La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha apel·lat avui a la “justícia penal internacional perquè aquesta faci la seva feina en la guerra que Rússia lliura a Ucraïna.” Ciuró, que avui ha inaugurat la jornada Anàlisi jurídica de la guerra de Rússia a Ucraïna des de la perspectiva de la justícia penal internacional al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, ha mostrat la seva profunda solidaritat amb el poble ucraïnès i ha denunciat la “vulneració sistemàtica dels drets humans en la seva població civil”.
La titular de Justícia s’ha referit a la investigació que cursa la fiscalia del Tribunal Penal Internacional que considera que a Ucraïna s’han comès crims de guerra i lesa humanitat. Es tracta d’una investigació que “esperem que acabi amb la imputació del president rus, i que, amb altres vies a nivell internacional per a processar els responsables d’aquesta guerra, permeti que la justícia s’obri camí en mig de la barbàrie”.
“Tenim un dret i una justícia internacional –ha dit– però això no és garantia suficient si, a l’altra banda de les trinxeres, qui pren decisions obvia els drets humans més elementals”. Així i tot, la consellera assegura que “això no vol dir que hàgim de renunciar al nostre compromís com a demòcrates i ciutadans”.
La consellera ha alertat també que “caldrà estar amatents a les possibles víctimes del tràfic d’éssers humans –bàsicament dones i nens– com a conseqüència dels desplaçaments que està provocant la guerra.
Urgència humanitària
La consellera Ciuró ha recordat que la “urgència humanitària ens exigeix actuar ja” i és per això que “el Govern de la Generalitat ha tingut una actitud activa malgrat les limitacions que imposa el marc autonòmic: enviant material sanitari i posant-nos a disposició dels ciutadans ucraïnesos que romandran temporalment a Catalunya”.
Ciuró ha estat contundent: “denunciem la intervenció militar russa contra Ucraïna, rebutgem la guerra com a mètode per a resoldre conflictes i apostem per a la negociació amb la mediació internacional”.
Per acabar, la consellera ha subratllat que “la sobirania d’Ucraïna, d’Europa i la defensa dels valors democràtics estan en joc davant d’un estat autoritari com ho és Rússia” i, per això, – ha dit– el Govern de la Generalitat “dona suport a les mesures adoptades per la Unió Europea” en clara referència a les sancions econòmiques contra Rússia i el suport militar a Ucraïna.
Taula d’experts en justícia penal internacional
La jornada d’avui, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, ha comptat amb la intervenció de diversos experts en justícia penal internacional com ara el secretari general del Col·legi d’Advocats Penal Internacional (CAPI-BPI-ICB), Jaume Antich; el mediador internacional, Jordi Palou; el professor de dret internacional públic de la Universitat Rovira i Virgili, Santiago Castellà; i l’advocada i tresorera de la CAPI-BPI-ICB, Antònia Rocha.