- Segons un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 432 empreses que treballen en aquest àmbit que genera més de 8.000 llocs de treball
- La consolidació de les eines digitals arran de la pandèmia de la Covid-19 també ha impulsat la facturació del sector en un 11% el darrer any i ja supera els 900 milions d’euros
- Durant l’any 2021 s’ha registrat el rècord històric de ciberatacs, amb un 50% més que el 2020
El nombre d’empreses dedicades a la ciberseguretat ha crescut un 20% durant el 2021 a Catalunya i, en total, ja arriben a les 432. El sector també ha vist augmentada la facturació en un 11%, fins als 912,9 milions d’euros; i l’ocupació en un 19% fins als 8.188 llocs de treball (dades de 2020, les últimes disponibles). Aquestes són algunes de les conclusions destacades de l’estudi ‘La ciberseguretat a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
A Catalunya, les empreses dedicades a la ciberseguretat són pimes en la seva gran majoria (85%). Així mateix, gairebé un 30% de les empreses del sector són exportadores i fins a un 22% facturen més de 10 milions d’euros. Per capacitats, d’acord amb la taxonomia de la European Syber Security Organization (ECSO), destaquen les empreses dedicades a la protecció, la identificació i la detecció d’atacs cibernètics.
L’estudi defineix la ciberseguretat com el conjunt de mesures físiques, lògiques i de governança que protegeixen les propietats de les dades i els sistemes d’informació. Un aspecte que ha intensificat la seva rellevància arran de la necessitat d’ús de les eines digitals per la pandèmia de la Covid-19.
En aquest sentit, els dos darrers anys s’han produït rècords històrics de ciberatacs a escala mundial, amb un augment del 50% durant el 2021 respecte l’any anterior, i més de la meitat han estat dirigits contra les petites i mitjanes empreses. En global, el 2021 es va produir un atac de ransomware cada 11 segons, una freqüència que es preveu que es redueixi fins als dos segons l’any 2031.
L’estudi també apunta la importància de la ciberseguretat per al teixit industrial atès que l’entorn cada vegada més connectat permet generar noves empreses que desenvolupen tecnologies per a determinats tipus d’atacs i nous models de negoci basats en l’estudi de vulnerabilitats. En aquesta línia, la ciberseguretat pot contribuir al ple desenvolupament d’altres tecnologies innovadores com la Internet de les coses, el vehicle connectat, la indústria 4.0, la salut digital o el comerç electrònic.
Tendències i aplicacions sectorials
D’acord amb l’estudi, alguns dels sectors en els quals la ciberseguretat està tenint i tindrà més aplicacions són la indústria, el transport, les finances, la salut, els mercats en línia, les administracions o l’energia, entre d’altres. De la mateixa manera, a mesura que creix la importància dels objectes connectats a les empreses, la necessitat de dotar-los de mesures de ciberseguretat esdevé clau pel correcte desenvolupament del negoci. Alhora, s’apunta també a la convergència de tecnologies aplicades a la ciberseguretat, com la intel·ligència artificial, el metavers, els bessons digitals o el 5G.
La ciberseguretat a escala internacional
El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units, que concentra la major facturació del sector, seguit per la Xina, el Regne Unit i el Japó. L’estudi apunta que les previsions de creixement a escala global són del 9,7% anual entre el 2021 i el 2026 fins a assolir els 345.400 milions de dòlars
D’altra banda, l’informe també apunta que el 2021 ha estat un any de rècord en inversió de capital risc en startups de ciberseguretat al món, amb 18.824 milions de dòlars, més del doble de les xifres del 2020. Una inversió molt concentrada en les startups nord-americanes, que entre 2017 i 2021 han tancat 1.580 rondes de finançament per un valor conjunt de 31.046 milions de dòlars; unes quantitats molt superiors al segon país del rànquing, Israel, amb 262 rondes valorades en 3.086 milions de dòlars.
L’ecosistema català de ciberseguretat al Catalonia Industry Suppliers
La gran majoria de les empreses catalanes dedicades a la ciberseguretat també formen part del Catalonia Industry Suppliers. Es tracta de la plataforma en línia per trobar proveïdors industrials i tecnològics a Catalunya, que aquest mes de març ha actualitzat la seva base de dades i ja reuneix més de 4.600 empreses catalanes. Aquesta eina, creada al març de 2020, incorpora des d’enguany noves empreses tecnològiques i de serveis consolidant-se com l’espai de referència per posicionar internacionalment el potencial industrial de Catalunya.
Un portal per trobar totes les alertes de seguretat
El Govern considera que les ciberamenaces poden suposar un autèntic llast per a l’economia i, per aquest motiu, potenciar el sector econòmic de la ciberseguretat per generar innovació i atraure talent és un dels quatre eixos estratègics que desplega l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Per maximitzar el valor de la polítiques públiques, s’analitzen contínuament les tendències i alertes de ciberseguretat que es poden consultar al seu portal (ciberseguretat.cat).
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________