Interior

Foto

Presentada una exposició virtual commemorativa dels 35 anys de l'accés de la dona al cos de Mossos en el marc de la jornada "Passat, present i futur"

query_builder   15 març 2022 15:02

event_note Nota de premsa

Presentada una exposició virtual commemorativa dels 35 anys de l'accés de la dona al cos de Mossos en el marc de la jornada "Passat, present i futur"

Foto
  • La mostra virtual, que fa un recorregut per la història contemporània del cos de Mossos d’Esquadra a partir de l’any 1985, en què per primera vegada les dones accedeixen, es pot veure d’un web commemoratiu
  • Dues taules rodones sobre “Polítiques d’Igualtat” i “Passat, present i futur de les dones de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra” han centrat la jornada que ha clos el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena

 

En el marc de la Jornada “Passat, present i futur” amb motiu del Dia Internacional de les Dones, aquest matí s’ha commemorat el 35è aniversari de l’accés de les dones a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra amb la presentació d’una exposició virtual que mostra el passat, present i futur de les dones al cos. L’acte s’ha celebrat aquest matí al Complex Central on també han tingut lloc dues taules rodones sobre “Polítiques d’Igualtat” i “Passat, present i futur de les dones a la PG-ME”.

 

L’exposició commemora aquest aniversari tan rellevant per a l’organització policial i les seves protagonistes tot recordant les primeres 43 dones al cos, donant a conèixer el paper de les agents al llarg d’aquests 35 anys d’història i explicant l’experiència de les dones que van ser pioneres mitjançant un recull de fotografies, vídeos i articles de premsa.

 

L’exposició virtual, que es pot visitar a través del web https://www.mosses35aniversari.cat/ fa un recorregut per aquests 35 anys d’història de les dones al cos de Mossos d’Esquadra i mostra l’experiència i fites aconseguides per les dones en el sí de l’organització, en les diferents especialitats i categories professionals. Es tracta d’una forma visual i dinàmica de donar a conèixer l’evolució de la dona al cos, de mostrar de quina manera l’organització s’ha adaptat a la incorporació de la dona i d’indicar quins són, encara, els reptes a assolir en un futur.

 

La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, que ha agraït “la valentia a les 43 dones de la segona promoció del cos de Mossos d’Esquadra que un dia van decidir ser policia per trencar el primer sostre de vidre”. “Més de 30 anys després, encara sou aquí”, ha assenyalat.

 

En aquest sentit, Elena ha afegit que “els que consideren que mesures com la reserva de places són una discriminació, cal preguntar-los quina és la discriminació que feia que només hi hagués un 2% de dones al cos durant anys". "Estem fent discriminació positiva o restituint una situació injusta?", ha manifestat.

 

Elena també ha reiterat una vegada més que “la policia s’ha d’assemblar a la societat a la qual representa". “Només així serem capaços de servir-la millor”, ha dit, assegurant que no volen ni seran "mai agents passius davant d'aquesta situació”.

 

Per la seva banda, el comissari en cap de Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha inaugurat les jornades destacant la importància de la presència de les dones al cos des del passat, passant pel present però sobretot mirant cap al futur i fent un repàs dels principals reptes que el Cos afronta per assolir una igualtat efectiva entre homes i dones que sigui representativa de la societat actual. El comissari en cap ha recordat que “ja fa anys que s’estan duent a terme accions en matèria d’igualtat” i ha ressaltat “la importància de la feina feta per la Unitat d’Igualtat i Equitat, creada el novembre del 2019, una feina que ha de continuar desenvolupant per la seva importància en el futur de la PG-ME”. En el seu parlament, Josep Maria Estela ha volgut fer una mirada al passat, i ha recordat les 43 mosses pioneres de la segona promoció de l’any 1985, a les quals ha agraït que hagin format part de la història del cos.

 

La primera taula ha analitzat el Pla d’Igualtat d’oportunitats de la PG-ME i les polítiques d’Igualtat del Departament d’Interior. Moderada per la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, hi han participat Alba Alfageme, assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere, Esperança Cartiel subdirectora general de Recursos Humans, i la caporala Vanesa Casanovas, membre de la Unitat d'Igualtat i Equitat. 

 

L’assessora en polítiques de seguretat i perspectiva de gènere, Alba Algafeme, ha donat detalls del Pla de feminització de la seguretat i les emergències, un pla que respon al compromís compartit amb el Departament d’Interior per avançar en la igualtat entre dones i homes, i que aposta per un sistema de seguretat i emergències fort, a l’alçada dels reptes que l’actual societat reclama i que passa per l’impuls de polítiques que afavoreixen la incorporació de les dones als cossos de seguretat i emergències. En aquest sentit, destaca com a mesura recentment aprovada l’habilitació que permetrà, en les pròximes convocatòries d’accés o promoció, fer una reserva de places d’entre el 25% i el 40% en favor del gènere menys representat: les dones. 

 

Per la seva banda, la caporala Vanesa Casanovas ha explicat que l’aprovació del Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la PG-ME, és fruit d’aquest compromís i que té per objectiu l’assoliment de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes, així com l’eliminació de la discriminació per raó de sexe. El Pla s’estructura en sis objectius generals que conformen i inspiren 21 punts més específics, els quals es tradueixen en 158 actuacions que han de contribuir a millorar la vida professional i personal de les persones que hi formen part. Entre les mesures aprovades al Pla, destaca la implantació d’un sistema de promoció interna que possibiliti l’opció de concursar només per a aquelles places que siguin d’interès de la persona candidata, l’establiment d’un pla de manteniment físic que permeti suprimir les proves físiques de les convocatòries d’ascens o la formació en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere a tot el personal de la PG-ME.

 

La seva elaboració, tal com ha explicat la subdirectora general de Recursos Humans, Esperança Cartiel, ha anat a càrrec de la Comissió Negociadora del Pla d’Igualtat de la PG-ME, la qual es va constituir el 8 de juliol de 2021 amb l’objectiu d’elaborar la proposta de Pla d’Igualtat de dones i homes de la PG-ME. La proposta del Pla d’Igualtat va ser finalment aprovada el 13 de desembre de 2021 i es va signar el 21 de gener d’enguany, després de sis mesos de treballs per part de la Comissió.

 

La segona taula, que ha estat moderada per la intendenta Rosa Bosch, de la Prefectura de la PG-ME ha comptat amb la participació de dones de diferents especialitats del cos, que han parlat sobre el passat, el present i el futur de les dones de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. Aquest debat ha servit per posar en valor els més de 35 anys de presència de la dona als Mossos d’Esquadra i la seva integració a les diferents especialitats policials. 

 

43 dones pioneres en la història del cos de Mossos d’Esquadra

 

Actualment, les dones representen el 21,80% d’efectius de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i, tot i que és el cos de policia amb més presència de dones de tot l’Estat espanyol, encara hi ha molt de camí per recórrer per assolir una representació paritària.

 

Després del camí encetat per les 43 mosses de la segona promoció l’any 1985, al llarg dels següents anys les dones van anar incorporant-se a les diferents especialitats i categories professionals de forma gradual. Les primeres caporales i sergentes van ascendir l’any 1987. Deu anys després, l’any 1997 per primera vegada una dona va assolir la categoria de sotsinspectora i es va convertir en la primera dona cap d’una Àrea Bàsica Policial. El 2002 i el 2008 van ser els anys en què les dones van accedir per primera vegada a les categories d’inspectora i intendentes, respectivament, i l’any 2009 a la categoria de comissària per primera vegada.

 

L’accés de les dones a les diferents especialitats i famílies professionals també s’ha produït gradualment al llarg d’aquests anys a mesura que el cos de Mossos d’Esquadra ha anat assolint noves competències i completant el desplegament a tot el territori. L’Àrea d’Escortes el 1995 o l’Àrea de la Brigada Mòbil el 1998 van ser algunes de les especialitats en les quals les dones van incorporar-se anys després de la creació d’aquests serveis.

 

El 2019 es va crear la Unitat d’Igualtat i Equitat del cos de Mossos d’Esquadra i, al 2020, es va crear la comissió per a la igualtat de Gènere de la Direcció General de la Policia i la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCASS) dins l’Àrea Central d’Investigació de Persones. El 2021 es va nomenar la primera dona cap de la Regió Metropolitana de Barcelona i van ingressar les primeres mosses a la Unitat de Mitjans Aeris. 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia