestió de la pandèmia, és agilitzar la presa de decisions i garantir una assignació eficient i eficaç dels recursos públics en la gestió d’aquesta crisi. El conflicte bèl·lic que pateix Ucraïna arran de la invasió per part de Rússia obliga el Govern de la Generalitat a adoptar mesures urgents per pal·liar els efectes que es produeixen tant sobre les persones afectades com al conjunt de la ciutadania. Una de les primeres conseqüències del conflicte és el desplaçament de milions de persones, especialment dones, menors i persones grans, que ja han començat a generar efectes econòmics i socials tant a Catalunya com a la resta d’Europa.

En aquest sentit, les primeres mesures adoptades pel Govern han de donar una resposta integral a l’emergència humanitària que s’està produint. D’una banda, amb la mobilització de recursos d’emergència i, de l’altra, amb la posada a disposició de les persones desplaçades dels serveis públics que donin resposta a les seves necessitats.

En l’àmbit econòmic, caldrà reorientar i donar suport als sectors empresarials que fins ara mantenien relacions comercials amb Rússia i Ucraïna, especialment els àmbits agroalimentari, ramader, automobilístic i turístic. Alhora, caldrà també treballar mesures per fer front a la pujada del preu de l’energia, dels aliments i d’altres subministraments.

Les funcions de la Comissió són:

  • Acordar i coordinar la resposta humanitària per part de les administracions públiques de Catalunya.
  • Impulsar, coordinar i agilitzar els processos d’acollida i demanda d’asil i refugi derivats del conflicte, tot assegurant la prestació dels serveis necessaris i el bon funcionament dels sistemes d’atenció i informació per assistir la població afectada.
  • Acompanyar, assegurar la coordinació i la informació i donar suport als ens locals en l’impacte que tant l’acollida de persones refugiades com les conseqüències socials i econòmiques derivades de la crisi d’Ucraïna té en els municipis de Catalunya.
  • Avaluar l’evolució dels mercats energètic, agroalimentari i de matèries primeres i del turisme i el seu impacte en la ciutadania i les empreses catalanes.
  • Proposar mesures d’àmbit econòmic per fer front a la repercussió que la situació a Ucraïna i les sancions internacionals imposades a la Federació Russa generin sobre la ciutadania i les empreses catalanes.
  • Acordar les mesures pressupostàries necessàries per reduir l’impacte sobre la ciutadania i les empreses catalanes derivat de l’augment de preus de l’energia, els combustibles i les matèries primeres.
  • Garantir la informació i la comunicació entre el Govern i les persones acollides, les persones i les entitats que les representen o els donen suport, les persones titulars d’activitats econòmiques i el conjunt de la ciutadania.

La comissió està presidida pel president de la Generalitat i integrada pels consellers i conselleres dels departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; de la Presidència; d’Empresa i Treball; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d’Acció Exterior i Govern Obert; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; de Salut; d’Interior i de Drets Socials.

La Comissió té caràcter temporal i es dissoldrà quan finalitzi el conflicte i remetin els seus efectes a Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia