Igualtat i Feminismes

Diverses mans unides com a símbol del suport mutu.

El Govern fa una crida a vehicular la solidaritat amb Ucraïna a través d'institucions i entitats especialitzades

query_builder   15 març 2022 15:58

event_note Nota de premsa

El Govern fa una crida a vehicular la solidaritat amb Ucraïna a través d'institucions i entitats especialitzades

  • El mecanisme més eficient per facilitar l’acollida de les persones refugiades a la frontera d’Ucraïna són les aportacions econòmiques a organitzacions que treballen a la zona.
  • Es desaconsellen les iniciatives particulars de transport de persones refugiades des de la frontera fins a Catalunya, ja que en aquests moments hi ha habilitades vies legals i segures.
  • El Govern ha posat en marxa un web que centralitza tota la informació sobre el conflicte a Ucraïna: ucraina.gencat.cat.
Diverses mans unides com a símbol del suport mutu.
Des de l’inici de la crisi amb Ucraïna, la solidaritat de la societat catalana ha estat molt significativa i visible. S’ha traduït en nombroses donacions de material, aportacions econòmiques, voluntariat de transport des de la frontera d’Ucraïna fins a Catalunya i oferiments d’allotjaments i entorns d’acollida, entre altres. Després d’uns primers dies d’incertesa, institucions i organitzacions especialitzades en acollida i ajut humanitari han posat en marxa mecanismes eficients per a la gestió d’aquesta situació de crisi, mecanismes que garanteixen els drets humans de les persones que estan fugint de la guerra.

En aquest sentit, la secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes, Mireia Mata Solsona, ha reconegut “l’esforç de solidaritat de la població catalana, que un cop més s’ha mobilitzat en defensa dels drets de la població refugiada”, però ha subratllat la importància de “vehicular aquesta solidaritat a través dels canals que poden proporcionar majors garanties a les persones que estan fugint del conflicte a Ucraïna”.

Per tal de millorar la difusió d’aquests canals, el Govern ha posat en marxa un web que centralitza tota la informació sobre el conflicte a Ucraïna: ucraina.gencat.cat (també consultable en anglès i ucraïnès a ukraine.gencat.cat). L’apartat “Com col·laborar” d’aquest web proporciona informació clara sobre com oferir ajuda a organitzacions, com donar material i aliments, i com acollir famílies, criatures o adolescents menors d’edat. Igualment, es pot consultar la pàgina “Com puc ajudar?” posada en marxa pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

En línia amb l’experiència i les recomanacions de les organitzacions especialitzades, el Departament d’Igualtat i Feminismes fa una crida a canalitzar les donacions a través d’aportacions econòmiques a les entitats que treballen tant en la gestió de la crisi a terreny com en l’acollida de les persones refugiades a Catalunya.

També es desaconsella anar a buscar persones ucraïneses a Polònia o altres zones frontereres per portar-les a Catalunya, si no és que es té referències d’algú concret a qui recollir. “Desaconsellem aquestes iniciatives particulars i desvinculades de les institucions i de les entitats d’acollida, ja que en aquests moments hi ha habilitades vies legals i segures”, ha dit Mata. “Si tot i així, alguna persona decideix anar a buscar en transport privat persones ucraïneses, demanem que s’asseguri un lloc d’acollida a l’arribada i que s’assumeixin les responsabilitats legals d’aquesta acció”, ha afegit.

Des del Govern es recorda, com apunten diferents entitats especialitzades agrupades sota el paraigua de LaFede.cat, que cal garantir que les persones refugiades tenen la documentació necessària i podran entrar al circuit oficial per gaudir de tots els seus drets, entre els quals es troba el suport i l’atenció psicològica que ofereix Igualtat i Feminismes. També cal assegurar-se que les persones que es recullen volen arribar efectivament a Catalunya, tenint en compte que les persones que estan a les diferents fronteres es troben sovint en situacions de molta incertesa i tensió. Cal tenir una cura especial amb infants i adolescents menors de 18 anys, i garantir que les persones adultes amb qui viatgen són familiars. És important entendre que en contextos de crisi operen també xarxes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació, i el fet que els trasllats es realitzin a través d’organitzacions especialitzades és una garantia de seguretat.

Per últim, tampoc és recomanable en aquests moments viatjar a Ucraïna o a països fronterers com a personal voluntari. Cal tenir en compte que es tracta de contextos de molta complexitat, en què es requereix formació i experiència, per als quals les organitzacions especialitzades seleccionen personal preparat i amb les competències necessàries. Si es desitja col·laborar a terreny, és fonamental contactar primer amb les organitzacions que hi són per veure si necessiten suport.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia